Kiina: Hainanin provinssin talous monipuolistuu

Hainan on Kiinan pienin provinssi ja samalla Kiinan suurin erityistalousalue. Saarella on Kiinan suurin rautamalmiesiintymä sekä 19 maakaasu- ja öljykenttää. Teollisuutta kehitetään ja monipuolistetaan. Öljynjalostamo ja selluloosatehdas ovat valmistuneet äskettäin Yangpun talousalueelle, jonne suunnitellaan myös paperitehtaan rakentamista.

Saarella vierailee vuosittain turisteja noin 16 miljoonaa, joista ulkomaalaisia on 600 000. Shanghain entinen varapormestari Jiang Sixian on juuri aloittanut varakuvernöörinä vastuualueenaan muun muassa teollisuuden kehittäminen.

Oulun lääni ja Hainan ovat ystävyysprovinsseja, joilla on vilkasta toimintaa. Kuusamo ja Sanyan kaupunki ovat ystävyyskaupunkeja.

Hainanin kuvernööri Wei Liucheng on juuri nimitetty puoluesihteeriksi. Uutta kuvernööriä ei vielä ole nimitetty.

Hainan on Kiinan pienin provinssi

Hainan on Kiinan pienin provinssi, jonka asukasluku on 8,2 miljoonaa ja pinta-ala on 35 300 neliökilometriä. Hainanin bruttokansantuote oli viime vuonna 90 miljardia RMB eli noin 9 miljardia euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 10 prosenttia. Hainanin talous on siten viisi prosenttia Guangdongin taloudesta. Kansantulo per capita on edelleen alhainen, vain noin 1100 euroa vuodessa.

Uuden viisivuotissuunnitelman mukaan talous tulee kasvamaan yhdeksän prosenttia vuosittain ja kansantulon on määrä ylittää vuonna 2010 kaksituhatta dollaria. Elinkeinorakenne tulee muuttumaan siten, että maatalouden ja palvelujen osuus laskee ja teollisuuden osuus kasvaa selvästi. Saarella on 18 kaupunkia. Pääkaupunki on Haikou, jossa on noin miljoona asukasta. Saaren eteläisessä kärjesssä sijaitsevassa Sanyassa on noin puoli miljoonaa asukasta. Hainan on perinteisesti ollut vähemmän kehittynyt kuin Etelä-Kiinan rannikkoalueet ja muuttoliike saarelta muualle Aasiaan onkin ollut vilkasta. Joka kolmas ulkomailla asuvista kiinalaisista on kotoisin Hainanilta.

Hainan oli Guangdongin erityistalousalue vuoteen 1988, jolloin se tuli itsenäiseksi provinssiksi ja koko saari sai erityistalousalueen oikeudet. Hainan on siten Kiinan suurin erityistalousalue, jossa on samanlainen verokohtelu, kuin muissakin Kiinan erityistalousalueilla. Esimerkiksi yritysten veroprosentti on 15 prosenttia. Kaksi ensimmäistä voitollista vuotta ovat verovapaita ja vero seuraavina kolmena vuotena on puolet alennetusta veroasteesta eli 7,5 prosenttia. Voittojen kotiuttaminen ulkomaille on vapaata eikä siirtoveroa tarvitse maksaa. Perinteisesti Hainanin tärkein elinkeino on ollut trooppinen maanviljelys ja sitä pyritään edelleen kehittämään. Saaren liikenneverkosto on hyvä. Moottoriteitä on yli 600 km ja rautatie on lähes valmis Haikousta Sanyaan. Saarella on 24 satamapaikkaa, joista 16 on syväsatamia.

