Diplomaattisuhteiden juhlavuosi Kyproksella päättyi Suomen itsenäisyyspäivän viettoon

Kuluneen vuoden aikana Suomen ja Kyproksen diplomaattisuhteiden perustamisen 60–vuotisjuhlia on vietetty pääosin virtuaalisesti, mutta loppua kohti myös fyysisesti. Juhlavuosi saatiin päätökseen Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoilla sekä Nikosiassa että Limassolissa.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto päätti suurlähetystön osalta Suomen ja Kyproksen diplomaattisuhteiden perustamisen 60–vuotisjuhlat. 

Suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikan residenssissä pidettyyn itsenäisyyspäivän vastaanottoon osallistui 120 henkilöä. Isäntämaan nimeämänä kunniavieraana toimi Kyproksen edustajainhuoneen puheenjohtaja Annita Demetriou, joka korosti tervehdyksessään maiden kahdenvälisten välisten hyvien suhteiden merkitystä ja yhteistyötä niin EU:ssa kuin YK:ssakin.

Demetriou esitti kiitoksensa Suomen vuosikymmeniä kestäneestä vakaasta tuesta ja Kyprokselle osoittamastaan solidaarisuudesta ponnisteltaessa saaren jälleen yhdistymiseksi.  Kypros on kiitollisuudenvelassa erityisesti niille kaikille yli kymmenelle tuhannelle suomalaiselle rauhanturvaajalle, jotka ovat vuodesta 1964 asti saarella palvelleet, Demetriou totesi.

Kyproksen edustajainhuoneen puheenjohtaja Annita Demetriou esitti kiitoksensa mm. suomalaisille, jotka ovat palvelleet Kyproksella YK:n rauhanturvaamistehtävissä. Kuvakavalkadi Suomen läsnäolosta Kyproksella vuodesta 1961(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Vastaanotolla kuultiin tenori Marios Andreoun laulamana Suomen ja Kyproksen kansallishymnit sekä Beethovenin Oodi ilolle.

Suomi on tukenut Kyproksella bikommunaalista Startups4Peace–rauhanvälityshanketta(Linkki toiselle web-sivustolle.) jo useiden vuosien ajan yhdessä saaren kreikan- ja turkinkielisten kauppakamareiden, Pohjois-Irlannin NI-CO:n ja EU:n komission kanssa. Hankkeen kohokohta on vuosittain ollut voittajien osallistuminen Helsingissä pidettyyn SLUSH-tapahtumaan. Kuvassa vuoden 2021 Startups4Peace-voittajien (Linkki toiselle web-sivustolle.)Bevolt & Caretta ja Cyrob Roboticsin edustajat Temel Ungor, Mustafa Dağkiranlar, Zenonas Zenonos ja Michalis Vassileiou, suurlähettilään assistentti Marilena Kyprianou, suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka sekä projektikoordinaattori Melike Kalkan.

Suomen lippu kohosi ensimmäisen kerran vuoden 2005 jälkeen UNFICYP:issä, kun YK-poliisimme aloittivat huhtikuussa (Linkki toiselle web-sivustolle.)tehtävissään Kyproksella. Kuvassa suurlähettilään ja puolisonsa Carola Adlerin vasemmalla puolella Satu Koivu ja Tarja Koivisto sekä oikealla Tytti Tammi ja Jan-Erik Martin puolisonsa kanssa. 

Suurlähetystön väkeä juhlapotretissa.

Limassolissa Lucia-henkinen itsenäisyysjuhla

Suomen kunniapääkonsuli Demosthenis Severis ja puolisonsa Daphne isännöivät Limassolin-kodissaan suurlähettiläsparin kanssa Suomen itsenäisyyttä lähes 50 vieraan kera. Demosthenis Severis on palvellut kunniakonsulitehtävissä Suomea jo vuodesta 1973. 

Kuvassa on mukana myös suurlähettilään vasemmalla puolella Nina Hadjimiltis, jonka edesmennyt miehensä suurlähettiläs Demos Hadjimiltisin toimi Moskovasta käsin Helsingissä diplomaattikunnan vanhimpana 1970-luvulla.  Rouva Hadjimiltisillä oli paljon kerrottavaa ”tyylikkäästä ja ihastuttavasta” presidentti Urho Kekkosesta.

Kyproksella asuva Cecilia Berg Mouskovia lauloi Limassolin vastaanotolla jouluisen Pyhä Lucia –laulun sekä maailman tunnetuimmaksi arvioidun joulunajan laulun Jouluyö, juhlayö.

Juhlatunnelmaa nuoremman polven piirissä.

Myös Limassolin pormestari Nicos Nicolaides puolisonsa kanssa kunnioitti juhlaa läsnäolollaan.

Artikkeli julkaistaan osana Suomen ja Kyproksen välisten diplomaattisuhteiden juhlavuoden tapahtumia. Lisätietoa juhlavuodesta kotisivullamme: Diplomaattisuhteet 60 vuotta