Suvi Terävä-Petrikkou - Nikosian-edustuston keskeinen työntekijä ja luottohenkilö

Hallinto- ja konsuliasioiden koordinaattorina Suomen Nikosian suurlähetystössä toimiva Suvi Terävä-Petrikkou on monelle Kyproksella asuvalle suomalaiselle tunnettu luottohenkilö. Suvi on työskennellyt ensin Suomen kunniapääkonsulaatissa ja vuodesta 2004 alkaen Suomen suurlähetystössä Nikosiassa, yhteensä yli 20 vuotta.

Suvi Terävä-Petrikkou Suomen Nikosian-suurlähetystön edustalla

Suvin tarina Kyproksella alkoi hänen tutustuessaan kyproslaiseen mieheen, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1994. Ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1995 ja parin Suomessa vietetyn vuoden jälkeen toisella lapsella kasvanut perhe muutti Kyprokselle pysyvästi vuonna 1998. 

Vuonna 2000 Suomen Kyproksesta vastaava suurlähettiläs oli akkreditoitu Tel Avivista, Israelista. Kyproksen suomalaisten passihakemukset otettiin vastaan Suomen kunniapääkonsulaatissa Nikosiassa ja käsiteltiin Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa. Työn helpottamiseksi kunniapääkonsulaattiin oli päätetty palkata suomea taitava työntekijä.  

Kuultuaan avoimesta tehtävästä kunniakonsuli Costas Severiksen työntekijältä Suvi haki paikkaa. Kunniapääkonsuli Demosthenis Severiksen lisäksi häntä haastatteli silloinen Suomen Tel Avivin suurlähetystön henkilöstöhallintovastaava Paula Valpas. Saatuaan työpaikan Suvi lupasi olla Nikosiassa terävänä Paulan ollessa Tel-Avivissa valppaana.

Suvilla on matkailualan koulutus, mutta jo varhaisessa vaiheessa kävi selväksi, että työpäivät ovat matkailualalla perheenäidille liian pitkiä. Työskentely suurlähetystössä sopi perhetilanteeseen paremmin.

"Olen ollut kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä äidinkielelläni suomalaisessa työyhteisössä, jossa on suomalainen työkulttuuri, kuten selkeät työajat ja tasa-arvoinen toimintatapa. Suurlähetystössä on kiva työyhteisö, johon ihanat, nuoret harjoittelijat tuovat uutta virtaa. Suomalaisten, kyproslaisten ja filippiiniläisten kollegojen lisäksi myös samassa toimistossa toimivan Ruotsin suurlähetystön henkilöstöstä on tullut tärkeä osa arkea. Pidän työskentelystä kansainvälisessä työympäristössä."

Vuosikymmenien aikana Kypros on modernisoitunut huomattavasti. Vaikka Suvin mielestä Kypros on edelleen Suomea monin tavoin vanhankantaisempi yhteiskunta, se on muuttunut avoimemmaksi vuosien saatossa. Esimerkiksi naisten asema ja oikeudet ovat parantuneet. Suvi näkee muutosta parempaan suuntaan myös eläinten kohtelussa.

"Tullessani Kyprokselle koiria ei pidetty lemmikkieläiminä, mutta nykyään onneksi jo pidetään. Muun muassa lemmikki- ja eläinkauppoja on avattu runsaasti viime vuosina. Silti myös huonosti kohdeltuja eläimiä näkee valitettavasti edelleen. Ilahduttavaa on myös se, että nuoret miehet osallistuvat hieman aiempaa sukupolvea enemmän kotitöihin. Ennen mummot ja äidit hoitivat lapset, mutta naisten siirryttyä yhä enenevässä määrin työelämään päiväkoteja on tullut lisää."

Suvi oli Suomen kunniapääkonsulaatin ensimmäinen ja ainoa suomalainen työntekijä.

"Työtehtäviä oli laidasta laitaan ja hoidin kaikenlaisia asioita. Työ on vuosien varrella opettanut tekijäänsä. Kunniapääkonsulaatissa työnkuvaani kuuluivat muun muassa kaikki Kyproksella hoidettavat konsulipalvelut mukaan lukien maahantuloasiat sekä Suomea koskevat kaupalliset kyselyt."

