Finland i Ukraina

Finland fördömer kraftfullt Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina. Finland stöttar Ukraina politiskt och genom att ge materiellt stöd och försvarsmateriel. Finland stöttar Ukraina brett genom utvecklingssamarbete, humanitär minröjning, humanitärt bistånd, civil krishantering, Europarådet, civilsamhällesorganisationer och Natofonder.

Finland har understött reformen av Ukrainas undervisningssektor. Genom stödet har man till exempel förbättrat läromedlen och lärmiljöerna. Foto: DPA Lehtikuva

Ukraina har förbundit sig till omfattande reformer i samband med landets närmande till EU. I juni fick Ukraina status som EU-kandidatland och i december 2023 inleddes anslutningsförhandlingarna. De reformer som Ukraina redan genomfört har medfört konkret nytta för medborgarna och förbättrat landets förmåga att hantera olika inre och yttre hot. Trots Rysslands anfallskrig har statsförvaltningen och myndigheterna i Ukraina kunnat fortsätta arbetet. 

Finlands mål i Ukraina

Ukraina har förbundit sig till omfattande reformer i samband med landets närmande till EU. I juni fick Ukraina status som EU-kandidatland och i december 2023 inleddes anslutningsförhandlingarna. De reformer som Ukraina redan genomfört har medfört konkret nytta för medborgarna och förbättrat landets kapacitet att hantera olika inre och yttre hot. Trots Rysslands anfallskrig har statsförvaltningen och myndigheterna i Ukraina kunnat fortsätta arbetet.

De mål som Finland har i Ukraina återges i landstrategin från maj 2021 och i det bilaterala avtalet om samarbete på säkerhetsområdet som undertecknades i Kiev i april 2024. Finland arbetar också med att ta fram en nationell plan för återuppbyggnaden av Ukraina i enlighet med statsminister Petteri Orpos regeringsprogram. Planens första del gavs ut i december 2023 och den andra delen kommer ut 2024. Planen ersätter landprogrammet.

Finland stöder Ukraina på ett övergripande sätt. Finland har målet att hjälpa Ukraina med att nå fred i enlighet med president Zelenskyjs fredsinitiativ. De övriga målen gäller att stärka de bilaterala relationerna och utvidga samarbetet, förbättra det ukrainska samhällets bärkraft och ukrainarnas levnadsförhållanden samt att stärka relationerna mellan Europeiska unionen och Ukraina.

Finlands samarbetspartner i Ukraina

Finlands partner i Ukraina är Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, Europarådet och internationella utvecklingsfinansinstitut. Samarbete bedrivs också med FN-organen. Finland verkar som en del av Europeiska unionen och bidrar till att genomföra avtalen mellan EU och Ukraina och därtill hörande samarbete, däribland Ukrainas medlemskapsförhandlingar och Ukrainafaciliteten.

Finland finansierar humanitär minröjning i Ukraina och beviljar humanitärt bistånd efter behov. Civilt materialbistånd till Ukraina har skickats genom EU:s civilskyddsmekanism. EU:s rådgivande insats EUAM stödjer Ukraina i reformen av sektorn för civil säkerhet. Finland är också med i EUMAM-insatsen (EU Military Assistance Mission) som utbildar Ukrainas väpnade styrkor.

Finland bidrar till Europarådets handlingsplan som siktar till att uppmuntra Ukraina till att öka domstolarnas oberoende, arbeta för att införa de europeiska principerna för mänskliga rättigheter, utöva god förvaltning och skydda minoriteters och internflyktingars rättigheter.

Finland stödjer den offentliga sektorns hållbarhet och handlingsförmåga via Världsbankens gemensamma fonder som används för att betala löner till anställda, sociala förmåner och pensioner.

Finländska civilsamhällesorganisationer har stött Ukrainas samhälleliga utveckling i samarbete med det lokala civilsamhällets aktörer. Stödet har fokuserat bland annat på fredsmedling och på att förbättra ställningen för personer med funktionsnedsättning.

Handelssamarbete

Återuppbyggnaden av Ukraina som kommer att ta flera år i anspråk har uppskattats kosta hundratals miljarder euro. Det kommer att kräva mycket internationellt stöd. Finland och finländska företag har mycket bred expertis att erbjuda Ukraina inom bland annat grön omställning, digitalisering och telekommunikation, energisektor, ekologiskt hållbart byggande, undervisning, vattentjänster och avfallshantering, planering, jordbruk och hälso- och sjukvård. Team Finland-nätverket hjälper finländska företag att förbereda sig för och delta i återuppbyggnaden i Ukraina.

Den första delen av Finlands nationella plan för deltagande i återuppbyggnaden av Ukraina(Länk till en annan webbplats.) som gavs ut i december 2023 innehåller åtgärder för att förbättra finländska företags förutsättningar att medverka i återuppbyggnadsarbetet. Den andra delen av planen som ges ut under 2024 ser på Finlands Ukrainastöd ur ett helhetsperspektiv, även på utvecklingssamarbetet.

Frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina har ökat handeln mellan EU och Ukraina. EU har understött det krigshärjade Ukraina även genom handelspolitiska åtgärder, det vill säga ensidiga handelslättnader. I februari 2024 godkände EU ett stödinstrument på 50 miljarder euro som kommer att tillgodose Ukrainas behov av finansiering på kort sikt, återuppbyggnaden på medellång sikt samt reformer som landet måste göra för att kunna ansluta sig till EU.