12.3.2024

Chile: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Maanjäristysaltis. Taskuvarkaudet ovat yleisiä ja myös aseellisia ryöstöjä esiintyy. Mielenosoituksia voi esiintyä ja ne voivat muuttua väkivaltaisiksi. Ulkomaalaisen mielenilmaus tai osallistuminen mielenosoitukseen saattaa johtaa maasta karkottamiseen.

Ajankohtaista

Pääkaupungissa Santiago de Chilessä sekä muualla Chilessä (erityisesti La Araucaunían ja Biobion alueilla) voi esiintyä mielenosoituksia, jotka voivat paikoin muuttua väkivaltaisiksi. Vältä väkijoukkoja. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä. Väkivaltaiset mielenosoitukset keskittyvät erityisesti Santiagoon ja muihin kaupunkikeskustoihin. Santiagossa erityisesti suositellaan välttämään Plaza Italian (Plaza Baquedano) aluetta. Mielenosoitusten yhteydessä voi esiintyä myös ilkivaltaa, tulipaloja ja tiesulkuja. Julkinen liikenne ei välttämättä toimi normaalisti. Varaudu myös mahdollisiin muutoksiin muun liikenteen aikatauluissa.

Seuraa myös suurlähetystön sosiaalisen median tilejä:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Chile on suhteellisen turvallinen matkailumaa. Maan poliittinen tilanne on vakaa, mutta alueellisia levottomuuksia esiintyy.

Ambulanssi: puh. +56 2 131
Palokunta: puh. +56 2 132
Poliisi: puh. +56 2 133
Tutkiva poliisi (PDI): puh. +56 2 134

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti ruuhka-aikaan joukkoliikennevälineissä, tavarataloissa ja turistinähtävyyksien läheisyydessä Santiagossa sekä rannikon turistikohteissa. Passit, arvokorut ja suuret rahasummat onkin syytä säilyttää hotellin kassakaapissa ja pitää mukana vain jäljennöksiä esimerkiksi passista, matkalipuista tai ajokortista. Myös asuntomurtoja ja aseellisia autoryöstöjä esiintyy. Yökerhoissa voi esiintyä asiakkaiden huumaamista ryöstötarkoituksessa esimerkiksi Santiagon keskustassa ja muilla suosituilla illanviettoalueilla.

Poliisi (Carabineros de Chile) (espanjaksi) http://www.carabineros.cl/(Linkki toiselle web-sivustolle.) puh. +56 2 133

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Chileläinen liikennekulttuuri on suomalaiseen verrattuna nopeatempoisempaa ja piittaamattomampaa. Liikenneonnettomuuksia sattuu usein liiallisen ajonopeuden takia, joten varovaisuuteen on syytä. Maanteillä tulee noudattaa nopeusrajoituksia. Chilessä sallittu promilleraja on alhainen (alle 0,3).

Santiagon joukkoliikenne on suhteellisen toimiva mutta ruuhkainen. Taksit ovat edullisia.

Kansallinen liikenneturvallisuusviranomainen CONASET (Comisión Nacional de Seguridad de Tránsito). (espanjaksi) http://www.conaset.cl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Chile kuuluu maailman maanjäristysaltteimpiin alueisiin. Järistykset ovat tavallisia koko maassa. Rakennukset ja muu infrastruktuuri ovat pääsääntöisesti kestäviä. Chilessä esiintyy ajoittain myös rankkasateita, tulvia, metsä- ja maastopaloja, maanvyörymiä sekä tulivuorenpurkauksia.

Matkustajia kehotetaan hankkimaan viimeisin tilannetieto luonnonmullistuksista ja niiden aiheuttamista vahingoista Chilen sisäministeriön alaisen kansallisen kriisinhallintaviranomaisen SENAPRED:n sivuilta: http://www.senapred.cl(Linkki toiselle web-sivustolle.)
puh. +56 2 600 586 7700.

Tietoa maanjäristyksistä saa myös kansallisen seismologian keskuksen (Centro Sismológico Nacional, CSN) sivuilta (espanjaksi): http://www.sismologia.cl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ilmakehän otsonikerros on Chilen kohdalla ohentunut huomattavasti, joten terveydelle haitallinen ultraviolettisäteily on erittäin voimakasta. Otsoniongelma on pahimmillaan keski- ja iltapäivän tunteina keväällä syys-marraskuussa ja kesällä joulu-maaliskuun aikaan. Tällöin on hyvä suojata ihoa vaatteilla ja käyttää ultraviolettisäteilyltä suojaavia tuotteita.

Chilessä on kaksi myrkyllistä hämähäkkiä: ruskohämähäkki (araña de rincón) ja mustaleski (araña de trigo), joista jälkimmäistä esiintyy pääasiassa maaseudulla. Hämähäkin puremaa on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Lisätietoja (espanjaksi): http://cituc.uc.cl/publicaciones/7-guia-clinica-para-manejo-de-mordedura-de-arana-de-rincon(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Santiago de Chile on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja. Ilmansaastetilanne on erityisen vakava talvikuukausien aikana touko-syyskuussa. Ilmansaasteet saattavat aiheuttavat ärsytystä ja pahimmassa tapauksessa, etenkin lapsille ja vanhuksille, hengitystiesairauksia.

Hantaviruksen aiheuttamat tartunnat lisääntyvät etenkin kesäkaudella, erityisesti Keski- ja Etelä-Chilessä. Myös lavantauti ja hepatiitti ovat verrattain yleisiä etenkin kesäkaudella, joka kestää maan keskiosissa joulukuusta maaliskuuhun.

Zika-virusta, denguekuumetta ja chikungunyaa saattaa esiintyä Pohjois-Chilessä Arica y Parinacota -läänissä.

Kehotamme ottamaan kaiken kattavan matkavakuutuksen kotimaassa ennen matkalle lähtöä. Useimmat sairaalat ja lääkärikeskukset hyväksyvät luottokortin maksuvälineenä, pienemmät lääkäriasemat saattavat hyväksyä vain käteisen.

Chilessä on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Lääkärit ovat ammattitaitoisia ja korkeasti koulutettuja. Etenkin yksityiset klinikat ja sairaalat Santiagossa ovat korkeatasoisia. Yksityisiä sairaaloita kutsutaan nimellä clinica, ja julkisia nimellä hospital. Lääkkeitä on yleisesti hyvin saatavilla.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Chilen virallinen kieli on espanja, englantia puhutaan suhteellisen vähän. Paikalliset poliisit, carabinerot, ovat luotettavia ja avuliaita. Paikallinen kulttuuri eroaa jossain määrin suomalaisesta; liian luottavainen ei kannata olla, vaikka ihmiset enimmäkseen ovatkin ystävällisiä ja auttavaisia. Ulkomaalaisen mielenilmaus tai osallistuminen mielenosoitukseen saattaa johtaa maasta karkottamiseen.

Maahantulosäännökset

Tietoa maahantulosäännöksistä löytyy Chilen sisäministeriön alaisen ulkomaalais- ja maahanmuuttoviraston verkkosivulta. (espanjaksi): https://serviciomigraciones.cl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Chilen suurlähetystö Helsingissä
[email protected]
+358 9 612 6780

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].