Siirryttyään kunniapääkonsulaatista suurlähetystön palvelukseen, Suvin vastuulla olivat vuodesta 2004 vuoteen 2014 Suomen kansalaisten passiasiat, viisumit Suomeen ja Ruotsiin sekä yhteydenpito Kyproksen suomalaiseen yhteisöön. Suurlähetystön avaamisen myötä myös päätöksenteko siirtyi Tel Avivista Nikosiaan.

"Vuodesta 2014 olen toiminut hallinto- ja konsuliasioiden parissa. Aloittaessani nykyisessä tehtävässäni vastuulleni siirtyivät muun muassa edustuston talous-, tieto- ja henkilöstöhallinto, konsuliasiat ja kriisivalmius (huomioiden Kyproksen sijainnin lähellä Lähi-itää), vaalit ja notaaripalvelut. Olen myös suurissa saappaissa eli vastuussa suurlähetystön toimivuudesta suurlähettilään ollessa poissa maasta."

Suvi vanhempiensa kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolla Nikosiassa, 2006. Vanhemmat kokivat tyttärensä toiseen kotimaahan tutustumisen suurena rikkautena.

Kyproksen EU-jäsenyys muutti paljon

Vuoden 2004 EU-jäsenyyden myötä Kypros ryhtyi noudattamaan EU:n lainsäädäntöä ja muita säädöksiä - ja se muutti Kyprosta. Suville sääntöjen tiukentuminen näkyi myös hänen omassa työssään.

"Esimerkiksi aiemmin Kyproksella passinsa hukannut henkilö pystyi palaamaan Suomeen pelkällä kunniapääkonsulaatin laatimalla henkilöllisyyden vahvistavalla kirjallisella todistuksella. Nykyisin matkustamiseen tarvitaan aina passi tai henkilökortti, mutta onneksi väliaikaisen passin saa suurlähetystöstä pikaisella aikataululla."

EU-jäsenyys ja Suomen suurlähetystön avaaminen tarkoitti myös Suomen suurlähettilään tuloa Kyprokselle. Paikalla olevalla suurlähettiläällä on luonnollisesti paremmat mahdollisuudet verkostoitumiseen ja muun muassa Kyproksen kysymystä koskevien neuvotteluiden seuraamiseen sekä maiden välisen poliittisen ja taloudellisen yhteistyön edistämiseen.

"Suurlähetystön perustamisen myötä olemme pystyneet aktiivisemmin myös osallistumaan Suomen maakuvaa esiin tuoviin tapahtumiin, kuten esimerkiksi koulutusmessuille. Minulle henkilökohtaisesti on ollut etuoikeus päästä seuraamaan suurlähettilään työtä omien tehtävieni lomassa."

Kohokohtia ja ongelmatilanteita

Suvi listaa mielellään monia kohokohtia työssään. Yksi niistä oli mahdollisuus tavata Suomen presidentti Mauno Koivisto ja rupatella hänen kanssaan niitä näitä.

"Mauno Koivistolla oli tapana käydä eläkepäivillään Kyproksella pelaamassa lentopalloa joukkueensa kanssa. Mieleen on jäänyt myös entisen ulkoministeri Alexander Stubbin vierailu Kyprokselle vuonna 2009 sekä pääministeri Juha Sipilän vierailu vuonna 2018. Lisäksi Suomen itsenäisyyspäivää on ollut mieluisaa olla juhlistamassa suurlähetystön järjestämillä vastaanotoilla. Myös monet suurlähetystön järjestämät kulttuuritapahtumat ovat jääneet mieleeni."

Silloinen Suomen ulkoministeri Alexander Stubb Nikosian-suurlähetystön henkilökunnan kanssa 2009.

Suville on ollut merkityksellistä olla työnsä perusteella auttamassa Kyproksella ongelmatilanteisiin joutuvia Suomen kansalaisia. Varsinkin korona-aikana matkustukseen liittyvän ohjeistuksen merkitys on korostunut.

