Edustusto Star Trekin ja Bondin jäljillä CERN:ssä

Geneven pysyvän edustuston henkilökunta sai ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua hiukkasten maailmaan, kun se vieraili 15 hengen voimalla Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:ssä 21.11.2007.


Laskeutumassa CMS-koeasemalle. Copyright©CERN

Vierailun järjestivät CERN:n suomalaiset työntekijät ja Fysiikan tutkimuslaitos HIP, jolla on CERN:ssä Suomen yhteystoimisto.

Iltapäivä oli Genevessä sateisen harmaa, mutta sen ei annettu häiritä itse asiaa. Lämpimän vastaanoton jälkeen CERN:n suomalaiset perehdyttivät meidät järjestön toimintaan ja Suomen osuuteen siinä. CERN perustettiin vuonna 1954 nykyiselle paikalleen Sveitsin ja Ranskan rajalle Alppien ja Jura-vuoriston väliin. Logistiikan kannalta parempi sijainti olisi ollut satamakaupunki meren äärellä, mutta mitä ilmeisemmin upeat näköalat Mont Blancille painoivat ratkaisevasti valinnassa. Suomi liittyi CERN:n täysjäseneksi vuonna 1991.

Opimme, että CERN:n perusmissio on tutkia aineen rakennetta ja sen perusosasia ja kertoa löydöistä maailmalle. Tämä tutkimus perustuu hiukkaskiihdyttimillä tehtäviin törmäyskokeisiin. Sivutuotteina on syntynyt erilaisia keksintöjä kuten esim. internet ja tietokoneohjelmia tai läpivalaisuun käytettäviä laitteita lääketieteen ja tullin tarkoituksiin. Taustalla on kuitenkin mm. sellaisten suurempien kysymysten ratkaisu kuin onko olemassa toista todellisuutta, miksi universumin paino ei ole sama kuin sen kappaleiden painon summa ja koostummeko kaikki aalloista. Lykkyä tykö CERN:n tiedemiehille ja -naisille näiden kysymysten selvittämisessä!

Olimme ylpeitä kuullessamme suomalaisten yritysten menetyksestä CERN:n hankintakilpailuissa verrattuna esimerkiksi muihin pohjoismaihin. Pääsimmekin tästä konkreettisina todisteina hypistelemään suomalaista tuotantoa olevaa hiukkaskiihdyttimen palasta ja säteilydosimetriä - samanlaista, jota käyttää myös Daniel Craig uusimmassa Bond-elokuvassa. Saimme myös iloksemme kuulla, että jos järjestössä työskentelevä tutkija sattuu tarvitsemaan uutta kännykkää, Nokian malli on helposti saatavilla CERN:n omasta nettimyymälästä.






CMS-koeasemalla. Copyright©CERN

Vierailun kruununa meidät johdatettiin opastetulle kierrokselle Ranskan puolelle CMS-koeasemalle, jonka rakentamiselle Suomikin on antanut tärkeän panoksensa. Samalla siirryimme todellisiin scifi-tunnelmiin. Tuskin olisimme hämmästyneet, jos Captain Kirk olisi kävellyt siellä 100 metriä maan alla sijaitsevassa hallissa vastaan. Tosin hänenkin osallistumisensa CMS:ään on tulevaisuudessa kiinni silmän iiristä mittaavista tunnistuslaitteista. Star Trekin sisäänpääsykuvioista emme olleet varmoja, mutta ainakin James Bondille iiristunnisteet ovat jo tuttu juttu.

CMS vihitään virallisesti käyttöön vuoden 2008 syksyllä, mutta rakentaminen näytti maallikon silmissä olevan jo varsin pitkällä. Kyseessä on suunnaton magneetista ja erilaisista ilmaisimista koostuva sylinterinmuotoinen rakennelma, jonka vierellä tunsimme oman pienuuteemme. Tässä valtavassa koneistossa on tarkoitus törmäyttää yhteen noin 40 miljoonaa ihmissilmällä näkymätöntä hiukkasta sekunnissa. Törmäyksissä syntyy uusia hiukkasia, joiden koostumuksesta voidaan sitten tehdä erilaisia johtopäätöksiä aineen rakenteesta.

Palasimme turvallisesti maan pinnalle ja Sveitsin puolelle yhtä ihmisaivojen taidonnäytettä rikkaampana. Tullaanko CERN:ssä ratkaisemaan ihmiskunnan perustavaa laatua olevia kysymyksiä? Ainakin ne ovat CERN:ssä niin lupaavasti työn alla, että me edustustossa voimme keskittyä rauhassa ulkopolitiikkaan. Jäämme vain odottamaan hetkeä, jona jokin onnellinen fyysikon alku vetää kahvinsa väärään kurkkuun bongatessaan harvinaistakin harvinaisemman Higgsin hiukkasen kuvaruudultaan.

Edustuston henkilökunta kiittää vierailusta lämpimästi seuraavia henkilöitä: Christel Ranta, Markus Nordberg, Martti Pimiä, Kati Lassila-Perini, Antti Heikkilä, Matti Tiirakari ja Marika Flygar.






CMS-ilmaisimen päätykappaleen edessä. Copyright©CERN

Kuvat: M. Pimiä

CERN(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)