Maakuntavierailulla Salzburgissa

Lähettiläs Nina Vaskunlahti teki 4.–5.7.2024 maakuntamatkan Itävallan vauraimpaan osavaltioon Salzburgiin.

Salzburgin keskusta on UNESCO-maailmanperintökohteiden listalla. Kuvassa kuuluisa Hohensalzburgin linnoitus.
Upea Salzburgin keskusta on UNESCO-maailmanperintökohteiden listalla. Suojeluskohteet ovat usein kuitenkin haasteellisia päättäjille esim. tulevaisuuden energiaratkaisuista puhuttaessa.

Matkalle osallistuivat myös Business Finlandin Werner Merzeder ja TF-koordinaattori Petra Hedman. Matkan isäntänä toimi Suomen Salzburgin-kunniakonsuli Georg Scheicher.

Vierailu alkoi tutustumisella lähellä Salzburgin kaupunkia sijaitsevan Kuchlin kylän puutalouteen erikoistuneeseen osaamiskeskukseen (WissensCampus Kuchl(Linkki toiselle web-sivustolle.)). Kampus yhdistää useita puuhun erikoistuneita laitoksia yhdeksi puuyhteisöksi. Tämä Itävallassakin ainutlaatuinen asiantuntemuksen keskittymä kertoo puun arvostuksesta ja merkityksestä raaka-aineena. Keskus koostuu kuudesta eri instituutiosta: mm. ammattikoulusta, ammattikorkeakoulusta ja yksityisestä sisäoppilaitoksesta (”Holztechnikum Kuchl”) sekä proHolz-yhdistyksestä, jonka tavoitteena on lisätä puun käyttöä osavaltiossa ja vahvistaa siten alueen taloutta.

Sisäoppilaitoksen lippulaiva, syyskuussa 2023 valmistunut opiskelija-asuntola on yksi Euroopan suurimmista puurakenteisista asuntoloista. Ikkunoista avautuu näkymä hevos- ja lehmälaitumelle, taustalla kohoavat jylhät vuoret. Kukapa ei sellaisessa opinahjossa viihtyisi!

Ammattikorkeakoulu tekee aktiivista yhteistyötä mm. yhdeksän suomalaisen yliopiston ja instituutin kanssa, tärkeimpiä kumppaneita ovat Karelia-ammattikoulu sekä Joensuun yliopisto. Meidätkin toivotti tervetulleeksi suomalainen vaihto-opiskelija! Koulun suunnitelmissa on ”Double Degree Programme”, englanninkielinen tutkinto, joka mahdollistaa kaksi tutkintoa neljässä vuodessa sekä sen, että sisällöltään identtisen tutkinnon tai osan siitä voi suorittaa ulkomailla kumppaniyliopistossa menettämättä opintopisteitä. Lahden yliopisto on yksi kumppaniyliopistoista. Erasmus-rahoitteisessa hankkeessa on mukana kaikkiaan neljä eurooppalaista yliopistoa ja kysymyksessä on alan ensimmäinen ”European degree”.

Vierailun aikana lähettiläs Vaskunlahti tapasi myös Salzburgin maaherra Wilfried Haslauerin, Salzburgin kaupungin pormestarin Bernhard Auingerin, Salzburgin teollisuusliiton (Industriellenvereinigung) johtajan Peter Unterkoflerin sekä entisen Salzburgin maaherran, nykyisin Euroopan alueiden instituuttia johtavan Franz Schausbergerin. Tapaamisissa keskusteltiin mm. liike-elämän haasteista, energiapolitiikasta ja mahdollisuuksista yhteistyöhön esim. tekoälyn ja digitalisoinnin saralla. Salzburgin kaupunki painii asuntopulan, liikenneongelmien ja liiallisten turistimäärien kanssa, myös energiakysymykset ovat haastavia UNESCO-maailmanperintökohdestatuksen vuoksi.

Lämpimät kiitokset kunniakonsuli Scheicherille upeasta ohjelmasta!

Kuvia matkasta löydät Instagram-tililtämme(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Teksti: Petra Hedman