Koronavirusuutiset Kiinassa

Kiinassa on huhtikuun aikana mitattu suurin määrä koronatartuntoja koskaan pandemian aikana, mukaan lukien Wuhanin tilanne keväällä 2020. Valtaosa tartunnoista on ilmoitettu Shanghaissa sekä Koillis-Kiinan Jilinissä, joissa kummassakin laajoja alueita on määrätty tiukkaan sulkutilaan. Pekingissä on aloitettu laajat PCR-testaukset ja Shanghain lähes täydellinen sulkutila jatkuu.

Kiinan koko maata kattaviin äärimmäisen tiukkoihin maahantulorajoituksiin ei ole nähtävissä helpotuksia ja esimerkiksi lentojen tilanne Shanghaihin/Shanghaista on huhtikuun aikana ollut entistä haastavampi. Ulkoministeriö on 26.4.2022 korottanut matkustustiedotteen tasoa Shanghain osalta tasolle vältä tarpeetonta matkustamista. Matkustaminen Kiinaan on edelleen hyvin hankalaa ja 19.2.2021 alkaen mahdollista Suomesta ainoastaan suoralla lennolla. Maahan saapujat määrätään tiukkoihin maahantulokaranteeneihin, joiden pituus vaihtelee provinssista riippuen.

Shanghain tilanne

Shanghaissa on huhtikuussa raportoitu yhteensä yli 520 000 omikron-tartuntaa ja päivittäiset tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina lähes täydellisestä sulkutilasta huolimatta. Koko kaupunki on ollut sulkutilassa 28.3. alkaen, kuitenkin joitakin asuinalueita on ollut karanteenissa tartuntojen vuoksi jo useita viikkoja ennen maaliskuun loppua. Sulkutilan ennakoidaan jatkuvan, kunnes tartuntojen määrä laskee huomattavasti.

Shanghain koko 25-miljoonainen väestö on testattu PCR-testeillä huhtikuun aikana useita kertoja viikossa ja kaikki positiiviset pyritään viemään hoitoon sairaalaan tai valtaviin, jopa 15 000 petipaikan karanteenikeskuksiin. Olot karanteenikeskuksissa ovat alkeelliset, eikä esimerkiksi lämmitystä tai kunnollisia pesutiloja välttämättä ole saatavilla. Kaupungista poistuminen on tällä hetkellä hankalaa ja lentoja on saatavilla rajoitetusti. Lentokentälle pääsyä rajoitetaan paitsi ulkonaliikkumiskiellolla myös PCR- ja antigeenitestivaatimuksilla. Ruoan ja puhtaan juomaveden saatavuudessa on ollut asuinalueesta riippuen haasteita. Pääsy sairaalahoitoon, myös hätätapauksissa, on sulkutilan ollessa käynnissä epävarmaa ja paloturvallisuusriski olemassa alueilla, joiden asuintaloja on ympäröity aitarakennelmilla tai muilla kulkua hidastavilla esteillä. Paikallisviranomaiset ovat ilmoittaneet, että aikuinen pääsee sairaalaan tai karanteenikeskukseen Covid-positiivisen lapsen kanssa.

Shanghain-pääkonsulaatin asiakaspalvelu on sulkutilasta johtuen suljettu toistaiseksi. Pääkonsulaatti työskentelee etäyhteyksin ja pyrkii avustamaan toimialueellaan olevia suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia mahdollisuuksien mukaan. Yhteydenotot pyydetään sähköpostitse [email protected]. Pääkonsulaatti suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Pääkonsulaatin asiakaspalvelun avautumisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen mm. edustuston Facebook-sivuilla.

Hätätapauksissa yhteys ulkoministeriön päivystykseen (+368 9 160 55 555) mukaan lukien tapaukset, joissa lapsi pyritään erottamaan vanhemmistaan Covid-sairaalaan viemiseksi.

Maahantulosäännökset ja liikkuminen maan sisällä

Kiinan viranomaiset vaativat rokotetuilta matkustajilta 1.4.2022 lähtien kahden negatiivisen koronavirustestituloksen hyväksyttämistä ennen matkaa. Maahan saapuvat asetetaan vähintään kahden viikon keskitettyyn karanteeniin. Karanteenien pituudet voivat vaihdella maakunnittain. Säännöt saattavat muuttua äkillisesti ja yllättäen.

