Utrikesminister Kanerva: Finland står inför ett krävande ordförandeskapsår i OSSE

Finlands ordförandeskap i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE nästa år präglas av många osäkerhetsfaktorer, konstaterade den blivande ordföranden, utrikesminister Ilkka Kanerva vid OSSE:s utrikesministermöte i Madrid torsdagen den 29 november.

Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos och utrikesminister Ilkka Kanerva träffades vid OSSE:s ministermöte i Madrid. Foto: OSSE/Felix Corchado Kosovofrågan, de så kallade frusna konflikterna och ödet för avtalet om konventionella styrkor i Europa kommer att prägla Finlands år som ordförande i OSSE. OSSE är ett unikt forum där 56 stater kan behandla internationella säkerhetsfrågor. Medlemmar är såväl USA som Ryssland och europeiska, centralasiatiska och sydkaukasiska stater.

OSSE:s styrka är enigheten som förutsätts i dess beslutsfattande. Alla medlemmar måste godkänna besluten och åtagandena. "Finlands ordförandeskap fokuserar framför allt på att effektivera organisationens verksamhet och fullgöra existerande åtaganden", sade Kanerva.

OSSE är känt i synnerhet för sin valobservation, som utförs av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter med säte i Warszawa. I år avstod kontoret från att observera det ryska dumavalet med kommentaren att dess representanter inte fick visum i tid. Representanter för OSSE:s parlamentariska församling åker däremot på valdagen till Ryssland för att följa situationen.

Spanien är ordförande i OSSE till årets slut. Finland inledde redan i höstas förberedelserna för ordförandeskapsårets utmaningar genom att arrangera en konferens i Helsingfors om säkerheten i sjötransporter och transporter på inre vattenvägar samt miljöskydd i OSSE-länderna.

Minister Kanervas tal på engelska

 

ETYJ