Utrikesminister Stubb: Ökat samarbete mellan Kirgizistan och OSSE nyttigt för båda

Pressmeddelande 238/2008
1.7.2008

Minister Stubb träffade Kirgizistans president Kurmanbek Bakiev. Foto: OSSE/Susanna Lööf. "Kirgizistan är en central deltagarstat i OSSE och en viktig aktör när det gäller regional stabilitet, sade ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb under sitt besök i Bisjkek i dag.

"Jag uppskattar Kirgizistans ökade samarbete och dialog i alla säkerhetsfrågor, och jag hoppas att vi kan arbeta ännu intensivare till förmån för regional säkerhet och säkerhet i hela OSSE-regionen", sade Stubb.

"OSSE, det finländska ordförandeskapet och centret i Bisjkek sätter stort värde på dialogen som upprättats mellan det civila samhället och regeringen."

Stubb träffade under besöket president Kurmanbek Bakiev, utrikesminister Ednan Karabev, parlamentets talman Aitibai Tagaev och representanter för politiska partier och det civila samhället. Stubb välkomnade vid mötena det kirgizistanska arbetet för att stärka gränssäkerhet och gränsförvaltning. Arbetet stämmer enligt Stubb också överens med organisationens planer på att öka samarbetet med Afghanistan.

"Vi välkomnar de kirgizistanska planerna och landets vilja att delta i processen, i synnerhet dess stöd för utbildning av tullpersonal", sade Stubb.

Minister Stubb provade en traditionell kirgizisk hatt. Foto: OSSE/Susanna Lööf. Stubb diskuterade vid mötena kirgizistanska reformprocesser och betonade att OSSE är redo att ge reformerna fortsatt stöd, i synnerhet när det gäller lagar om politiska partier, mötesfrihet, religionsfrihet och mänskliga rättigheter.

"När reformerna antagits och genomförts kommer de att hjälpa Kirgizistan att bättre fullgöra sina OSSE-åtaganden i dessa frågor", sade Stubb. "OSSE är också redo att samarbeta med Kirgizistan för att utarbeta en effektiv strategi för kampen mot korruption."

Stubb konstaterade också att organisationen är redo att stödja det kirgizistanska arbetet för ökad resehandlingssäkerhet inom ramen för kampen mot terrorism. Han välkomnade också Kirgizistans initiativ till att stå värd för ett OSSE-evenemang om offentlig-privat samverkan i terrorismbekämpning.

"Samverkan spelar en viktig roll i kampen mot terrorism", sade Stubb. "Viktiga i denna kamp är också FN:s instrument och konventioner mot terrorism, som Kirgizistan ännu inte anslutit sig till. Jag hoppas att landet kommer att göra det snart."

Närmare upplysningar: utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758, ambassadrådet Päivi Peltokoski, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 578 6096, och utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200

 

 

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka