Suomen tunnetuimman taidemaalarin paluu Wieniin

Tätä oli jo ehditty odottaa: ensimmäinen Akseli Gallen-Kallelan taiteelle omistettu näyttely Itävallassa avattiin 26. syyskuuta Belvederen museon barokkisalien upeissa puitteissa Wienissä.

Kuva: © Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien
Kuva: © Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien

Yhteistyössä Ateneumin kansallismuseon kanssa toteutettu näyttely käsittää noin 60 teosta ja keskittyy taiteilijan toimintaan Keski-Euroopassa vuosina 1895–1908.

Belvederen johtaja Stella Rollig totesi avajaisiltana, että Akseli Gallen-Kallela kuului Wienin secessionistien kansainväliseen verkostoon, ja hänen töitään ihaili koko Wienin 1900-luvun alun taideyhteisö. Näyttelyssä on esillä 14 teosta, jotka jo 1900-luvun alussa olivat esillä Wienissä. Tuolloin Gallen-Kallela tutustui mm. aikalaiseensa Gustav Klimtiin. Belvederen näyttelyn myötä Suomen tunnetuin taidemaalari löydetään nyt Wienissä uudelleen.

Kuraattori Arnika Groenewald-Schmidtin mukaan näyttely nostaa esille myös Gallen-Kallelan monipuolisuuden. Gallen-Kallelan taiteella oli keskeinen rooli uuden suomalaisen identiteetin löytämisessä, mutta hänen teoksensa käsittelevät luonnon ja myyttien (Kalevala) lisäksi myös yleismaailmallisia teemoja, kuten rakkautta ja kuolemaa.

Omassa avajaispuheessaan suurlähettiläs Nina Vaskunlahti ylisti Itävallan kulttuurista monipuolisuutta: ”Musiikkikenttä on henkeäsalpaava, museot hämmästyttäviä ja taidekenttä vilkas.” Eikä Suomikaan ole onneksi aivan tuntematon Itävallassa. Monet tunnetut itävaltalaiset orkesterit esittävät tänä päivänä niin Jean Sibeliuksen kuin suomalaisten nykysäveltäjien teoksia, valtionoopperassa esiintyy yhtenään suomalaisia taiteilijoita. Linzin Brucknerhaus on suomalaisen arkkitehtiparin Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema. Ja nyt Belvederissä on esillä näyttely, joka kiinnittää huomiomme Suomen rikkaaseen kulttuuriperintöön ja muistuttaa meitä ajasta, joka liittyy itsenäisen Suomen rakentamiseen.

Noin 600 taiteenystävää osallistui avajaistilaisuuteen Belvederessä. Tilaisuuden jälkeen Suomen suurlähetystö kutsui vielä yhteistyökumppaneita myöhäisillan vastaanotolle lähettilään residenssiin verkostoitumaan ja juhlimaan onnistunutta yhteistyötä Belvederen ja Ateneumin museoiden välillä.
 

Teksti: Petra Hedman

Akseli Gallen-Kallela – Finnland erfinden
Unteres Belvedere
Rennweg 6, 1030 Wien

Aukioloajat
27.9.2024 – 2.2.2025
ma-su klo 10.00–18.00
belvedere.at(Linkki toiselle web-sivustolle.)