Alaikäisen passi tai henkilökortti

Lasta ei voi merkitä vanhempien passiin. Kaikenikäisten lasten tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia tai henkilökorttia.

Huoltajien suostumus

Alaikäiselle myönnetään passi tai henkilökortti pääsääntöisesti huoltajiensa suostumuksella.

Suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Sen voi esittää myös kirjallisesti, jos se on riittävän yksilöity:

  • Ketä tai keitä suostumus koskee (koko nimi ja syntymäaika)
  • Antajan koko nimi, syntymäaika, yhteystiedot ja allekirjoitus
  • Kielellä jota virkailija ymmärtää (esimerkiksi suomi, ruotsi, englanti)
  • Voimassaoloaikaa tai -aluetta koskevat rajoitukset on mainittava

Jos hakija on alle 15-vuotias, ainakin yhden huoltajan on oltava mukana. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi asioida ilman huoltajiaan, jos hänellä on huoltajilta kirjallinen suostumus ja hänen henkilöllisyydestään ja huoltajien suostumuksien aitoudesta voidaan varmistua.

Alaikäisen passi- tai henkilökorttihakemus Tanskassa

Lapsella tulee ensimmäistä passia tai henkilökorttia haettaessa olla suomalainen henkilötunnus, eli hänet tulee ensin rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään (avautuu uuteen ikkunaan).

Lapsen ja toisen vanhemmista tulee olla mukana passia tai henkilökorttia haettaessa. Varaathan ajan etukäteen: konsulaatin yhteystiedot ja linkki ajanvarausjärjestelmään.

Ota mukaan:

Passin toimitus

Matkalle lähtiessä sinun kannattaa hyvissä ajoin tarkistaa passisi voimassaolo. Ota myös huomioon aika, joka on varattava asiointiin ja toimitukseen. Passin voi saada lisämaksusta nopeutetusti, mikäli pikatoimituksen valtakunnallisessa päiväkiintiössä on tilaa.

Normaalitoimitus: Toimitusaika noin 8-12 arkipäivää
Pikatoimitus: 3-4 arkipäivää
Väliaikainen passi: Annetaan mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä

Saat ilmoituksen sähköpostitse tai tekstiviestinä, kun passi on noudettavissa. Voit noutaa passin suurlähetystöstä tai valtuuttaa toisen henkilön noutamaan sen puolestasi. Valmista passia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi joko Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. 1.1.2019 alkaen ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseen passia noudettaessa.

Passi voidaan myös lähettää  sinulle kirjattuna kirjeenä. Toimitusmaksu Tanskassa sijaitsevaan osoitteeseen on 96 DKK ja Ruotsissa sijaitsevaan osoitteeseen 140 DKK.

Passimaksun ja muiden palvelumaksujen maksaminen

Passimaksut ja muut palvelumaksut (avautuu uuteen ikkunaan) maksetaan mieluiten paikan päällä maksukortilla tai etukäteen suurlähetystön pankkitilille: 

Nordea Bank Danmark A/S
Vesterbrogade 8, 0900 København C
DKK-tili: 2191-5905747659
IBAN: DK7320005905747659
SWIFT: NDEADKKK

Etukäteismaksusta suurlähetystön pankkitilille tulee esittää tosite passihakemusta jätettäessä.