Suurlähettiläs urheiluhenkisellä maakuntamatkalla Tirolissa

Suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen yhdisti hyödyn ja huvin matkustamalla maakuntamatkalle Tirolin pääkaupunkiin Innsbruckiin ja Seefeldiin hiihdon MM-kisojen aikaan 23.–26.2.2019. Matkan tarkoituksena oli tukea ja kannustaa hiihtomaajoukkuetta, mutta myös tavata Tirolin maaherra Günther Platter, Tirolin kunniakonsuli Mario Stedile-Foradori sekä Suomen hiihtojoukkueen johtoa. Itävallan ja Suomen mediaa oli paikalla lähetystön tarjoamalla aamiaisella, jonka kunniavieraana oli itse Juha Mieto.

Bergiselin mäkikilpailua seurasivat lähettilään lisäksi myös liittopresidentti Alexander van der Bellen ja Innsbruckin pormestari Georg Willi.Kuva: SL Wien

Aurinko paistoi keväisen kuumasti Innsbruckin kuuluisan Bergisel-hyppyrimäen juurella, kun lähettiläs yhdessä Tirolin kunniakonsulimme Mario Stedile-Foradorin kanssa seurasi lauantain mäkihyppykisaa. Kilpailua katsomassa olivat myös Itävallan liittopresidentti Alexander van der Bellen ja Innsbruckin pormestari Georg Willi, joiden kanssa lähettiläs ehti vaihtaa pari sanaa.

Stora Enson puupavinjonki Seefeldissä edustaa nykyaikaista, kestävän kehityksen mukaista rakentamista. Kuva. Stora Enso

Seefeldissä Stora Enso, yksi MM-kisojen pääsponsoreista, oli erinomaisesti esillä paikkakunnalla ja mediassa. Lähettiläs pääsi tutustumaan Storan Enson varta vasten MM-kisoihin rakentamaan upeaan puupaviljonkiin ja yrityksen kestävän kehityksen hengessä jalostettuihin tuotteisiin, kuten esim. maatuviin ruokailuvälineisiin ja pakkausmateriaaleihin. Kilpailujen jälkeen paviljonki saa toisen elämän paikallisen tennisseuran klubitilana. Moderni puurakennus ei ole ainoa paikkakunnan ”suomalaisnähtävyys”: Honkarakenteen vuoden 1985 MM-kisoihin rakentama hirsinen Suomi-talo (”das Finnenhaus”) seisoo kivenheiton päässä Stora Enson paviljongista. Piipahdus hirsimajalle tuntui nyt nostalgiselta, aloittihan Stedile-Foradori tuolloin uraansa kunniakonsulinamme, nyt hän on pikkuhiljaa siirtymässä eläkkeelle. Aikoinaan suurlähettiläs Kaarlo Yrjö-Koskisen vihkimä hirsimökki toimii edelleen jalkapalloseuran seuratilana, eikä tuntunut kärsivän edes valtavista lumimassoista katollaan.

Tirolin kunniakonsuli Mario Stedile-Foradori, suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen ja Tirolin maaherra Günther Platter. Kuva. SL Wien

Maakuntavierailun aikana suurlähettiläs tapasi myös Tirolin maaherran Günther Platterin, jonka kanssa hän ehti keskustella mm. EU-politiikasta ja sen haasteista, Suomen eduskuntavaalien asetelmista sekä turismin tärkeydestä Tirolin maakunnalle. Turismin merkitystä alueella kuvaa hyvin tilasto, jonka mukaan Tirolissa yöpyi viime vuonna noin 135 000 suomalaista. ”Matkailumarkkinoinnissa Suomi voisi oppia paljon Itävallalta”, totesi lähettiläs. Suomi sai maaherralta kehuja erinomaisesta demokratiastaan ja IT-osaamisestaan.

Hiihtomiehet
Lähettiläs urheilullisessa seurassa.

Kisojen välipäivänä suurlähetystö järjesti hiihtomaajoukkueelle vastaanoton, jolla suurlähettiläs halusi tukea ja kannustaa huippu-urheilijoita ja valaa optimismia silloin vielä mitaleitta olleeseen joukkueeseen. ”Olemme ylpeitä teistä”, painotti lähettiläs ja toivotti onnea tai itävaltalaisittain ”toi, toi, toi” tuleviin koitoksiin.

Mieto_Pöllänen
Olli Pöllänen, hiihtolegenda Juha Mieto ja lähettiläs valmiina kannustamaan hiihtomaajoukkuetta. Kuva: SL Wien

Tiistaiaamuna suurlähettiläs tarjosi aamiaisen paikallisille ja suomalaisille toimittajille, jotka tulivat kuulemaan suomalaisen hiihtolegendan Juha Miedon muisteluja ajasta, jolloin sukset olivat puuta, ladut johtivat yksinäisten metsätaipaleiden läpi ja raha ei esittänyt vielä kovin suurta roolia kilpahiihdossa. Silloin ”hiihdettiin talvisodan hengessä, eikä siinä strategiapalavereja ja psykologeja tarvittu”, kertoi hyväntuulinen hiihtosankari. Legendaarisessa kamppailussa vuoden 1980 Lake Placidissa sadaosasekunnilla Thomas Wassbergille hävinnyt karpaasi sai aikoinaan valtaisasti sympatiaa. Paikalliset toimittajat totesivat puheliaan (siten vastoin suomalaiskliseitä) Miedon olevan edelleen erittäin sympaattisen oloinen kaveri: ”Häviäjät näyttävät toisenlaisilta”, kirjoitti Tiroler Tageszeitung.

Lisää kuvia maakuntavierailusta Facebook-sivuillamme(Linkki toiselle web-sivustolle.).