Foire aux questions (F.A.Q.)

Permis de conduire

Kun haluat ajaa ajoneuvoa Sveitsissä

• Jos asut Sveitsissä, ulkomaisella ajokortilla voi ajaa 12 kuukautta, jonka jälkeen on hankittava sveitsiläinen ajokortti. EU/ETA-maan ajokortin saa vaihdettua sveitsiläiseen ilman ajokoetta

• Jos matkustat Sveitsiin, ja ulkomaisessa ajokortissasi on latinalaisin aakkosin ajoneuvokategoriat, et tarvitse erillistä kansainvälistä ajokorttia (kun et asu Sveitsissä pysyvästi). Suomalaisella ajokortilla voi siis matkustaessa ajaa autoa.

Lisätietoa: ajokortista Sveitsissä (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Kun haluat ajaa ajoneuvoa Suomessa

• Manner-Suomessa kelpaavat ajokortit, jotka ovat myönnetty EU/ETA-maassa, Geneven tai Wienin tieliikennesopimusvaltioissa (ml. Sveitsi), Hongkongissa, Macaossa tai Taiwanissa.

• Jos matkustat Suomeen ja sinulla on sveitsiläinen ajokortti, voit ajaa ajoneuvolla, kunhan ajokorttisi on voimassa.

• Jos muutat Suomeen ja sinulla on EU/ETA-maan ajokortti, se on voimassa Suomessa voimassaoloaikansa loppuun asti.

• Jos muutat Suomeen pysyvästi ja sinulla on sveitsiläinen ajokortti, ajokortti kelpaa 2 vuotta (tai ajokortin voimassaolon päättymiseen saakka), jonka aikana ajokortti tulee vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin.

Lisätietoa ajokortin vaihtamisesta Suomessa(Lien vers un autre site web.)

Lisätietoa ajokortista Suomessa(Lien vers un autre site web.)

Kadonnut/viallinen/varastettu ajokortti:

• Sveitsissä: uuden ajokortin saa oman asuinpaikan kantonin liikennetoimistosta. Osoitteet löydät tästä(Lien vers un autre site web.) (saatavilla saksaksi, ranskaksi tai italiaksi).

• Suomessa: uuden ajokortin voit tilata Traficomin nettipalvelusta tai paikanpäältä Ajovarman toimistosta: lisätietoa uuden ajokortin tilauksesta.(Lien vers un autre site web.)

Véhicules

Muualla kuin Suomessa rekisteröityä ajoneuvoa saa käyttää Suomessa enintään kuuden kuukauden keskeytymättömänä tai keskeytyvänä määräaikana kahdentoista kuukauden ajanjaksona. Lisätietoa: Vero.fi: auton väliaikainen veroton käyttö(Lien vers un autre site web.)

Talvirenkaat

Suomessa Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Lisätietoa: Traficom: Talvirenkaat(Lien vers un autre site web.)

Mineurs voyageants seuls en Suisse

Alaikäisen matkustamisesta Sveitsissä Sveitsin valtio ohjeistaa näin (Lien vers un autre site web.)(englanniksi)

• Sveitsin maahanmuuttovirasto suosittelee, että alaikäiset yksin matkustavat tai jonkun muun kuin huoltajansa/vanhempansa kanssa matkustavat kantavat mukanaan vanhemmilta/huoltajalta suostumuslappua.

• Suostumuksessa tulisi mainita myös puhelinnumero, ja mahdollisuuksien mukaan päivämäärät matkalle, kohde, kesto tai syy matkalle.

• Sveitsin viranomaisilla ei ole lomaketta tai muotovaatimuksia. Alaikäiselle on siis suositeltavaa ottaa mukaan vanhempien lupa matkustaa yksin.

EU:n lupalomake(Lien vers un autre site web.)

Ulkoministeriön lupalomake(Lien vers un autre site web.)

Tarkista lisäksi lentoyhtiösi vaatimat dokumentit lentoyhtiöltäsi.

Armes 

Suomessa ampuma-aseiden viennin tai tuonnin luvista vastaa Poliisi.

Aseluvat eri tilanteisiin (Lien vers un autre site web.)(poliisi.fi)

Tietoa Tullilta matkailijalle koskien ampuma-aseita(Lien vers un autre site web.)

Lisätietoa aseiden tuonnista Sveitsiin:

Sveitsin tullin ohjeistus koskien aseita (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Perustietoa aseiden omistamisesta, aseluvista ja tuonnista (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Service militaire

Suomen kansalainen on asevelvollinen, vaikka ei asuisi Suomessa.

Ulkomailta varusmiespalvelusta suorittamaan määrätyn asevelvollisen tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä CWT:n asiakaspalvelutiimin sähköpostiin [email protected]. matkalippujen hankkimiseksi Suomeen. Sähköpostin liitteenä tulee olla skannattuna palveluksen aloittamismääräys.

