Äänestäminen ulkomailla

Voit valita kahden äänestystavan välillä: ennakkoäänestys tai kirjeäänestys.  

Ennakkoäänestys

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja suomalaisilla aluksilla. Voit äänestää ulkomailla asetuksella säädetyissä Suomen edustustoissa. Ulkomailla olevissa suomalaisissa laivoissa saat äänestää vain, jos olet sen henkilökuntaan kuuluva äänioikeutettu.

Oikeusministeriö kertoo ennakkoäänestysjärjestelyistä vaalit.fi-verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kirjeäänestys

Kirjeitse voivat äänestää ulkosuomalaiset äänioikeutetut. Myös Suomessa vakituisesti asuvat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse, jos he ovat ulkomailla koko sen ajan, kun Suomessa voi äänestää eli ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän.

Tilaa hyvissä ajoin kirjeäänestyspaketti oikeusministeriön tilauspalvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Lue äänestysmateriaali huolellisesti.

Äänioikeus

Jos olet ulkomailla pysyvästi asuva Suomen kansalainen, olet äänioikeutettu Suomessa toimitettavissa eduskuntavaaleissa ja presidentinvaalissa. Olet äänioikeutettu myös Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa, jollet ole ilmoittautunut asuinmaasi europarlamenttivaalien vaaliluetteloon.

Osoitetiedot ajan tasalle

Digi- ja väestötietovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)lähettää jokaiselle äänioikeusrekisteriin otetulle ulkosuomalaiselle ilmoituksen äänioikeudesta (ilmoituskortti) siihen osoitteeseen, joka on merkitty hänen kohdalleen Suomen väestötietojärjestelmään(Linkki toiselle web-sivustolle.). Huolehdi siitä, että osoitetietosi ovat ajan tasalla.