Diplomatialle on tarvetta

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlittiin Wienissä juhlavastaanotolla 6.6. 2024 suurlähettiläs Nina Vaskunlahden residenssissä. 

Puolustusasiamies Jaakko Jäntti, lähettiläs Nina Vaskunlahti ja tuleva puolustusasiamies Tero Savonen
Puolustusasiamies Jaakko Jäntti, lähettiläs Nina Vaskunlahti ja tuleva puolustusasiamies Tero Savonen

Päivä on virallinen Puolustusvoimien juhlapäivä, jolloin suomalaiset muistavat sota-ajan sukupolvia ja veteraaneja, jotka taistelivat itsenäisyytemme puolesta. Vastaanoton isäntinä toimivat lähettiläs Nina Vaskunlahti ja puolustusasiamies Jaakko Jäntti. Kutsuvieraat olivat suurimmaksi osaksi suurlähettiläitä, Etyjin sotilasedustajia ja Itävallassa toimivia puolustusasiamiehiä.

Lähettiläs Vaskunlahti muistutti, että lippujuhlan päivä (4.6.) on myös vaiherikkaan elämän eläneen marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä. Marsalkan sotilasura alkoi Venäjän tsaarin armeijassa ja päättyi Suomen Puolustusvoimien ylipäällikkönä. Mannerheimin elämän aikana maailma muuttui rajusti. Myös tänään elämme jälleen muutoksen keskellä. Venäjän epäoikeutettu ja laiton hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan turvallisuusympäristöä perusteellisesti. Puolustuksemme perusta on luja, mutta entistä vahvemmaksi se on tullut Nato-jäsenyyden myötä. ”Suomi puolustaa jäsenyyden myötä arvojaan”, totesi Vaskunlahti.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa muistuttaa meitä konkreettisesti uhrauksista, joita itsenäisyyttään ja suvereniteettiaan puolustavan maan on tehtävä”, muistutti puolestaan puolustusasiamies Jäntti juhlapuheessaan.

Diplomatialle on nyt tarvetta enemmän kuin koskaan, mutta asevalvonnan vuoro tulee vielä. ”Emme voi jättäytyä yhden kortin varaan”, painotti Jäntti ja jatkoi: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, sanotaan. Haluaisin lisätä, että jos haluat välttää sodan, valmistaudu asevalvontaan”.

Jäntille lippujuhlan vastaanotto oli viimeinen puolustusasiamiehenä, sillä hänen pestinsä Wienissä päättyy heinäkuun lopussa. Jäntti kiitti puheessaan alaisiaan ja koko edustuston tiimiä hyvästä yhteistyöstä ja tuesta menneinä vuosina. Samalla hän toivotti seuraajansa everstiluutnantti Tero Savosen ja vaimonsa Silvian tervetulleeksi Wieniin. Savonen aloittaa pestissään 1. elokuuta.

Tilaisuuden musiikkiosuudesta vastasi Hanna-Maarit Tuomela.