Jos sinulla on useampi kansalaisuus, lisätietoa monikansalaisen varusmiespalveluksesta löydät tästä(Lien vers un autre site web.).

Jos olet Sveitsin ja Suomen kansalainen, ota yhteyttä myös Sveitsin sotilasviranomaisiin tarkistaaksesi, miten sinun tulee suorittaa asevelvollisuus Sveitsissä. Yhteistietoja löytyy esimerkiksi sotilasviranomaisten verkkosivuilta(Lien vers un autre site web.) (saksaksi, ranskaksi, italiaksi).

Avocats

Suomalaisten asianajajien yhteystietoja voi etsiä Asianajajaliiton verkkosivuilta(Lien vers un autre site web.).

Sveitsiläisiä asianajajia löytyy Sveitsin asianajajaliiton verkkosivuilta.(Lien vers un autre site web.)

Euroopan unionin jäsenmaista lakimiestä voi etsiä Euroopan oikeusportaalin hakutyökalun kautta tästä.(Lien vers un autre site web.)

Eglise

Tietoa esim. perhejuhlien viettämisestä ja kirkon toiminnasta löydät sivulta Kirkko Sveitsissä(Lien vers un autre site web.)

Traducteurs et interprètes

Luettelon Suomessa auktorisoiduista kääntäjistä ja tulkeista löydät sivulta Asiakirjojen käännättäminen

Animaux domestiques

Tuonti Suomeen

Eläinten ja eläinperäisten tuotteiden viennissä ja tuonnissa Sveitsi rinnastetaan EU-valtioihin. Varmista ajankohtaiset tiedot Ruokaviraston nettisivuilta: Eläinten tuonti ja vienti(Lien vers un autre site web.)

Kuljetettaessa ei-kaupallisessa tarkoituksessa koiria, kissoja ja frettejä EU-maiden välillä tulee eläimen olla tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla sekä rokotettu raivotautia vastaan ja koirat tulee olla lääkitty ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Eläimellä tulee olla lemmikkieläimen todistus eli lemmikkieläinpassi.

Lisätietoa Ruokaviraston sivulta: Koirien, kissojen ja frettien tuonti EU-maista Suomeen.(Lien vers un autre site web.)

Tuonti Sveitsiin

Jos tuot lemmikkieläimiä Sveitsiin, katso Sveitsin viranomaisten ohjeet lajin mukaan: Tietoa eläinten, eläintuotteiden ja suojeltavien lajien tuonnista Sveitsiin (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Objets perdus et trouvés

Edustustolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta toimia löytötavara-asioissa.

Passit, henkilökortit ja ajokortit - eli viralliset asiakirjat - toimitetaan omistajan asuinpaikkakunnan poliisiviranomaiselle. Muut yksittäiset ei-viralliset asiakirjat sekä lompakot voidaan lähettää suoraan omistajalle - niistä peritään kuitenkin vähintään omakustannusarvoa vastaava maksu.

Sveitsin viranomaisten sivulta (englanniksi)(Lien vers un autre site web.) saat tietoa siitä, mihin voit ottaa yhteyttä löytämästäsi tavarasta tai jos olet kadottanut jotain.

Documents de voyage

Suisse

La Suisse accepte les documents d'identité finlandais valides suivants comme documents de voyage:

• Passeport 

• Carte d'identité 

NOTE : La carte d'identité finlandaise d'un étranger(Lien vers un autre site web.) n'est pas un document de voyage acceptable pour entrer en Suisse.

Votre passeport ou votre carte d'identité doit être valable pendant toute la durée du voyage(Lien vers un autre site web.).

Plus d'informations sur le site des autorités suisses(Lien vers un autre site web.).

Finlande

Les documents de voyage suisses acceptés par la Finlande peuvent être consultés ici(Lien vers un autre site web.).

Muutto Sveitsiin

Sveitsi ja EU ovat solmineet sopimuksen liikkuvuudesta. EU/ETA-maan kansalainen voi oleskella ilman oleskelulupaa Sveitsissä kolme kuukautta. Tänä aikana tulee hakea oleskelulupaa kantonin viranomaisilta. Jos työskentelet Sveitsissä alle kolme kuukautta, tulee sinun rekisteröityä Sveitsin viranomaisille.

Tee myös muuttoilmoitus digi- ja väestötietovirastolle.(Lien vers un autre site web.)

Lisätietoa Sveitsiin muuttamisesta ja oleskeluluvista:

Tietoa muuttamisesta, oleskeluluvista, tavaroiden tuomisesta (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Tietoa oleskeluluvista (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Tullin tietoa muuttajalle EU:n ulkopuolelle(Lien vers un autre site web.)

