Koronavirusuutiset Kiinassa

Kiina on luopunut tiukasta nollapolitiikasta koronapandemian suhteen. Samaan aikaan maan koronatilanne elää ennennäkemätöntä vaihetta viruksen levitessä väestössä voimakkaasti. Viranomaiset ovat lähtökohtaisesti luopuneet positiivisten tapausten jäljityksestä. Kiinalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että Covid-19 positiivisen henkilön suositellaan jäävän kotikaranteeniin. Sairaalaan suositellaan hakeutumista vain, jos oireet ovat vakavat. Testaukset suoritetaan kotitestien avulla. Karanteenin ja omaseurannan voi lopettaa, kun oireita ei enää ole ja suositusten mukaan silloin, kun sairastunut henkilö on saanut vähintään kaksi negatiivista koronatestitulosta. Tilanne ja rajoitukset saattavat kuitenkin muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ongelmana on terveydenhoitokapasiteetin riittämättömyys ja väestön immuniteettisuojan heikkous. Asioinnin yhteydessä saatetaan vaatia paikallisen terveyskoodisovelluksen sekä negatiivisen pcr- tai antigeenitestituloksen esittämistä

Maahantulosäännökset ja liikkuminen maan sisällä

Matkustaminen Kiinaan on edelleen hankalaa ja lentojen saatavuudessa on haasteita. Kiinan viranomaiset vaativat matkustajilta yhden negatiivisen koronavirustestituloksen hyväksyttämistä ennen matkaa. Testivaatimukset tulee aina tarkistaa Kiinan suurlähetystön ja lentoyhtiön sivuilta ennen matkaa. 

Maahan saapuvat asetetaan viiden päivän keskitettyyn karanteeniin, jonka lisäksi karanteeniin kuuluu kolmen päivän omaseuranta. Karanteenihotellin kulut ovat omakustanteisia. Karanteenien pituudet voivat vaihdella maakunnittain. Säännöt saattavat muuttua äkillisesti ja yllättäen. Mm. edellä mainituista syistä ulkoministeriö suosittaa matkustustiedotteessaan välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan. Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Testivaatimukset tulee aina tarkistaa Kiinan suurlähetystön ja lentoyhtiön sivuilta ennen matkaa. 

Useimmat maakunnat ja kaupungit ovat luopuneet joko kokonaan tai osittain puhelimeen ladattavien terveyssovelluskoodien seuraamisesta, joita on tarvinnut aiemmin useimpiin julkisiin tiloihin mentäessä. Vastaavasti laajasta massatestauksesta on luovuttu maanlaajuisesti joko kokonaan tai osittain. Julkisilla paikoilla tapahtuvan asioinnin yhteydessä saatetaan kuitenkin edelleen vaatia paikallisen vihreän terveyssovelluskoodin esittämistä ja negatiivista PCR-testitulosta tai antigeenitestin tulosta. Antigeenitestitulosten rekisteröintiä ja ilmoittamista varten on otettu käyttöön puhelimeen ladattavia sovelluksia. Viranomaisten esittämät ohjeet terveyssovelluskoodien ja testitulosten vaatimisen suhteen muuttuvat nyt äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti, joten pyydämme seuraamaan paikallisviranomaisten antamia ohjeita ja tiedotusta. 

Kaupunkikohtaisen vihreän terveyssovelluskoodin tulisi toimia automaattisesti hyväksytysti suoritetun karanteenijakson jälkeen. Koodien toimivuus edellyttää yleensä kiinalaista puhelinliittymää. 

Vaikka provinssien välinen matkustus on viranomaisten mukaan sallittua ilman koodien skannaamista ja näyttämistä, kulloisistakin säännöistä riippuen vihreää terveyskoodia saatetaan kuitenkin vaatia näytettävän joissain paikoissa.

Lisätietoja:

Kiinan Suomen-suurlähetystöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kiinan ulkoministeriön kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kiinan siviili-ilmailuviranomaisen CAAC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Terveys

Kiinassa on paraikaa menossa ensimmäinen koronavirustartunta aalto sitten rajoitusten poistamisen jälkeen. Nollatoleranssipolitiikasta on siirrytty vakavien tautitartuntatautitapausten hoitamiseen ja ehkäisyyn.

Kiinalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että Covid-19 positiivisen henkilön suositellaan jäävän kotikaranteeniin. Sairaalaan suositellaan hakeutumista vain, jos oireet ovat vakavat. Myös Covid-19 positiivisen perheenjäsenten on suositeltu jäävän karanteeniin, mikäli henkilöt asuvat samassa asunnossa. Testaukset suoritetaan kotitestien avulla. Karanteenin ja omaseurannan voi lopettaa, kun oireita ei enää ole ja suositusten mukaan silloin, kun sairastunut henkilö on saanut vähintään kaksi negatiivista koronatestitulosta. Suuressa osassa maata on käytössä erilaisia hengityssuojainten käyttöön liittyviä sääntöjä (mm. julkinen liikenne ja julkiset tilat).

Joissakin sairaaloissa asioidessa voi joutua rekisteröitymään erillisellä QR-koodilla. Tällä hetkellä lähes kaikki hoitolaitokset ja sairaalat edellyttävät asioinnin yhteydessä negatiivista PCR-testitulosta. Sairaaloilla ja hoitohenkilökunnalla ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti oikeutta evätä hoitoa henkilöltä, jolta puuttuu negatiivinen PCR-testitulos. Sairaalat voivat kuitenkin tehdä PCR- tai antigeenitestin henkilölle ennen hoitoon pääsyä.

Joissakin maakunnissa rokottamattomien henkilöiden pääsy julkisiin tiloihin tai sairaaloihin voi olla rajoitettua.

Lisätietoja:

Kiinan kansallisen terveysviranomaisen NHC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Edustustojen asiakaspalvelu

Suomen viisumikeskukset (VAC) Pekingissä ja Shanghaissa ovat auki koronavirustilanteen näin salliessa. Viisumihakemukset jätetään lähtökohtaisesti Suomen viisumikeskuksiin, ja viisumia voi hakea kaikilla perusteilla.

Oleskelulupa- ja passihakemusten vastaanotto sekä notaari- ja laillistamispalvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti kaikissa Suomen Kiinan-edustustoissa.

Jos haluat asioida passi-, notaari- tai laillistusasioissa, ota ensin yhteys sähköpostitse: [email protected] (Peking) tai [email protected] (Shanghai).

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.