Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos se on annettu jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake: Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Avioliitosta ilmoittaminen Tanskassa

Tanskassa vihityn Suomen kansalaisen tulisi rekisteröidä avioliitto väestörekisteriin seuraavin dokumentein:


HUOM! Mikäli haluat toimittaa tiedon Suomen väestörekisteriin edustuston kautta, sinulta peritään uuden ulkoministeriön maksuasetuksen mukaisesti käsittelymaksu  (avautuu uuteen ikkunaan)1.9.2020 lähtien

Jos toimitat asiakirjat postitse suoraan Digi- ja väestötietovirastoon, toimita ne Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) olevia ohjeita noudattaen. 

Ilmoituslomake tulee täyttää huolellisesti jokaiselta kysymyskohdalta ja se tulee allekirjoittaa. Lisätietoja parisuhteen rekisteröinnin yhteydessä tapahtuneesta sukunimenmuutoksesta saat Digi-ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Avioehto

Edustusto ei voi todistaa allekirjoituksia oikeaksi avioehtosopimukseen eikä myöskään välittää avioehtoa Suomeen.

Lisätietoa ja toimintaohjeita avioehtosopimuksen rekisteröinnistä löydät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta: dvv.fi/avioehto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)