Muutto Suomeen

Hyödyllisiä verkkosivuja Suomeen muuttavalle tai palaavalle

•  InfoFinland: Suomeen muuttaminen(Lien vers un autre site web.)

•  KELA: Kansainväliset tilanteet(Lien vers un autre site web.)

•  Suomi-Seura(Lien vers un autre site web.)

•  Suomen tullin tietoa EU:n ulkopuolelta muuttavalle(Lien vers un autre site web.)

•  Suomeen palaavan muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle.(Lien vers un autre site web.)

•  Tietoa digi- ja väestötietoviraston sivuilta ulkomaan kansalaiselle Suomessa(Lien vers un autre site web.)

•  Digi- ja väestötietoviraston verkkosivut muutosta(Lien vers un autre site web.)

•  Työ- ja elinkeinopalvelut(Lien vers un autre site web.)

Sveitsin kansalainen voi oleskella Suomessa 3 kuukautta, jonka jälkeen oleskeluoikeus tulee rekisteröidä maahanmuuttovirastoon.(Lien vers un autre site web.)

Rekisteröinnin jälkeen voit saada esimerkiksi suomalaisen henkilötunnuksen. Lisätietoa ulkomaalaisen rekisteröinnistä väestötietojärjestelmään.(Lien vers un autre site web.)

Sosiaaliturva

Pääasiassa sosiaaliturvan hoitaa se maa, jossa työskentelet ja asut pysyvästi. Jos oleskelusi ulkomailla kestää enintään 6 kuukauden yhtäjaksoisen ajan, oikeutesi sosiaaliturvaan säilyy yleensä Suomessa. Sveitsi soveltaa EU-asetusta 883/2004, mutta kuitenkin vain EU-kansalaisiin, jotka liikkuvat EU-alueen ja Sveitsin välillä.

Lisätietoa:

KELA:n verkkosivuilta oikeuksista etuuksiin(Lien vers un autre site web.)

EU-lainsäädännöstä ja sosiaaliturvasta Kelan verkkosivuilta(Lien vers un autre site web.)

Taloudellinen avustaminen

Sveitsissä rahattomaksi joutunut voi pyytää rahatalletusta esim. Western Unionin tai Forexin välityksellä. Palvelu toimii nopeasti ja helposti. Western Unionin välittämät rahat voi nostaa vaihtopisteiden lisäksi postitoimistoista. Suurlähetystö ei voi taloudellisesti auttaa avustuksen tarpeessa olevaa henkilöä vaan toimia ainoastaan varojen välittäjänä siinä tapauksessa, ettei hän pysty omatoimisesti saamaan varoja edellä mainitulla tavalla. Varoja voidaan välittää ulkoasiainministeriön kautta tilisiirtona kyseisen henkilön omalta tililtä tai omaisten/tuttavan tekemää talletusta vastaan vain välittömän hädän poistamiseksi kuten esim. kotimatkalippuun, välttämättömään tilapäiseen majoitukseen ja ruokaan.

Lisätietoja:

Western Union(Lien vers un autre site web.)

Forex(Lien vers un autre site web.)

Tulli

Katso lisätietoa matkustajille Suomen Tullin verkkosivuilta.(Lien vers un autre site web.)

Tietoa tavaroiden tuonnista ja viennistä Sveitsin viranomaisilta (englanniksi).(Lien vers un autre site web.)

Verotus

Lisätietoa ulkomailla työskentelyn verotuksesta saat esimerkiksi vero.fi-verkkosivustolta.(Lien vers un autre site web.)

Suomi ja Sveitsi ovat solmineet kahdenvälisen sopimuksen verotuksesta: Asetus Sveitsin kanssa tulo- ja varallisuusveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta ja sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta.(Lien vers un autre site web.)

Sveitsissä verolainsäädäntö vaihtelee kantonista riippuen.

Tutustu aiheeseen Sveitsin viranomaisten verkkosivuilta (englanniksi)(Lien vers un autre site web.)

Virkatodistus

Virkatodistukset Suomesta:

Todistukset väestötietojärjestelmästä tilataan digi-ja väestötietovirastosta Suomesta.(Lien vers un autre site web.) Selvitä todistuksen saajalta, mitä tietoja ja millä kielellä todistuksen tulee olla ja tarvitaanko todistukseen apostille-laillistus. Kerro nämä tiedot tilauksessasi. 

Virkatodistukset Sveitsistä: 

Tietoa virkatodistuksen pyytämisestä Sveitsissä nettisivuiltamme: virkatiedustelut ja osoitetiedustelut.

Jos taas tarvitset elossaolotodistuksen esimerkiksi perunkirjoitusta varten, löydät lisää tietoa täältä.