Suurlähettiläs Kärntenissä

Lähettiläs Nina Vaskunlahden ensimmäinen maakuntamatka Itävallassa vei maan eteläisimpään osavaltioon Kärnteniin. Kunniakonsuli Daniela Stein kutsui lähettilään ja ulkoasiainsihteeri Ilona Vihosen uudenvuodenvastaanotolle 19.1.2024.

Lähettiläs Kärntenin maaherra Kaiserin luona.
Lähettiläs Kärntenin maaherra Kaiserin luona.

Klagenfurtissa lähettiläs tapasi myös Kärntenin maaherran Peter Kaiserin ja Kärntenin Keskuskauppakamarin johtajan Meinrad Höffererin. Kaiser korosti erityisesti kiinnostusta suomalaista koulutusosaamista kohtaan. Hän kertoi myös, että Kärntenin ammattikorkeakoulu tekee yhteistyötä viiden suomalaisen ammattikorkeakoulun kanssa EU:n terveysalan hankkeiden puitteissa ja että sillä on myös vilkas opiskelijavaihto-ohjelma. Suomi ja Ruotsi tunnetaan maaherran mukaan myös mallimaina YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa - Kärnten on kirjannut nämä kestävän kehityksen tavoitteet hallitusohjelmaansa

Lähettiläs Vaskunlahti on erityisen kiinnostunut edistämään kauppasuhteita Suomen ja Itävallan välillä. Keskusteluissa Kärntenin Keskuskauppakamarin johtaja Höffererin lähettiläs kuuli mm. alueen erityispiirteistä sekä lähivuosina toteutettavista uudistuksista raideliikenteessä. Ensi vuonna Itävallan toiseksi suurimmasta kaupungista Grazista pitäisi päästä Klagenfurtiin kolmen tunnin sijaan 45 minuutissa.

Suomen Kärntenin-kunniakonsuli Daniela Stein oli kutsunut perinteiselle uudenvuoden vastaanotolle myös muiden maiden kunniakonsuleita sekä Kärntenissä asuvia suomalaisia. ” Minulla on kunniakonsulina ilo ja kunnia vahvistaa Kärntenin ja Suomen välistä verkostoa ja tukea tarvittaessa Kärntenin suomalaisyhteisöä. Kuten suurlähettiläs Nina Vaskunlahden kanssa käydyt keskustelut ovat osoittaneet molemmille mailla on monia synergiaetuja, joihin keskitymme tulevaisuudessa entistä vahvemmin."

Itävallan eteläisin osavaltio Kärnten on tunnettu vuoristaan ja järvistään. Asukkaita on noin 570 000. Suurempia kaupunkeja on kaksi: Klagenfurtin lisäksi lännemmässä sijaitseva Villach. Suhteet naapurimaihin Italiaan ja Sloveniaan ovat tiiviit. Alueellinen näkökulma on Kärntenille tärkeä, ja se tekee yhteistyötä mm. Itävallan (Kärnten, Steiermark), Italian (Trieste-Gorizia, Pordenone-Udine, Veneto, Bolzano), Slovenian ja Kroatian (Pula) kauppakamarien yhteisessä New Alpe Adria Network -verkostossa.