Alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevä työryhmä Genevessä

Alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaa julistusta käsittelevä työryhmä (Working Group on the Draft Declaration on the Rights of Indigenous Peoples) on parhaillaan koossa Genevessä. Tämä kymmenes sessio kestää kolme viikoa 13.-24.9. ja 29.11.-3.12.

Kokouksessa on vakaa pyrkimys saada aikaiseksi julistus, jota kaikki osapuolet voivat kannattaa. Pohjoismaat, Uusi-Seelanti ja Sveitsi ovat tehneet yhteisen esityksen, jossa alkuperäisväestölle tärkeää alkuperäistä tekstiä kunnioittaen pyritään pääsemään tähän tulokseen.

Esitys on saanut kokouksessa myönteisen vastaanoton. Suomessa tekstiä on valmisteltu yhdessä Saamelaiskäräjien edustajien kanssa.


Kuvassa vasemmalta: lähetystösihteeri Lasse Keisalo, lainsäädäntösihteeri Leena Leikas (UM) ja lainsäädäntöneuvos Eero Aarnio (OM)

Työ alkoi alunperin 1982 alkuperäiskansoja käsittelevässä työryhmässä (Working Group on Indigenous Populations) ja vuodesta 1995 valtiot ovat kokoontuneet laatimaan alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaa julistusta YK:n ihmisoikeustoimikunnan alakomitean hyväksymän luonnoksen pohjalta.