Kumppanuuksista uusi kehitysrahoituksen malli; Suomi mukana Keski-Amerikan energiayhteistyössä


Suomi on ilmoittautumassa mukaan energia-alan yhteistyöhön Keski-Amerikassa Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksen aikana sovittavien kumppanuusaloitteiden puitteissa. Kumppanuusaloitteet ovat uudentyyppinen yhteistyön malli, jossa rahoitusta haetaan julkisen sektorin ohella myös elinkeinoelämältä ja teollisuudelta sekä tutkimuslaitoksilta ja muilta tahoilta. Kumppanuushankkeet ovat poliittisen julistuksen ja toimintaohjelman ohessa Johannesburgin kokouksen sitoumuksia ja tuloksia.

Kumppanuusaloitteiden tavoitteena on kehittää uusia kestävää kehitystä tukevia hankkeita valtioiden, järjestöjen, yritysten, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan kesken ja aikaansaada uutta ja innovatiivista yhteistyötä kestävän kehityksen hyväksi. Kehitysyhteistyövaroja voidaan käyttää kumppanuussopimusten rahoittamiseen, mutta edellytyksenä on, että rahoitusta saadaan myös muista lähteistä. Kumppanuuteen sisältyy myös ajatus siitä, että kehitysyhteistyörahoitus voi toimia siemenrahana yksityisten investointien käynnistymiselle.

Johannesburgin kokouksessa julkistettavien kumppanuusaloitteiden viimeinen rekisteröintipäivä oli 15.8.2002. Ulkoasiainministeriö rekisteröi Keski-Amerikan energiahankkeen määräpäivään mennessä, minkä lisäksi vireillä on kolme muuta aloitetta metsien hoidon, yliopistojen välisen yhteistyön ja veden käytön alalla. Kumppanuusaloitteita ovat voineet rekisteröidä myös muut tahot kuin valtiot.

Keski-Amerikan energiakumppanuusaloite

Suomen ja Keski-Amerikan maiden välisessä energia-alan kumppanuushankkeessa ovat mukana Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Panama. Hanke tähtää uusiutuvien energiamuotojen ja puhtaan tekniikan käytön edistämiseen kumppanimaissa. Tavoitteena on sekä hidastaa ilmastonmuutosta että parantaa nimenomaan näiden maiden köyhimpien ihmisten energian saamista.

Hanke käsittää mm. pienimuotoista koetoimintaa uusiutuvan energian alalla (tuuli- aurinko-, pienvesivoima- ja bioenergia), energiavarakartoituksia ja kannattavuusselvityksiä, Kioton pöytäkirjan alaisen puhtaan kehityksen mekanismin hyödyntämistä, energiamarkkinoiden ja rahoitusmallien kehittämistä sekä teknologian siirtoa ja koulutusta.

Hankkeessa hyödynnetään alueen maiden mahdollisuuksia käyttää hyväkseen uusiutuvaa energiaa. Suomella puolestaan on tarjottavana alan teknologiaa. Hanke tukee Suomen pyrkimyksiä kehittää yhteistyötä ilmastomuutoksen torjunnassa sekä edistää Keski-Amerikan alueen maiden välistä yhteistyötä. Suomi on jo aiempina vuosina osallistunut Keski-Amerikan rauhanprosessien tukemiseen.

Yksityinen sektori on lupautunut tukemaan kumppanuutta 250 000 eurolla, ja hankkeeseen suunnitellaan käytettävän myös kehitysyhteistyörahoitusta. Suomesta kumppanuuteen ovat toistaiseksi ilmoittautuneet ABB, Electrowatt-Ekono, GreanStream Network, NAPS Systems, FINNFUND, Jyväskylän yliopisto, Shield ja VTT. Lisäksi ainakin 15 organisaatiota eri Keski-Amerikan maista on ilmoittautunut mukaan kumppanuusohjelmaan.

Tässä hahmotettu kumppanuusohjelma on aluksi kolmivuotinen. Hanke on avoin muidenkin kuin nyt mukana olevien maiden toimijoille ja se on EU:ssa sovitun energia-aloitteen mukainen.

Lisätietoja ulkoasiainministeriössä Johannesburgin kumppanuusprosessista antaa suurlähettiläs Taisto Huimasalo puh. (09) 160 55781, [email protected] ja Keski-Amerikan kumppanuushankkeesta kehitysyhteistyöneuvos Markku Aho puh. (09) 160 56422, [email protected].


















energia
kestävä kehitys