Finland och OSSE utbildar de centralasiatiska ländernas gränstjänstemän och poliser

Pressmeddelande 377/2008
6.10.2008

En utbildning för de centralasiatiska ländernas gränsbevakningsmyndigheter startades mÅndagen den 6 oktober i Helsingfors. Utbildningen arrangeras av OSSE-ordförandelandet Finland samt OSSE:s sekretariat och fältmissioner.

De fem centralasiatiska länder som deltar i utbildningen har flera hot och utmaningar angÅende gränssäkerhet, sÅsom statsgränsöverskridande terrorism, narkotikahandel och illegal handel med smÅvapen. Ytterligare utmaning ligger i att tre stater i Centralasien har gemensam gräns med Afghanistan.

"Vi tror att Finlands erfarenheter och fältverksamhet kan vara till nytta för vÅra gäster frÅn Centralasien. Vi är ocksÅ mycket intresserade av att höra om de faktorer som hotar gränssäkerheten i Centralasiens länder och region", konstaterade chefen för sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap Aleksi Härkönen.

Den fem dagar lÅnga kursens mÅlsättning är att föra samman ledande gräns-, tull- och polismyndigheter frÅn Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. "Detta är viktigt för att kunna utveckla samarbete mellan olika myndigheter och för att lösa regionens mÅngfaldiga gränsbevakningsproblem", sade direktör för Centrum för konfliktförebyggande insatser inom OSSE-sekretariatet Herbert Salber.

Verksamheten inom gränsbevakning och -förvaltning är en av tyngdpunkterna under Finlands OSSE-ordförandeskap. Representanter för Gränsbevakningsväsendet, tullen och inrikesministeriet stÅr för kursens innehÅll och kursen finansieras av utrikesministeriet.

Närmare upplysningar: Laura Furuholm,sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap, tfn 09 1605 6659, och Marko Turunen, staben för Gränsbevakningsväsendet, tfn 0400 828 215

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka