Minister Stubb deltar i Nordiska rådets jubileumssession i Helsingfors

Pressmeddelande 248/2012
29.10.2012

Finlands nordiska samarbetsminister Alexander Stubb deltar i Nordiska rådets 64:e session den 30 oktober–1 november i Helsingfors. Sessionen hålls i riksdagen och är i år också ett jubileum eftersom det officiella nordiska samarbetet fyller 60 år.

På dagordningen står bland annat Nordiska rådets budget för 2013 och redogörelserna om det nordiska samarbetet kring gränshinder och globaliseringsinitiativ. Man ska också behandla de nordiska ländernas nya strategi för hållbar utveckling och insatser för att stödja demokratiutvecklingen i Vitryssland. Minister Stubb kommer att presentera EU-samarbetet som sker inom Nordiska ministerrådet. Under sessionens frågetimme kan parlamentarikerna fritt ställa frågor till samarbetsministrarna för alla de nordiska länderna och de självstyrande områdena (Åland, Färöarna och Grönland).

Minister Stubb kommer vid sidan om sessionen att delta i samarbetsministrarnas eget möte och i handelsministrarnas möte. Till samarbetsministrarnas möte är representanter inbjudna för den ungdomsarbetsgrupp som överräckte sin rapport till minister Stubb den 22 oktober, för att berätta om de finländska ungdomarnas utmaning med syfte att utveckla det nordiska samarbetet. I minister Stubbs program ingår också ett seminarium i samarbete med Finlands dövas förbund, där bland annat rapartisten Signmark deltar, och öppningen av en utställning om oppositionella i Vitryssland.

 För mera information: Bo Lindroos, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5600

pohjoismainen yhteistyö