Diplomaattisuhteet 60 vuotta

Tervetuloa virtuaalijuhlaamme!

Suomen ja Kyproksen diplomaattisuhteet perustettiin 2.9.1961, ja tämän tapahtuman ja juhlavuoden kunniaksi Suomen Nikosian suurlähetystö käyttää tätä alustaa tuodakseen eri tavoin esille maidemme yhteistä historiaa, tarinoita, valokuvia, videoita ja uutisia eri tapahtumista.

 

Suurlähettilään terveiset

Harri Mäki-Reinikka on 17. Suomen suurlähettiläs Kyproksella ja viides Nikosiassa toimineista edustuston päälliköistä. Hänellä on kunnia edustaa Suomea Kyproksella juhlavuoden aikana. Voit lukea suurlähettilään saatesanat tästä.

Juhlavideo: Suomi ja Kypros 60 vuotta

Pianisti Ossi Tanner juhlistaa upealla soitollaan Suomen ja Kyproksen välisiä, 60 vuotta kestäneitä diplomaattisuhteita. Ossi Tanner on Kyproksella 1993-97 Suomen suurlähettiläänä toimineen Arto Tannerin lapsenlapsi. 

Vuodesta 1961 Kyproksella on toiminut 17 Suomen suurlähettilästä, joista viisi heistä edustuston päällikkönä Nikosiassa vuodesta 2004 alkaen. YK:n rauhanturvaoperaatio Kyproksella aloitettiin vuonna 1964 ja jatkuu edelleen. Suomalaisia rauhanturvaajia on ollut saarella yli 10 000. 
 

Juhlavuoden kunniaksi olemme keränneet yhteen valokuvia maiden välisistä diplomaattisista suhteista ja suomalaisista YK-joukoista vuosien varrelta, Ossi Tannerin soiton säestämänä.

Haastattelu: Erato Kozakou-Marcoullis

Kyproksen entinen ulkoministeri tohtori Erato Kozakou-Marcoulliksella on henkilökohtaiset ja lämpimät suhteet Suomeen. Muuttaessaan miehensä kanssa nuorina opiskelijoina Suomeen vuonna 1975, Marcoullikset olivat ainoita kyproslaisia Suomessa. Myöhemmin Kyproksen suurlähettiläänä Ruotsissa 1996-98 Marcoullis oli akkreditoitu myös Suomeen ja hän vieraili Helsingissä joka toinen kuukausi. Kyproksen ulkoministerinä 2007-2008 ja 2011-2013 Marcoullis kehitti Kyproksen ja Suomen suhteita, jotka perustuvat vastavuoroisuudelle ja yhteisille arvoille. 

Lue Erato Kozakou-Marcoulliksen koko haastattelu tästä.

Haastattelu: Kunniapääkonsuli Demosthenis Severis

Suomen kunniapääkonsuli Demosthenis Severis on palvellut tehtävässään suomalaisia jo lähes 50 vuotta. Hän on ystävystynyt monen saarella asuneen tai siellä vierailleen suomalaisen kanssa, ja tuntee henkilökohtaisesti presidenttejämme sekä suurlähettiläitä. Kunniapääkonsuli muistelee hyvällä YK:n rauhanturvatehtävissä palvelleita, jotka kutsuivat häntä suomalaisittain Timoksi.

Lue kunniapääkonsulin koko haastattelu tästä.

Haastattelu: edustuston pitkäaikanen työntekijä Suvi Terävä-Petrikkou

Hallinto- ja konsuliasioiden koordinaattorina Suomen Nikosian suurlähetystössä toimiva Suvi Terävä-Petrikkou on monelle Kyproksella asuvalle suomalaiselle tunnettu luottohenkilö. Suvi on työskennellyt ensin Suomen kunniapääkonsulaatissa ja vuodesta 2004 alkaen Suomen suurlähetystössä Nikosiassa, yhteensä yli 20 vuotta.

Lue Suvi Terävä-Petrikkoun koko haastattelu tästä.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto ja juhlavuoden päätös

Suomen ja Kyproksen välisten diplomaattisuhteiden 60-vuotisjuhla huipentui itsenäisyyspäivän vastaanottoon, joka järjestettiin fyysisenä tapahtumana niin Nikosiassa kuin Limassolissa joulukuussa 2021. Lisää tietoa tapahtumasta: Diplomaattisuhteiden juhlavuosi Kyproksella päättyi Suomen itsenäisyyspäivän viettoon.

Cyprus meets Finland –konsertti Nikosiassa

Kyproksen sinfoniaorkesteri esitti 'Cyprus meets Finland' (Premiere 2) –teemaisen konserttiohjelman Pallas-teatterissa Nikosiassa 4.11.2021. Illan päätähtinä esiintyivät kaksi Suomesta kutsuttua muusikkovierasta: Petros Gospodinov, entinen Kyproksen sinfoniaorkesterin pääsellisti ja nykyinen Kuopion sinfoniaorkesterin soolosellisti, sekä Vaasan kaupungin pääkapellimestari Tomas Djupsjöbacka. Konsertti oli Suomen suurlähetystön tukema. Lisää tietoa konsertista kotisivujemme ajankohtaista -osiosta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston videoterveiset Kyproksen ulkoministerille

Suomen ja Kyproksen väliset diplomaattisuhteet solmittiin 2.9.1961. Ulkoministeri Pekka Haavisto lähetti merkkipäivän kunniaksi terveisensä Kyproksen ulkoministeri Nikos Christodoulidekselle. Videoterveiset esitettiin suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikan isännöimällä juhlalounaalla 2.9.2021.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen videoterveiset Kyproksen puolustusministerille

Puolustusvoimain lippujuhlapäivää vietettiin 4.6.2021, jolloin myös Nikosiassa järjestettiin juhlalounas. Puolustusministeri Antti Kaikkonen lähetti juhlapäivän kunniaksi terveisensä Kyproksen puolustusministeri Charalambos Petridekselle.

Diplomaattisuhteiden solmimisen aikajana

  1. 2.9.1961 Ulkoministeriön ilmoitus Suomen Rooman-edustustolle, että uudelle Rooman-lähettiläälle T.O. Vahervuorelle tulee pyytää sivuakkreditointia myös Nikosiaan.
  2. 4.9.1961 Kyproksella ei ole edustustoa Roomassa, joten Suomen Lontoon-lähetystö saa toimenpidepyynnön pyytää agrementtia.
  3. 4.10.1961 Kypros lähettää myönteisen vastauksen agrementtipyyntöön.
  4. 6.10.1961 Suomen Lontoon-edustusto kuittaa asian.
  5. 13.10.1961 Suurlähettiläs T.O. Vahervuoren valtuuskirje laaditaan Helsingissä.