Oleskelulupa Suomeen

Jos haluat oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan. Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Voit oleskella ja tehdä Suomessa vapaasti työtä enintään kolmen kuukauden ajan. Jos oleskelusi kestää yli kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Näin haet oleskelulupaa

  1. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa. Hae oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.
  2. EU:n viisumisääntöjen mukaan Schengen-viisumin myöntämisen edellytyksenä on muun muassa se, että henkilö poistuu Schengen-alueelta ennen viisumin voimassaolon päättymistä. Siksi viisumia ei voida myöntää henkilölle, joka tulisi Suomeen hakemaan oleskelulupaa tai odottamaan päätöstä vireillä olevassa oleskelulupa-asiassa. Tämä koskee myös Suomen kansalaisten perheenjäseniä.
  3. Vain sinä itse voit laittaa hakemuksen vireille.
  4. Valitse sinulle sopiva hakemus Maahanmuuttoviraston hakemusoppaasta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
  5. Hae oleskelulupaa Suomen Maahanmuuttoviraston EnterFinland(Linkki toiselle web-sivustolle.) -palvelussa.  Voit hakea myös paperilomakkeella(Linkki toiselle web-sivustolle.).
  6. Täytä oleskelulupahakemus huolellisesti. Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.
  7. Tarkista missä edustustossa tai VFS Globalin palvelukeskuksessa (avautuu uuteen ikkunaan) voit sen tehdä. Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika tunnistautumista ja biometristen tunnisteiden (allekirjoitus, valokuva, sormenjäljet) jättämistä varten. Tarkemmat ohjeet saat ajanvarauksen yhteydessä.
  8. Suomen edustusto tai VFS Globalin palvelukeskus saattaa sijaita toisessa maassa kuin missä itse olet. Varaudu siihen, että voit joutua hakemaan viisumia kyseiseen maahan.
  9. Mene edustustoon tai palvelukeskukseen, tunnistaudu ja maksa oleskelulupahakemuksesta perittävä maksu sekä mahdollinen palvelumaksu. Maksua ei palauteta, vaikka perut hakemuksesi tai saat kielteisen päätöksen.
  10. Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa, jos olet tehnyt hakemuksen Enter Finland -järjestelmässä. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun.
  11. Hakemuksen käsittely vie aikaa. Odota rauhassa. Jonot ovat usein pitkiä, mutta jokainen hakemus käsitellään. Voit seurata hakemuksen etenemistä Maahanmuuttoviraston Chatbotissa(Linkki toiselle web-sivustolle.).
  12. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.
  13. Jos saat myönteisen päätöksen, valmis oleskelulupakorttisi toimitetaan samaan paikkaan, mihin jätit hakemuksen. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.
  14. Lisätietoja oleskelulupahakemuksesta saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Opiskelijan opas

Kun haet ensimmäistä opiskelijan oleskelulupaa, kokeile opiskelijan opasta. Oppaasta löydät helposti juuri sinua koskevan tiedon. Oppaan avulla voit myös tehdä itsellesi muistilistan liitteistä, jotka tarvitset hakemukseesi.
Opiskelijan opas(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Työntekijän opas

Kun haet ensimmäistä työntekijän oleskelulupaa, kokeile työntekijän opasta. Oppaasta löydät helposti juuri sinua koskevan tiedon. Oppaan avulla voit myös tehdä itsellesi muistilistan liitteistä, jotka tarvitset hakemukseesi.
Työntekijän opas(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos kohtaat ongelmia työsuhteessasi, löydät tietoa työelämän oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa sekä toimintaohjeita Maahanmuuttoviraston sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Oleskelulupakortin katoaminen

Jos suomalainen oleskelulupakorttisi on kadonnut, anastettu tai vanhentunut, voit hakea d-viisumia Suomeen paluuta varten, jos sinulla on voimassa oleva oleskelulupa. D-viisumin hakeminen edellyttää henkilökohtaista asiointia edustustossa ja sinun tulee esittää edustustossa selvitys kortin menettämisestä.

Jos korttisi katoaa tai varastetaan ulkomailla, tee kortista katoamisilmoitus kyseisen maan viranomaisille.

Tarkemmat ohjeet D-viisumista Migrin sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Vanhentunut oleskelulupa

Jos oleskelulupasi on vanhentunut, hae uutta oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta. Tähän tarkoitukseen ei voida myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty. Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi.

Jos edustusto ei voi myöntää viisumia viisumisäännösten mukaisesti, sinun on haettava oleskelulupaa ennen Suomeen palaamistasi.

D-viisumilla pääset Suomeen heti, kun oleskelulupasi on myönnetty

D-viisumi voidaan myöntää sinulle, jos haet jotain seuraavista oleskeluluvista:

  • erityisasiantuntijan oleskelulupa
  • EU:n sininen kortti
  • startup-yrittäjän oleskelulupa
  • asiantuntijan ICT-oleskelulupa (yrityksen sisäinen siirto)
  • yli- tai keskijohdossa työskentelevän oleskelulupa
  • opiskelijan oleskelulupa
  • tutkijan oleskelulupa
  • oleskelulupa edellä mainittujen perheenjäsenenä

Jos tulet viisumivapaasta maasta, et tarvitse d-viisumia.

Lisätietoa löydät Maahanmuuttoviraston sivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

migri.fienterfinland.fi

Mistä haet oleskelulupaa?

Hae oleskelulupaa Suomen Santiago de Chilen -suurlähetystöstä.