YK:n vapaaehtoisrahaston 30. juhlavuoden kunniaksi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto päätti asettaa näytteille alkuperäiskansoja esittelevän Empowered Peoples, Living Cultures -valokuvanäyttelyn syksyn ihmisoikeusneuvoston yhteydessä. Suomen Geneven pysyvä edustusto yhdessä Norjan, Guatemalan ja Meksikon edustustojen kanssa on tukenut näyttelyn järjestämistä. Näyttelyn avajaisissa - tiistaina 22. syyskuuta - Suomi saikin paljon kiitosta eri tahoilta antamastaan tuesta. Myös Geneven pysyvän edustuston suurlähettiläs Päivi Kairamo piti puheen tilaisuudessa, jossa hän korosti vapaaehtoisrahaston tärkeyttä.

Kuva: Jonna Rantakangas
Suurlähettiläs Päivi Kairamo

YK:n vapaaehtoisrahasto on perustettu vuonna 1985 tarkoituksenaan mahdollistaa alkuperäiskansoja edustamaan itseään YK:n alkuperäiskansoja koskevia kysymyksiä käsittelevissä työryhmissä ja kokouksissa. Rahaston 30-vuotisen historian aikana alkuperäiskansojen mahdollisuutta vaikuttaa YK:ssa on lisätty, ja nykyään heillä on mahdollisuus saada edustajansa myös muun muassa ihmisoikeusneuvostoon ja ihmisoikeusjärjestöihin. Viime vuonna järjestettyyn alkuperäiskansojen maailmankonferenssiin vapaaehtoisrahaston avulla osallistui 150 alkuperäiskansojen edustajaa.

Ihmisoikeusneuvoston yhteydessä järjestetyssä valokuvanäyttelyssä oli näytteillä kuvia alkuperäiskansoista, heidän kulttuuristaan ja elinkeinoistaan aina Aasiasta Amerikkaan ja Afrikasta arktisille alueille, myös Suomen Lapista. Suomelle on tärkeää se, että alkuperäiskansat saavat itse osallistua heitä koskeviin kokouksiin ja päätöksentekoon. Suurlähettiläs Päivi Kairamo kannustikin puheessaan hallituksia ja yrityksiä tekemään lahjoituksia rahastolle, jotta alkuperäiskansojen ääni kuuluu jatkossakin tehtäessä päätöksiä heitä koskevista asioista.

Näyttely on esillä YK:n kansojen palatsissa (Palais des Nations) Genevessä 2.10.2015 saakka.

Lisätietoja YK:n vapaaehtoisrahastosta löytyy osoitteesta http://www.ohchr.org/EN/Issues/IPeoples/IPeoplesFund/Pages/IPeoplesFundIndex.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.).