Finland stöder arbetet mot HIV / AIDS i Karelska republiken

petrozavodsk_031201 Den 3 december undertecknades i Petroskoi ett samarbetsdokument för förverkligande av WHOs och Karelska republikens samarbete mot HIV / AIDS. Finland är projektets finansiär.

HIV-smittan har mycket snabbt blivit allt vanligare i Ryssland och Karelska republiken.I år hade nya HIV-fall redan i oktober passerat antalet registrerade HIV-fall för de två föregående åren. HIV-infektionen har spridit sig i huvudsak genom användning av sprutdroger, försäljning av sextjänster och sexbaserad smitta.

De flesta som smittats av HIV i Karelska republiken använder intravenösa droger. De flesta är under 25 år. Situationen är särskilt alarmerande i Kostamus, Sordavalaområdet, Petroskoi, Louhi, Segezha och Kontupohja. Även om de HIV-besmittades antal i Karelska republiken är rätt litet jämfört med andra områden i Ryssland, hade republikens representanter en klar syn på de preventiva årgärdernas betydelsei kampen mot HIV-smitta.

Finland är oroat för de förvärrade HIV-prblemen i Ryssland. Det gäller ett grannland, som man dessutom haft ett långvarigt samarbete med. Finland har beviljat två miljoner mark för preventiv verksamhet mot HIV-epidemin i Karelska republiken. Projektet förverkligas i samarbete med världshälso-organisationen WHO. Om fortsatt finansiering av projektet beslutes ännu under 2001.

Projektet följer WHOs allmänna linjedragningar för preventiv bekämpning av HIV-infektion som visat sig ha framgång i motsvarande projekt i andra länder. Det genomförs i tre karelska städer, Petroskoi, Sordavala och Kostamus. Till en början är det fråga om ett två-årigt pilotprojekt, som varar till slutet av år 2002. Nästa skede skulle pågå till slutet av år 2004 och det skall planeras på basen av resultaten från den första fasen.

Projektets målgrupp är riskgrupper som intervenösa drogmissbrukare och personer inom sexhandeln.
Målsättningen är att öka epidemiologisk observation i området samt att bland ungdomen bedriva upplysningsverksamhet om smittorisker och om betydelsen av säker sex. Projektets kontinuitet säkras genom att förbättra de centrala lokal myndigheternas verksamhetsförmåga samt genom att engagera de statliga och icke-statliga organisationerna i arbetet. Preventivarbetet mot HIV-infektionen bland riskgrupperna förverkligas genom lokalt rekryterad personal. Det finansieras delvis även lokalt.

HIV/AIDS är inte bara ett medicinskt problem och hälsosektorn kan inte ensam framgångsrikt förhindra att smittan sprider sig. Man försöker effektivera samarbetet mellan de centrala ministerierna, institutionerna och lokala samfunden genom tvärpolitiska arbetsgrupper. Dessa arbetsgrupper är underställda viceordföranden för Karelska republikens regering.

Ytterligare information: utrikesministeriet, enhetschef Markku Kauppinen, tel. 1341 5625














ympäristö