"Konkreettisesti koin olleeni avuksi esimerkiksi silloin, kun onnistuimme koronakriisin puhjettua ulkoministeriön ja Finnairin kanssa yhteistyössä järjestämään kotiutuslennon Pafoksesta Helsinkiin. Talvea Kyproksella viettämässä olleet suomalaiset pääsivät juuri ajoissa takaisin kotimaahansa ennen koko lentoliikenteen loppumista."

Suvi kohtaa työssään eri tilanteissa ja elämänvaiheissa olevia suomalaisia syntymästä kuolemaan.

"Olen lisäksi ollut mukana järjestämässä lukuisia vaaleja, joissa tarjoamme Suomen kansalaisille mahdollisuuden äänestää ulkomailla."

Tärkeää Suville on ollut se, että työssään hän pystyy kouluttautumaan ja oppimaan jatkuvasti uutta.

"Työn rikkaus on myös se, että olen päässyt matkustamaan ja tapaamaan paljon uusia ihmisiä sekä verkostoitumaan muissa Suomen suurlähetystöissä ja EU-edustustoissa työskentelevien kollegojen kanssa."

Vuorovaikutusta matalalla kynnyksellä

Suvi toteaa, että hänelle on ollut vuosien saatossa ilo tutustua moniin saarella asuviin suomalaisiin.

"Kyproksella asuvat suomalaiset jakavat samanlaisia kokemuksia ja ymmärtävät toisiaan. Asiakaspalvelu ja vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on ollut parasta työssäni. Monien kanssa vaihdetaan omat ja lastenkin kuulumiset heidän asioidessaan suurlähetystössä. Suurlähetystöön voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä jatkossakin", Suvi lupaa.

Haastatteluhetkellä, aurinkoisena marraskuun päivänä Suvi nauttii valosta, jota Suomessa ei vastaavana ajankohtana näe. Viileämpi ilmakin tuntuu palkinnolta pitkän kuuman kesän jälkeen, jonka Suvi toki mieluummin viettäisi Suomen vehreydessä.

"Arvostan Kyproksella ulkoilmaelämän helppoutta, sillä välimatkat kauniisiin retkikohteisiin ovat lyhyet. Kolmen lapsen äitinä olen tyytyväinen myös siihen, että elämä täällä on turvallista. Lapseni ovat nykyään nuoria aikuisia, jotka tapaavat kavereitaan kahviloissa ja kokemukseni mukaan nuorten käyttäytyminen on harvemmin humalahakuista. Olen tullut siinä mielessä kyproslaiseksi, että tuntemattoman kanssa on mukava aamulla hississä vaihtaa kuulumiset."
"Suomesta kaipaan neljää vuodenaikaa ja luontoa; olenhan kotoisin Savonlinnan kauniista järvimaisemista. Talvisin kaipaan lämpimiä asuntoja. Kaipaan myös sukulaisia ja ystäviä sekä tietysti ruisleipää ja salmiakkia."

Mahtavien rantojen lisäksi Kyproksella on paljon muutakin tarjottavaa. Suvi suosittelee tutustumaan esimerkiksi Troodos-vuoristoon kauniine pikkukylineen ja patikointimahdollisuuksineen. Maailman ainoassa kahtia jaetussa pääkaupungissa Nikosiassa kannattaa käydä, valitettavasti muuri jakaa kaupungin edelleen.

"Pafoksen alue on mielestäni kauneinta Kyprosta. Kyprokselle matkaavien kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja lähteä ajamaan myös turistikohteiden ulkopuolelle. Saarella on todella paljon nähtävää, kuten historiallisia kirkkoja ja luostareita, mosaiikkeja ja viinitiloja."

Haastattelu julkaistaan osana Suomen ja Kyproksen välisten diplomaattisuhteiden juhlavuoden tapahtumia. Lisätietoa juhlavuodesta kotisivullamme: Diplomaattisuhteet 60 vuotta