Diplomaattisuhteet 60 vuotta

Tervetuloa virtuaalijuhlaamme!

Suomen ja Kyproksen diplomaattisuhteet perustettiin 2.9.1961, ja tämän tapahtuman ja juhlavuoden kunniaksi Suomen Nikosian suurlähetystö käyttää tätä alustaa tuodakseen eri tavoin esille maidemme yhteistä historiaa, tarinoita, valokuvia, videoita ja uutisia eri tapahtumista.

 

Suurlähettilään terveiset

Harri Mäki-Reinikka on 17. Suomen suurlähettiläs Kyproksella ja viides Nikosiassa toimineista edustuston päälliköistä. Hänellä on kunnia edustaa Suomea Kyproksella juhlavuoden aikana. Voit lukea suurlähettilään saatesanat tästä.

Haastattelu: Kunniapääkonsuli Demosthenis Severis

Suomen kunniapääkonsuli Demosthenis Severis on palvellut tehtävässään suomalaisia jo lähes 50 vuotta. Hän on ystävystynyt monen saarella asuneen tai siellä vierailleen suomalaisen kanssa, ja tuntee henkilökohtaisesti presidenttejämme sekä suurlähettiläitä. Kunniapääkonsuli muistelee hyvällä YK:n rauhanturvatehtävissä palvelleita, jotka kutsuivat häntä suomalaisittain Timoksi.

Lue kunniapääkonsulin koko haastattelu tästä.

Juhlavideo: Suomi ja Kypros 60 vuotta

Pianisti Ossi Tanner juhlistaa upealla soitollaan Suomen ja Kyproksen välisiä, 60 vuotta kestäneitä diplomaattisuhteita. Ossi Tanner on Kyproksella 1993-97 Suomen suurlähettiläänä toimineen Arto Tannerin lapsenlapsi. 

Vuodesta 1961 Kyproksella on toiminut 17 Suomen suurlähettilästä, joista viisi heistä edustuston päällikkönä Nikosiassa vuodesta 2004 alkaen. YK:n rauhanturvaoperaatio Kyproksella aloitettiin vuonna 1964 ja jatkuu edelleen. Suomalaisia rauhanturvaajia on ollut saarella yli 10 000. 
 

Juhlavuoden kunniaksi olemme keränneet yhteen valokuvia maiden välisistä diplomaattisista suhteista ja suomalaisista YK-joukoista vuosien varrelta, Ossi Tannerin soiton säestämänä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston videoterveiset Kyproksen ulkoministerille

Suomen ja Kyproksen väliset diplomaattisuhteet solmittiin 2.9.1961. Ulkoministeri Pekka Haavisto lähetti merkkipäivän kunniaksi terveisensä Kyproksen ulkoministeri Nikos Christodoulidekselle. Videoterveiset esitettiin suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikan isännöimällä juhlalounaalla 2.9.2021.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen videoterveiset Kyproksen puolustusministerille

Puolustusvoimain lippujuhlapäivää vietettiin 4.6.2021, jolloin myös Nikosiassa järjestettiin juhlalounas. Puolustusministeri Antti Kaikkonen lähetti juhlapäivän kunniaksi terveisensä Kyproksen puolustusministeri Charalambos Petridekselle.