Rysslands utrikesminister besökte Finland – visumfriheten och civilsamhället på agendan

Diskussionerna kretsade kring relationen mellan EU och Ryssland, det civila samhällets tillstånd och situationen i Syrien när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besökte Helsingfors. Samarbetet mellan Finland och Ryssland blomstrar, men det finns också orsaker till oro.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som besökte Finland på inbjudan av utrikesminister Erkki Tuomioja, lyfte både under presskonferensen och i sitt tal under utrikesministeriets ambassadörsmöte fram visumfriheten mellan Finland och Ryssland. Visumfriheten är fortfarande en prioritet i Rysslands utrikespolitik, hävdade utrikesminister Lavrov.

Ministrarna diskuterade visumfriheten och civilsamhället. Foto: Timo IkonenMinistrarna diskuterade visumfriheten och civilsamhället. Foto: Timo Ikonen

Finland fick utrikesministerns tack för sim smidiga behandling av visum. Förra året beviljade Finland 1,2 miljoner visum åt ryssar och allt fler finländare reser till Ryssland. I det stora hela kunde utrikesministrarna konstatera att allt är i sin ordning länderna emellan: det finns inga politiska problem, handeln växer och rörligheten mellan länderna ökar rekordsnabbt.

EU och Ryssland är mycket viktiga partners för varandra och båda vill gå in för att intensifiera det ekonomiska samarbetet. Utrikesminister Tuomioja gratulerade Ryssland till WTO-medlemskapet. Medlemskapet som träder i kraft den 22 augusti förväntas underlätta de finländska företagens verksamhet på den ryska marknaden och öka investeringarna på båda sidor om gränsen.

Utrikesministrarna ansåg det viktigt att samarbetet mellan Finland och Ryssland effektiveras särskilt i de arktiska områdena och angående skyddet av Östersjön. Det är också ett mål att öka studentutbytet mellan länderna. Också familjerättsliga frågor kom upp under samtalen och utrikesministrarna konstaterade att den direkta kontakten mellan experter på området ska intensifieras.

Människorättssituationen i Ryssland oroar finländska beslutsfattare

Man förde också diskussion om yttrandefriheten och rättsstatens tillstånd i Ryssland. Tuomioja framförde Finlands och EU:s oro över att den senaste tidens skräpningar i lagstiftningen och domarna mot medlemmarna i gruppen Pussy Riot kan ha en negativ effekt på civilsamhället. Det är av mycket stor vikt för Finland att de situationen angående de mänskliga rättigheterna i våra grannländer utvecklas i en positiv riktning.

också republikens president Sauli Niinistö och statsminister Jyrki Katainen lyfte fram civilsamhällets tillstånd i Ryssland när de träffade utrikesminister Lavrov. I talet minister Lavrov höll vid ambassadörsmötet konstaterade han att de mänskliga rättigheterna i Ryssland inte är en intern angelägenhet och att landet är redo att diskutera dessa frågor med sina partner.

När det gällde internationella frågor diskuterade man främst Syrien. Utrikesminister Tuomioja önskade att FN:s säkerhetsråd ska agera mera enhetligt för att lösa krisen i Syrien. Minister Lavrov som är känd som en ivrig forsrännare jämförde internationella ärenden med sin favoritsport: om någon paddlar ensam åt fel håll välter hela båten.