Koronavirusuutiset Kiinassa

Kiinassa todettiin syksyllä 2022 koronavirustartuntoja kaikissa maakunnissa. Tartuntojen leviämistä on kontrolloitu tiukoin sulkutoimin ja matkustusrajoituksin. Laajamittaiset massatestaukset jatkuvat ympäri Kiinaa ml. Shanghai ja Peking. Peking rajoittaa saapumista muualta Kiinasta tiukasti, ja kaupunkiin matkustaminen on vaikeaa.

Kiinan koko maan kattavat äärimmäisen tiukat maahantulorajoitukset jatkuvat ja esimerkiksi lentojen saatavuudessa on edelleen haasteita. Ulkoministeriö on 24.5.2022 korottanut matkustustiedotteen tasoa koko Manner-Kiinan osalta tasolle vältä tarpeetonta matkustamista. Matkustaminen Kiinaan on edelleen hankalaa, mutta on 29.6.2022 alkaen mahdollista myös välilaskun sisältävällä lennolla. Maahan saapujat määrätään maahantulokaranteeniin, jonka pituus on koko Kiinassa tällä hetkellä 10 vuorokautta sisältäen kolmen päivän omavalvontakaranteenin. Karanteeneissa voi kuitenkin edelleen olla provinssikohtaista vaihtelua.

Maahantulosäännökset ja liikkuminen maan sisällä

Kiinan viranomaiset vaativat matkustajilta 30.6.2022 lähtien kahden negatiivisen koronavirustestituloksen hyväksyttämistä ennen matkaa. Maahan saapuvat asetetaan vähintään seitsemän päivän keskitettyyn karanteeniin, jonka lisäksi karanteeniin kuuluu kolmen päivän omaseuranta. Karanteenien pituudet voivat vaihdella maakunnittain. Säännöt saattavat muuttua äkillisesti ja yllättäen.

Maan sisällä matkustamista voidaan kontrolloida edellyttämällä negatiivista Covid-testiä, karanteeneilla tai muilla matkustamiseen liittyvillä säännöillä ja rajoituksilla. Jokaisella maakunnalla on käytössään oma terveyskoodi, ja provinssien välinen matkustaminen ilman kiinalaista henkilökorttia voi olla haastavaa. Julkisilla liikennevälineille liikuttaessa on hyvä varautua merkittäviin odotusaikoihin asemilla, ja saapuvilta matkustajilta vaaditaan lähtökohtaisesti rekisteröitymistä ja testausta. Myös rokottamattomien henkilöiden liikkumista tai pääsyä julkisiin tiloihin, kauppakeskuksiin tai sairaaloihin saatetaan rajoittaa joissakin Kiinan maakunnissa. Kiina on laajentanut rokotussuunnitelmaansa kattamaan myös maassa asuvat ulkomaalaiset ja rokotteita tarjotaan laajasti eri maakunnissa. 

Kiinalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että Covid-19-positiivinen henkilö sijoitetaan iästä riippumatta viranomaisten valitsemaan hoitolaitokseen. Tämä koskee myös oireettomia tapauksia. Henkilön erottaminen terveestä lähipiiristään/perheenjäsenistään on ollut Kiinan vasteen keskeinen toimenpide. Edustustoilla on rajatut mahdollisuudet vaikuttaa tilanteissa, joissa Kiinan terveysviranomaiset ovat päättävä taho.

Kiina on 13.6.2022 alkaen helpottanut viisumin hakemista Kiinan tai WHO:n hyväksymän rokotteen ottaneille henkilöille. Helpotuksiin kuuluvat esimerkiksi vapautus paikallisviranomaisen myöntämän PU-kutsukirjeen hankkimisesta, mikäli henkilö on menossa työskentelemään Kiinaan. Myös Kiinan kansalaisten perheenjäsenet sekä pysyvällä oleskeluluvalla Kiinassa oleskelevien ulkomaalaisten perheenjäsenet voivat hakea viisumia.

Kiinan viisumikeskus Helsingissä on suljettu toistaiseksi.

Kiina vaatii, että maahan matkustavien on esitettävä koneeseen noustakseen kaksi negatiivista PCR-testin tulosta enintään 48 tuntia ennen lentoa. Kiinan suurlähetystö ei 30.6.2022 alkaen edellytä tiettyjen testilaitosten käyttöä, vaan PCR-testin voi tehdä missä tahansa sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä testilaitoksessa. Lentoyhtiöt voivat kuitenkin vaatia tiettyjen testilaitosten käyttöä. PCR-testit on otettava 48 tuntia ennen lentoa joko niin, että testit otetaan saman päivän aikana kahdessa eri testilaitoksessa, tai 48 ja 24 tuntia ennen lentoa samassa testilaitoksessa. Testivaatimukset tulee aina tarkistaa Kiinan suurlähetystön ja lentoyhtiön sivuilta ennen matkaa. Mikäli henkilö on sairastanut COVID-19 -infektion, hänet voidaan tulkita parantuneeksi 14 vuorokautta parantumisen jälkeen. Parantuminen vahvistetaan kahdella 48 tunnin sisällä otetulla negatiivisella PCR-testillä, sekä 14 vuorokauden itse todennetulla oireettomuudella.

