Kansalaisuus

Lapsen kansalaisuus

Lapsi on Suomen kansalainen, jos lapsen syntymähetkellä

  • hänen äitinsä on Suomen kansalainen tai

  • hänen isänsä on Suomen kansalainen, äiti on ulkomaalainen ja vanhemmat ovat avioliitossa keskenään.

Avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi

Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella ja vain isä on Suomen kansalainen lapsen syntymähetkellä, tulee isyys vahvistaa ensin lapsen asuinvaltion lainsäädännön mukaisesti. Sen jälkeen lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden ilmoitusmenettelyllä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Voit jättää kansalaisuusilmoituksen Maahanmuuttovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) Suomessa tai ulkomailla Suomen edustustoon/kunniakonsulaattiin. Voit panna ilmoituksen vireille ainoastaan, jos olet lapsen virallinen huoltaja tai edunvalvoja. Jätä ilmoitus henkilökohtaisesti. Sekä huoltajan/edunvalvojan että lapsen on oltava paikalla ilmoitusta jätettäessä.

Muista myös ilmoittaa lapsen syntymästä Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake: ilmoitus ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kansalaisuuden saaminen ilmoituksella tai hakemuksesta

Maahanmuuttovirasto voi myöntää Suomen kansalaisuuden ilmoituksesta tai hakemuksesta. Jos asut ulkomailla, voit jättää ilmoituksen lapsesta tai adoptiolapsesta, ilmoituksen kansalaisuuden takaisin saamiseksi tai hakemuksen Suomen kansalaisuudesta vapautumiseksi Suomen edustustoon tai kunniakonsulaattiin.

Jätä ilmoitus tai hakemus aina henkilökohtaisesti. Maahanmuuttovirasto voi ottaa asian käsittelyyn vasta kun olet maksanut käsittelymaksun.

Tarkempia tietoja kansalaisuusasioista, lainsäädännöstä, käsittelymaksuista ja lomakkeista löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Suomen kansalaisuuden säilyttäminen yli 22-vuotiaana

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa sinulle kansalaisuuden menettämisen uhasta, jos osoitetietosi on ajan tasalla väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Voit säilyttää Suomen kansalaisuuden, jos sinulla on riittävä yhteys Suomeen. 

Lue ohjeet Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja lisää aiheesta Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Lomake: Ilmoitus Suomen kansalaisuuden säilyttämiseksi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ilmoituslomakkeen voi täyttää ja lähettää netissä Digi- ja väestötietovirastolle ilman vahvaa tunnistautumista.

Edustusto voi välittää ilmoituksesi kansalaisuuden säilyttämisestä Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoituksen välittäminen on maksuton palvelu.

Monikansalaisuus

Jos olet monen maan kansalainen, sinun on itse otettava selvää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on toisessa kotimaassasi. Suomen ulkomailla oleva edustusto voi palvella ainoastaan Suomen kansalaisuutta koskevissa asioissa.

Kun monikansalaisena oleskelet toisessa kotimaassasi, sinua kohdellaan paikallisten lakien mukaisesti kyseisen maan kansalaisena. Tällaisessa tilanteessa Suomen ulkoministeriön mahdollisuudet antaa konsuliapua ovat yleensä varsin rajoitetut.

Kaksoiskansalaisuuden rekisteröinti väestötietojärjestelmään Tanskassa

Kaksoiskansalaisuuden omaavan Suomen kansalaisen tulisi rekisteröidä toinen kansalaisuus Suomen väestörekisteriin. Toinen kansalaisuus voidaan rekisteröidä, kun on saatu alkuperäinen kansalaistamispäätös. Ota mukaasi suurlähetystöön seuraavat alkuperäiset asiakirjat:

HUOM! Mikäli haluat toimittaa tiedon Suomen väestötietorekisteriin edustuston kautta, sinulta peritään ulkoministeriön maksuasetuksen mukaisesti käsittelymaksu (avautuu uuteen ikkunaan)