Var och hur ansöker jag om visum?

Om ditt huvudsakliga resmål är Finland, sök visum hos det närmaste viseringscenter som den finska beskickningen hänvisar dig till. Honorärkonsuler eller honorärkonsulat kan inte utfärda visum.

Så här ansöker du om visum

  1. Fyll i visumansökan på finlandvisa.fi. (Länk till en annan webbplats.)Där hittar du också information om vilka handlingar, bilagor och passfoton ansökan kräver. Du behöver inte logga in på finlandsvisa.fi för att kontrollera vilka alla handlingar som krävs. 
  2. Du kan också fylla i en ansökningsblankett i pdf-format(Länk till en annan webbplats.) antingen för hand eller på datorn. Även i detta fall ska du gå in på finlandvisa.fi(Länk till en annan webbplats.) och kontrollera vilka bilagor som krävs för ansökan.
  3. Boka tid vid VFS Globals servicecenter (Länk till en annan webbplats.)i det land du bor i för att lämna in din ansökan.  
  4. Du måste lämna in din ansökan personligen eftersom de biometriska kännetecknen tas på samma gång. Fingeravtryck tas inte om du lämnat fingeravtryck i samband med en tidigare ansökan om Schengenvisum för mindre än 59 månader sedan.
  5. För handläggningen av visumansökan tas ut en viseringsavgift (se prislistan(Länk till en annan webbplats.)) och därtill tar servicecentret ut en serviceavgift (se servicecentrets webbplats(Länk till en annan webbplats.)).
  6. De familjemedlemmar till EU-medborgare som omfattas av EU:s direktiv om fri rörlighet(Länk till en annan webbplats.) kan lämna in sin ansökan både till servicecentret och till Finlands beskickning i utlandet. Om du vill lämna din ansökan hos Finlands beskickning ska du boka tid för att lämna ansökan hos beskickningen i det land du bor i.
  7. Beskickningen kan också kalla den sökande till en personlig intervju för att utreda resans syfte.

Handläggningstiden för visumansökan

Lämna in din visumansökan i god tid. Du kan lämna in din ansökan högst sex (6) månader före din planerade resa. Handläggningstiden är 15 dagar.

Handläggningstiden kan vara längre om ansökan kräver ytterligare utredningar.