Terveisiä Burgenlandista!

Lähettiläs Nina Vaskunlahti vieraili 18. kesäkuuta Itävallan itäisimmässä osavaltiossa Burgenlandissa. Burgenlandin kunniakonsulimme Werner Dax oli järjestänyt hienon ja informatiivisen ohjelman. Ja kuten aina, sää oli aurinkoinen ja lämmin.

Burgenlandin maaherra Hans Peter Doskozil ja lähettiläs Nina Vaskunlahti (Kuva: Burgenlandin osavaltion hallituksen toimisto)
Burgenlandin maaherra Hans Peter Doskozil ja lähettiläs Nina Vaskunlahti (Kuva: Burgenlandin osavaltion hallituksen toimisto)

Lähettiläs tapasi mm. Burgenlandin maaherran Hans Peter Doskozilin, joka kertoi alueen kunnianhimoisista suunnitelmista energiantuotannon suhteen. Aurinkoinen Burgenland investoi voimakkaasti tuuli- ja aurinkoenergiaan ja aikoo olla vuoteen 2030 mennessä sekä ilmastoneutraali että omavarainen energiantuotannon suhteen. Pitkällä aikavälillä tämä mahdollistaa myös sen, että sähkön hinta voidaan määrittää itse. Tavoitteena on niinkin alhainen hinta kuin 4 senttiä/ kWh.

Kiehtova on myös tarina aikoinaan pienenä perheyrityksenä aloittaneesta Perlinger Gemüse -yrityksestä, joka nykyään kasvattaa ympäri vuoden tuoreita luomuvihanneksia valtavissa kasvihuoneissa ja toimittaa tuotteita kaikkiin Itävallan suurimpiin kauppaketjuihin. Kestävän kehityksen periaatteiden mukainen tuotanto ja luomulaatu eivät ole ristiriidassa taloudellisen kannattavuuden kanssa.

Ohjelmassa oli myös opastettu kierros Eisenstadtissa sijaitsevassa Esterházyn linnassa, yhdessä maan kauneimmista barokkilinnoista, sekä viininmaistiaiset Pia Strehnin viinitilalla Deutschkreutzissa Keski-Burgenlandissa. Viinitila on tunnettu palkituista roseeviineistään. Täydellisiä viinejä ei ainoastaan juhannuksen aikaan. Ehkäpä tilan viinejä saa parin vuoden päästä ostaa Suomestakin?

Kiitämme kunniakonsuliamme vieraanvaraisuudesta, Burgenland näytti todellakin parhaat puolensa.