Maan sisällä matkustamista voidaan kontrolloida edellyttämällä negatiivista Covid-testiä, karanteeneilla tai muilla matkustamiseen liittyvillä säännöillä ja rajoituksilla. Myös rokottamattomien henkilöiden liikkumista tai pääsyä julkisiin tiloihin, kauppakeskuksiin tai sairaaloihin saatetaan rajoittaa joissain Kiinan maakunnissa. Kiina on laajentanut rokotussuunnitelmaansa kattamaan myös maassa asuvat ulkomaalaiset ja rokotteita tarjotaan laajasti eri maakunnissa. 

Kiinalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että covid-19-positiivinen henkilö sijoitetaan iästä riippumatta viranomaisten valitsemaan hoitolaitokseen. Tämä koskee myös oireettomia tapauksia. Henkilön erottaminen terveestä lähipiiristään/perheenjäsenistään on ollut Kiinan vasteen keskeinen toimenpide, josta ei välttämättä jousteta edes lasten ollessa kyseessä. Edustustoilla on rajatut mahdollisuudet vaikuttaa tilanteissa, joissa Kiinan terveysviranomaiset ovat päättävä taho.

Kiinan viisumikeskus Helsingissä on suljettu toistaiseksi.

Kiina on 15.3.2021 alkaen helpottanut viisuminmyöntöä henkilöille, jotka on rokotettu kiinalaisella rokotteella ja joilla on olemassa oleva rokotetodistus. Helpotuksiin kuuluu esimerkiksi vapautus paikallisviranomaisen myöntämän PU-kutsukirjeen hankkimisesta viisumihakemusta varten. Myös kiinalaisella rokotteella rokotettujen perheenjäsenten matkustamista Kiinaan helpotetaan. Rokotteita ei kuitenkaan ole mahdollista saada Suomesta eikä niillä ole Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksyntää.

Kiina vaatii, että rokottamattomien maahan matkustavien on esitettävä koneeseen noustakseen enintään 48h ennen lentoa tehdyt ja Kiinan suurlähetystön erikseen vahvistamat koronavirus- ja vasta-ainetestien negatiiviset testitulokset. Rokotetuilta matkustajilta vaaditaan PCR-testit 48h ja 24 tuntia ennen lentoa, jos testit tehdään samassa laboratoriossa. Testivaatimukset tulee aina tarkistaa Kiinan suurlähetystön sivuilta ennen matkaa.  Mikäli vasta-ainetestissä löytyy vasta-aineita, voidaan se rokottamattomilla henkilöillä tulkita asymptomaattiseksi tapaukseksi eikä maahantuloa välttämättä sallita.

Kiinaan on tällä hetkellä mahdollista matkustaa vaihtolentoyhteydellä ainoastaan niistä maista, joista ei ole suoria lentoja. Suomesta Kiinaan on 19.2.2021 alkaen matkustettava suoralla lennolla.

Lisätietoja saa Kiinan Suomen-suurlähetystöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kiinassa kaikille ulkomailta saapuville tehdään pakollinen koronavirustesti ja heidät ohjataan vähintään kahden viikon mittaiseen valvottuun karanteeniin karanteenihotelliin. Karanteenin aikana otetaan useita koronavirustestejä. Maakunnasta riippuen hotellikaranteenia saattaa seurata pakollinen kotikaranteeni ja tämän jälkeen vielä erityinen terveyden seurantajakso. Karanteenikäytännöt voivat myös vaihdella alueittain. Hotellikulut ovat omakustanteisia ja esimerkiksi ruoan tilaamista hotelleihin rajoitetaan eri tavoin. Karanteenista pääsy edellyttää negatiivisten testitulosten antamista.

Hotellikaranteenin jälkeen niiden, joilla ei ole asuntoa maahantulokaupungissa Kiinassa, tulee viettää erillinen seurantajakso siihen tarkoitetussa hotellissa. Seurantajakson aikana ei välttämättä voi poistua ulos kuin hätätilanteissa. Myös seurantajakson aikana voidaan tehdä useita Covid-testejä.