Turismi kasvussa

Turismi on nousemassa yhä tärkeämmäksi elinkeinoksi. Kuluvana vuonna Hainanissa tulee vierailemaan noin 16 miljoonaa turistia, joista 600 000 ulkomaalaisia. Turismista saatiin viime vuonna tuloja runsaat 1,3 miljardia euroa ja tulot kasvoivat 12 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Ulkomaalaisista turisteista tärkeimmät ovat venäläiset, korealaiset ja japanilaiset. Myös eurooppalaiset charter -lentoyhtiöt suunnittelevat suoria lentoja Hainaniin, joka myöntää useiden maiden kansalaisille viisumivapauden, mikäli ryhmän koko on vähintään viisi henkilöä ja vierailun kesto korkeintaan 15 vuorokautta.

Teollisuus

Hainanilla on runsaasti mineraalivaroja. Kaikkiaan saarella on 67 eri mineraalia, joista tärkeimmät ovat rautamalmi, bauksiitti, kupari ja tina. Rautamalmiesiintymät ovat Kiinan suurimmat. Hainanilla on 19 maakaasu- ja öljykenttää. Yangpun talousalueelle on äskettäin valmistunut SINOPECin öljynjalostamo, jonka kapasiteetti on kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa. Jalostamon viereen ollaan rakentamassa petrokemiallista teollisuutta. Valmiina on jo 80 000 tonnia styreeniä ja 100 000 tonnia polystyreeniä valmistavat laitokset.

Öljynjalostamon viereen on äskettäin valmistunut indonesialaisen Asian Pulp & Paper yrityksen selluloosatehdas, joka paikallisten viranomaisten mukaan on suurin yksittäinen selluprojekti maailmassa. Investoinnin arvo on noin 1,3 miljardia dollaria ja tehtaan kapasiteetti miljoona tonnia selluloosaa vuodessa. Raaka-aineena tehdas käyttää nopeasti kasvavaa eukalyptuspuuta. APP:llä on maankäyttösopimus Hainanin provinssin kanssa, jonka mukaan se saa käyttöönsä 2 333 neliökilometriä maata puuviljelmiä varten.

Paikallishallinnon mukaan sellutehdas saa raaka-aineestaan 80 prosenttia Hainanista, Guangxista ja Guangdongista. Loput 20 prosenttia se tuo pääasiassa Vietnamista ja Indonesiasta. Muutama vuosi sitten APP sai Kiinassa paljon kritiikkiä siitä, että se kaatoi saaren teiden varsilta puita tehtaan raaka-aineeksi. Sellutehtaan viereen suunnitellaan kahta paperikonetta, joista toisen on määrä tuottaa painopaperia ja toisen talouspaperia. Koneiden maksimituotanto on 1,6 miljoonaa tonnia vuodessa ja niiden suunnitellaan olevan valmiita 2009. Koneet on jo tilattu saksalaiselta Voith-yhtiöltä. Paikallishallinto on projektissa mukana 20 prosentin osuudella.

Infrastruktuuria kehitetään

Uuden viisivuotiskauden 2006-2010 aikana tullaan saaren infrastruktuuria edelleen kehittämään rakentamalla moottorititeitä, maanteitä, rautatietä ja satamia. Sanyan lentokentän kapasiteetiksi tulee kuusi miljoonaa matkustajaa. Teollisista projekteista mainittakoon lisäksi maakaasuprojektien laajennukset, autonmoottoreita valmistavan tehtaan rakentaminen, lääketeollisuuskeskuksen rakentaminen ja lasinvalmistusprojektin laajentaminen.

Varakuvernööri Jiang Sixian on aloittanut työnsä Hainanilla vasta marraskuun puolivälissä. Hänen vastuualueeseen kuuluu muun muassa provinssin suunnittelupolitiikka ja ulkoasiat. Jiang Sixian toimi muutama vuosi sitten Shanghain varapormestarina vastuualueenaan Pudong, jossa tehtävässä hän oli läheisesti yhteydessä pääkonsulaatin ja suomalaisten yritysten kanssa. Varapormestarin tehtävästä hän siirtyi Shanghain puoluekomiteaan vastuualueenaan henkilöstöasiat.

