Kiertotalouteen vielä matkaa Tanskassa

Kehittyneestä energiantuotannostaan maailmalla tunnettu Tanska on Euroopan hännillä jätteiden lajittelun ja kierrätyksen suhteen. Muovijätteestä vain kolmasosa kierrätetään. Konsulttiyhtiö McKinseyn arvion mukaan Tanska menettää vuosittain 1,6 mrd. kruunua tuomalla maahan uutta muovia sen sijaan, että olemassa oleva muovijäte uusiokäytettäisiin. Hallituksen tavoitteena on luoda toimivat markkinat kierrätetyille ja kestäville muoveille.

Jokainen tanskalainen tuottaa vuosittain 800 kiloa jätettä (eniten Euroopassa), josta pakkausmuovin osuus on hieman alle 40 kiloa (kuudenneksi eniten Euroopassa). Muovijätteestä vain kolmasosa kierrätetään nykytilanteessa. EU28:n, Sveitsin ja Norjan muodostamassa vertailuryhmässä Tanska sijoittuu 8. huonoimmalle sijalle muovin kierrätyksessä. Johtavat maat Tšekki, Saksa, Hollanti ja Ruotsi kierrättävät puolet tuottamastaan muovijätteestä.

Kierrätysratkaisujen keskeneräisyys näkyy myös arkipäiväisessä elämässä Tanskassa. Ravintolat ja kahvilat saattavat käyttävät biohajoavia astioita ja aterimia, mutta erillisiä keräysastioita hajoaville ja hajoamattomille tuotteille ei useasti ole. Taloyhtiöiden kierrätyskatoksista saattavat puuttua esimerkiksi muovin- ja lasinkeräysastiat.

Konsulttiyhtiö McKinseyn laskelmien(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) mukaan Tanska menettää vuosittain 1,6 mrd. kruunua tuomalla maahan uutta muovia sen sijaan, että olemassa oleva muovijäte uusiokäytettäisiin.

Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet

Kotitalousjätteen lajittelu ja kierrätys on Tanskassa kuntien vastuulla. Kuntien välillä on suuria eroja siinä, kuinka huolellisesti asukkaita vaaditaan lajittelemaan jätteensä, ja milkälaiset mahdollisuudet lajitteluun ylipäätään on.

Vaikka Tanska on profiloitunut uusiutuvan energiantuotannon edelläkävijänä ja menestyy hyvin ekologisia innovaatioita mittaavassa indeksissä, on jätteidenkäsittelyssä jääty kehityksestä jälkeen. Jätteenpolttotekniikoihin satsattiin 2000-luvun alussa paljon, mutta nämä tekniikat ovat vanhentuneita ja huomattavan saastuttavia. Muovin poltosta syntyvät päästöt muodostavat 0,6% Tanskan kaikista kasvihuonepäästöistä.

Tanskan hallitus on panostanut tutkimuksen ja teollisuuden sekä lainsäädännön päämäärätietoisempaan yhteistyöhön ja koordinointiin. Yksittäisiä toimenpiteitä ovat muun muassa kuntien kierrätyskäytäntöjen yhtenäistäminen ja parantaminen sekä tekoälyteknologian hyödyntäminen kierrätysteknologioiden kehittämisessä.

Keskipitkällä aikavälillä Tanska keskittyy 2030 päästötavoitteiden täyttämiseen. Toistaiseksi on saavutettu alle puolet muovin 55 prosentin kierrätystavoitteesta. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on luoda toimivat markkinat kierrätetyille ja kestäville muoveille.

Markkinoilla tarvetta kestäville ja korkealaatuisille muovituotteille

Tanskan markkinoilla on tarvetta kestäville ja korkealaatuisille muovituotteille. Esimerkki tältä alalta on Dansk Affaldsminimering(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), jonka muovijätteestä tuottamista pelleteistä voidaan valmistaa jopa huonekaluja.

Kansalaisjärjestö Plastic Change(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) pyrkii aktiivisesti yhdessä yritysten kanssa kehittämään muovia säästäviä ratkaisuja. Huhtikuussa 2019 se lanseerasi yhteistyössä Tuborgin ja Tanskan neljän suurimman musiikkifestivaalin kanssa uudelleen käytettävän muovikupin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Kupit otetaan käyttöön kesän festivaaleilla, kuten myös 13 metriä pitkä pesukone, joka pesee 9 000 kuppia tunnissa. Ratkaisu korvaa tähänastiset kertakäyttökupit, joita neljällä festivaalilla on vuosittain kulunut yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Lisätietoa:

Teksti: Henriikka Heinonen