Maan sisällä viranomaiset kontrolloivat matkustamista edellyttämällä pääsääntöisesti negatiivista Covid-testiä alueelta lähtemisen tai sinne saapumisen yhteydessä ja eri kaupunkeihin matkustamista on ajoittain rajoitettu.

Useimpiin julkisiin tiloihin mentäessä on esitettävä puhelimeen ladattujen Alipay- tai WeChat -seurantaminisovellusten esittämä niin sanottu vihreä terveyskoodi. Kaupunkikohtaisen vihreän koodin tulisi toimia automaattisesti hyväksytysti suoritetun karanteenijakson jälkeen. Koodien toimivuus edellyttää yleensä kiinalaista puhelinliittymää. Delta- ja omikronmuunnoksen aiheuttamien tapausten vuoksi julkisissa tiloissa, kauppakeskuksissa tai sairaaloissa asioidessaan saattaa joutua rekisteröitymään erillisellä QR-koodilla. Joissakin maakunnissa rokottamattomien henkilöiden pääsy julkisiin tiloihin tai sairaaloihin voi olla rajoitettua.

Kulloisistakin säännöistä riippuen vihreää terveyskoodia saatetaan vaatia myös maan sisällä liikuttaessa. Etenkin ulkomaalaisilla on ollut ajoittain ongelmia koodien kanssa maan sisällä matkustettaessa ja maan sisäisten lentolippujen ostaminen ei välttämättä onnistu. Myös terveyssovellus on saattanut uudelle paikkakunnalle saavuttaessa vaatia uutta karanteenia.

Eri lentoyhtiöiden lentoja saatetaan perua Kiinan viranomaisten toimesta. Keskeytykset lentoliikenteessä saattavat tulla voimaan nopealla aikataululla ja kestää useita viikkoja.

Lisätietoja:

Kiinan ulkoministeriön kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kiinan siviili-ilmailuviranomaisen CAAC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Terveys

Kiinassa on kevään aikana raportoitu koko pandemia-ajan suurimpia koronaviruksen tartuntalukuja ja kokonaisia kaupunkeja saatetaan asettaa lyhyellä varoitusajalla täyteen sulkutilaan. Tuontitapausten osalta tartunnat todetaan yleensä maahantulotarkastuksissa tai karanteenijakson aikana ja viruksen leviämistä pyritään estämään tehokkaasti.

Maakunnat, joissa tavataan paikallistartuntoja ottavat herkästi käyttöön massatestaukset ja paikallisviranomaiset kontrolloivat maakunnasta tai jopa yksittäisistä asuinrakennuksista poistumista. Suuressa osassa maata on käytössä erilaisia hengityssuojainten käyttöön liittyviä sääntöjä (mm. julkinen liikenne ja julkiset tilat) ja karanteenit maan sisällä ovat mahdollisia.

Suuri osa ihmisistä käyttää hengityssuojaa, kaupungista riippuen, myös ulkoillessa.

Lisätietoja:

Kiinan kansallisen terveysviranomaisen NHC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Edustustojen asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Pekingissä ja pääkonsulaatti Shanghaissa ovat keskeyttäneet suurimman osan viisumien käsittelystä ja Suomen viisumikeskukset (VAC) ovat suljettu toistaiseksi. Shanghain-pääkonsulaatin asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu sulkutilan ollessa käynnissä.

Oleskelulupa- ja passihakemusten vastaanotto sekä notaari- ja laillistamispalvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti ainoastaan Pekingin-suurlähetystössä.

Jos haluat asioida passi-, notaari- tai laillistusasioissa, ota ensin yhteys sähköpostitse: [email protected] (Peking) tai [email protected] (Shanghai).

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

Lisätietoja:

Edustustot Facebookissa:

Peking(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Shanghai(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kiinalaisia englanninkielisiä uutissivustoja:

Xinhua(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
China Daily(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Shanghai Daily(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
china.org.cn(Linkki toiselle web-sivustolle.)