Ministeri Mykkänen Wienissä

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen osallistui 27.9.2023 Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n yleiskokoukseen. Ministeri piti Suomen kansallisen yleiskokouspuheenvuoron ja tapasi kokouksen yhteydessä myös IAEA:n pääjohtajan Rafael Mariano Grossin. Tärkeänä aiheena keskustelussa oli ydinvoiman rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Itävallan
Ministeri Mykkänen tapasi myös Itävallaan ministerikollegansa Leonore Gewesslerin. Ministerit keskustelivat ajankohtaisista EU:n ilmasto- ja energiakysymyksistä.

Esillä oli myös marraskuussa 2024 järjestettävä IAEA:n teknisen yhteistyön ja ydinalan sovellusten ministerikokous, jonka puheenjohtajana Suomi toimii yhdessä Ghanan kanssa.

Ministeri puhui myös yleiskokouksen yhteydessä järjestettävässä ydinenergiaa koskevassa tieteellisessä foorumissa. Puheen aiheena oli, miten Suomi hyödyntää ydinenergiaan liittyviä innovaatioita siirryttäessä kohti hiilineutraaliutta. ” Yleinen hyväksyntä on ydinenergian keskeinen edellytys”, totesi ministeri.

Yleiskokouksen yhteydessä ministeri tapasi myös USA:n apulaisenergiaministeri Kathryn Huffin ja UK:n ydinenergiaministeri Andrew Bowien. Aiheina keskusteluissa olivat mm. pienet modulaariset reaktorit ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus.

Ministeri vieraili yleiskokouksen Suomen näyttelytilassa, jossa STUK International, Fortum, VTT, FinNuclear ja TVO esittelivät Suomen ydinvoima-osaamista. Ministeri korosti puheessaan suomalaisen ydinsektorin toimijoiden asiantuntemusta ja suomalaisia ratkaisuja ydinalan liiketoiminnan keskeisiin kysymyksiin. Suomi on juuri avannut EU-maiden suurimman ydinvoimalan ja on aloittamassa muutaman vuoden kuluessa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen ensimmäisenä maailmassa.

Työntäyteisen päivän päätteeksi ministeri Mykkänen tapasi vielä Itävallan virkakollegansa ilmasto-, ympäristö-, energia-, liikkuvuus- innovaatio- ja teknologiaministeri Leonore Gewesslerin, jonka kanssa keskusteltiin mm. ajankohtaisista EU:n ilmasto- ja energiakysymyksistä.

Vierailun yhteydessä ministeri ehti antaa myös lyhyen haastattelun Itävallan yleisradioyhtiö ORF:lle.