Suomesta Kiinaan on 30.6.2022 alkaen mahdollista matkustaa vaihtolentoyhteydellä. Saadakseen Kiinan maahantulon mahdollistavan ”vihreän terveyskoodin” Kiinaan matkustavien tulee aina tarkistaa testivaatimukset mahdollisen välilaskuvaltion Kiinan suurlähetystöltä.

Lisätietoja saa Kiinan Suomen-suurlähetystöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Karanteenihotellin kulut ovat omakustanteisia ja esimerkiksi ruoan tilaamista hotelleihin rajoitetaan eri tavoin. Karanteenista pääsy edellyttää negatiivisten testitulosten antamista. Myöskään kotikaranteenin tai seurantajakson aikana ei välttämättä voi poistua ulos kuin hätätilanteissa. Seurantajakson aikana voidaan tehdä yhtä lailla useita Covid-testejä.

Maan sisällä viranomaiset kontrolloivat matkustamista edellyttämällä pääsääntöisesti negatiivista Covid-testiä alueelta lähtemisen tai sinne saapumisen yhteydessä ja eri kaupunkeihin matkustamista on ajoittain rajoitettu.

Useimpiin julkisiin tiloihin mentäessä on esitettävä puhelimeen ladattujen Alipay- tai WeChat -seurantaminisovellusten esittämä niin sanottu vihreä terveyskoodi. Kaupunkikohtaisen vihreän koodin tulisi toimia automaattisesti hyväksytysti suoritetun karanteenijakson jälkeen. Koodien toimivuus edellyttää yleensä kiinalaista puhelinliittymää. Julkisissa tiloissa, kauppakeskuksissa tai sairaaloissa asioidessaan tulee useimmiten rekisteröityä erillisellä paikkasidonnaisella QR-koodilla. Joissakin maakunnissa rokottamattomien henkilöiden pääsy julkisiin tiloihin tai sairaaloihin voi olla rajoitettua.

Kulloisistakin säännöistä riippuen vihreää terveyskoodia saatetaan vaatia myös maan sisällä liikuttaessa. Etenkin ulkomaalaisilla on ollut ajoittain ongelmia koodien kanssa maan sisällä matkustettaessa ja maan sisäisten lentolippujen ostaminen ei välttämättä onnistu. Myös terveyssovellus on saattanut uudelle paikkakunnalle saavuttaessa vaatia uutta karanteenia.

Eri lentoyhtiöiden lentoja saatetaan perua Kiinan viranomaisten toimesta. Keskeytykset lentoliikenteessä saattavat tulla voimaan nopealla aikataululla ja kestää useita viikkoja.

Lisätietoja:

Kiinan ulkoministeriön kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kiinan siviili-ilmailuviranomaisen CAAC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Terveys

Kiinassa on syksyn aikana raportoitu koronavirustartuntoja maanlaajuisesti. Kokonaisia kaupunkeja saatetaan asettaa lyhyellä varoitusajalla täyteen tai osittaiseen sulkutilaan. Tuontitapausten osalta tartunnat todetaan yleensä maahantulotarkastuksissa tai karanteenijakson aikana ja viruksen leviämistä pyritään estämään tehokkaasti.

Maakunnat, joissa tavataan paikallistartuntoja ottavat herkästi käyttöön massatestaukset ja paikallisviranomaiset kontrolloivat maakunnasta tai jopa yksittäisistä asuinrakennuksista poistumista. Suuressa osassa maata on käytössä erilaisia hengityssuojainten käyttöön liittyviä sääntöjä (mm. julkinen liikenne ja julkiset tilat) ja karanteenit myös maan sisällä matkustettaessa ovat mahdollisia.

Suuri osa ihmisistä käyttää kertakäyttöistä hengityssuojaa, kaupungista riippuen, myös ulkoillessa.

Lisätietoja:

Kiinan kansallisen terveysviranomaisen NHC:n kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Edustustojen asiakaspalvelu

Suomen viisumikeskukset (VAC) ovat auki Pekingissä ja Shanghaissa. Viisumihakemukset jätetään lähtökohtaisesti Suomen viisumikeskuksiin, ja viisumia voi hakea kaikilla perusteilla.

Oleskelulupa- ja passihakemusten vastaanotto sekä notaari- ja laillistamispalvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti kaikissa Suomen Kiinan-edustustoissa.

Jos haluat asioida passi-, notaari- tai laillistusasioissa, ota ensin yhteys sähköpostitse: [email protected] (Peking) tai [email protected] (Shanghai).

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) mukaan lukien tapaukset, joissa lapsi pyritään erottamaan vanhemmistaan Covid-sairaalaan viemiseksi.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.