Ulkomaankauppa ja ulkomaiset investoinnit

Hainanin ulkomaankauppa vuonna 2005 oli 2,6 miljardia dollaria. Ulkomaankauppa laski peräti 24 prosenttia. Vienti oli 1,0 miljardia dollaria ja tuonti 1,6 miljardia dollaria. Suurimpia kauppakumppaneita olivat Hongkong, Japani, USA ja EU. Kuluvan vuoden tammi-lokakuussa ulkomaankaupan arvo oli 2,4 miljardia dollaria. Vienti kasvoi 38 prosenttia ja tuonti säilyi entisellä tasolla. Sekä viennin että tuonnin arvo oli 1,2 miljardia dollaria. Valmiiden tavaroiden vienti oli 70 prosenttia viennin arvosta.

Ulkomaiset suorat investoinnit vuonna 2005 olivat 707 miljoonaa dollaria. Kasvua oli runsaat viisi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kuluvan vuoden tammi-lokakuussa on investointilupa myönnetty jo 159 ulkomaiselle yritykselle. Toteutuneet ulkomaiset investoinnit ovat olleet 540 miljoonaa dollaria. Ulkomaiset yritykset ovat investoineet muun muassa seuraaville toimialoille: lääketeollisuus, elektroniiikkateollisuus, koneteollisuus, kemianteollisuus, rakennusaineteollisuus, elintarviketeollisuus, sähköntuotanto ja kuljetuspalvelut. Ulkomaisista investoijista mainittakoon muun muassa Coca Cola, Samsung, Mazda, APP ja Dae-woo.

Hainanin kehittäminen

Hainanin kehittämissuunnitelmien mukaan teollisuuden kehittäminen tulee olemaan nyt etusijalla. Provinssin suunnitelmien mukaan Hainanista rakennetaan muun muassa:

  • Etelä-Kiinan energian jakelu- ja jatkojalostuspaikka
  • integroidun sellu- ja paperiteollisuuden tuotantopaikka
  • maataloustuotteiden tuotantopaikka
  • vapaa-ajan lomakeskus- ja kakkosasuntopaikka
  • valmistavan teollisuuden ja prosessiteollisuuden tuotantopaikka
  • konferenssi-, näyttely-, ja urheilukeskus
  • lasinvalmistuspaikka
  • lääketeollisuuden tukipiste
  • logistiikka-, ja kuljetuskeskus
  • avaruusalusten laukaisupaikka.

Hainanin ja Suomen yhteydet

Hainanilla ja Suomella on läheiset yhteydet, sillä Hainanin provinssi ja Oulun lääni ovat ystävyysprovinsseja. Kaikkiaan Hainanilla on 15 ystävyysprovinssia. Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen on vieraillut Hainanilla useamman kerran, viimeksi 16.-23. marraskuuta 2006. Hainanin kuvernööri Wei Liucheng, joka kaksi viikkoa sitten nimitettiin Hainanin puoluesihteeriksi, vieraili Oulun läänissä viime kesänä.

Ystävyyssopimuksen puitteissa Hainanilla ja Oulun läänillä on ollut muun muassa kulttuuriyhteistyötä, kuten valokuvanäyttely Haikoussa maaliskuussa 2006 ja vastaavasti Hainanin valokuvanäyttely Kuusamossa tänä syksynä. Oulun kaupunginteatterin tarkoituksena on saada Hainanista nukke- tai varjoteatteri esiintymään vuosittaisille teatteripäiville Ouluun helmikuussa 2009. Kuusamo ja Sanyan kaupunki ovat uusia ystävyyskaupunkeja. Kaupungit tekivät marraskuussa sopimuksen muun muassa koululaisvaihdosta ja matkailun edistämisestä. Aurinkomatkoilla on seuramatkoja Hainanille, jolloin sinne matkustetaan Kantonin kautta.

Suomen pääkonsulaatti, Kanton