Innovatiivisia E-Health ja E-Gov –ratkaisuja Suomesta

Itävallan terveydenhoitojärjestelmän digitalisoimisen odotetaan etenevän vauhdilla lähivuosina. Suomi on edelläkävijä digitaalisen terveydenhuollon alalla, mikä näkyy muun muassa maan ykkössijoituksena vuoden 2022 digitaalisen talouden ja yhteiskunnan indeksissä (The Digital Economy and Society Index, DESI).

Itävallan terveyssektorin viranomaisten ja ammattilaisten kiinnostus Suomen osaamista kohtaan on kasvanut viime vuosina.
Itävallan terveyssektorin viranomaisten ja ammattilaisten kiinnostus Suomen osaamista kohtaan on kasvanut viime vuosina.

Jo viime syyskuussa Suomi oli terveyden ja hyvinvoinnin teemasuurlähettiläs Päivi Sillanaukeen, lähettiläs Pirkko Hämäläisen sekä Business Finlandin Sanna Sipilä-Axnixin myötä mitä parhaiten edustettuna Salzburgin ADV E-Government ja E-Health -konferenssissa.  

Itävallan terveysministeri Johannes Rauch ja digitalisoinnista vastaava valtiosihteeri Florian Tursky vierailivat helmikuussa Suomessa tutustumassa maan E-Health –ratkaisuihin. Yhteistyö maiden välillä sai jatkoa 18.4., kun Itävallan liittovaltion laskentakeskuksen (Bundesrechenzentrum(Linkki toiselle web-sivustolle.)) aloitteesta ja Business Finlandin tuella järjestettiin webinaari aiheesta "The Link between GovTech and HealthTech. Finland meets Austria”. Webinaarissa esiteltiin Suomen ja Itävallan ratkaisuja ja aloitteita alalla.

Lähettiläs Pirkko Hämäläinen avasi webinaarin toteamalla, että Suomi on ollut digitalisoinnissa edelläkävijä kansainvälisten teknisten ja eettisten standardien rakentamisessa ja painotti luottamuksen merkitystä.  ”Ilman kansalaisten luottamusta parhaimmatkaan digitaaliset ratkaisut eivät ole käyttökelpoisia. Avoimen datan on kuljettava käsi kädessä käyttäjien yksityisyydensuojan kanssa”, totesi Hämäläinen. Suomessa luottamus päättäjiin ja julkisiin toimijoihin on perinteisesti vahvempaa kuin Itävallassa.

Suomesta webinaariin osallistuivat Jukka Lähesmaa sosiaali- ja terveysministeriöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.), Helsingin yliopistollisen sairaalan Digital Health Village(Linkki toiselle web-sivustolle.) –palvelualustasta kertonut Nyrki Rantanen, terveystietojen anonymisointiin, synteettisiin tietoihin ja pseudonymisointipalveluihin erikoistunut VEIL.AI(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Tuomo Pentikäinen) sekä Medixine(Linkki toiselle web-sivustolle.)-yrityksen potilaiden etäseuranta-alustaa esitellyt Jussi Reijonen. Itävaltaa edusti Schifteh Hashemi, jonka Future Health Lab Vienna pyrkii edistämään yhteistyötä päättäjien, hallinnon, yksityissektorin ja kansalaisten välillä ja siten ratkaisemaan innovatiivisella tavalla julkisen terveydenhuollon haasteita.

”On ollut ilo huomata kuinka Itävallan terveyssektorin viranomaisten ja ammattilaisten kiinnostus Suomen osaamista kohtaan on kasvanut muutaman vuoden ajan. Tätä todistavat useat viimeisen vuoden aikana toteutuneet alan toimijoiden matkat Suomeen. Kasvanutta kiinnostusta pyritään hyödyntämään järjestämällä aktiviteetteja, joissa Itävallan ja Suomen terveyssektorilla toimivat yritykset ja organisaatiot pääsevät verkostoitumaan keskenään”, kertoi Business Finlandin Itävallan toimiston Sanna Sipilä-Axnix, joka myös juonsi tilaisuuden yhdessä Itävallan liittovaltion laskentakeskuksen digitaalisen hallinnon ja innovaatiopäällikön Matthias Lichtenthalerin kanssa.

The Digital Economy and Society Index, DESI(Linkki toiselle web-sivustolle.)
 

Teksti: Petra Hedman