Ryssland i WTO – ett stort steg mot nästa korsning

”Rysslands WTO-medlemskap är inte vägens ände, det är ett vägskäl”, konstaterade EU:s handelskommissionär Karel de Gucht under ett seminarium om de ekonomiska relationerna mellan EU och Ryssland på Fiskartorpet i Helsingfors den 7 september.

Ryssland blev medlem i Världshandelsorganisationen WTO den 22 augusti 2012. Den 7 september ordnade utrikesministeriet och Finlands näringsliv EK ett seminarium i Helsingfors om de ekonomiska relationerna mellan EU och Ryssland. Under seminariet funderade man på vad Rysslands WTO-medlemskap innebär för företag i Finland, i andra EU-länder och i Ryssland och på hurudan Ryssland kommer att vara som medlem i Världshandelsorganisationen.

Ryssland har bollen

EU:s handelskommissionär Karel de Gucht konstaterade i sitt anförande att Rysslands medlemskap i WTO erbjuder en ypperlig möjlighet att förbättra relationen mellan EU och Ryssland, särskilt den ekonomiska. Den underlättas av de sänkta tullarna och av att affärsförhållandena blir mera förutsägbara.

Rysslands medlemskap i WTO är en ypperlig möjlighet att förbättra relationen mellan EU och Ryssland, konstaterade kommissionär Karel de Gucht. Foto: UMRysslands medlemskap i WTO är en ypperlig möjlighet att förbättra relationen mellan EU och Ryssland, konstaterade kommissionär Karel de Gucht. Foto: UM

Rysslands WTO-medlemskap är ändå inte vägens ände, betonade de Gucht, utan ett vägskäl. Det väsentliga är nu hur Ryssland verkställer sitt åtagande, Ryssland måste själv välja sin väg. De Gucht nämnde konkreta sektorer som särskilt oroar EU för tillfället: återvinningsavgiften på bilar, importförbudet på levande djur och skyddsåtgärderna gällande importen av stålprodukter, kommersiella fordon och skördetröskor.

De Gucht sade att EU är redo att fortsätta förhandlingarna om ett nytt grundavtal med Ryssland och att EU stödjer Rysslands förhandlingar om medlemskap i OECD.

Ingen fara för den ryska björnen

Rysslands chefsförhandlare i WTO-förhandlingarna, chefen för avdelningen för handelsförhandlingar vid ministeriet för ekonomisk utveckling, Maxim Medvedkov, sade under sitt anförande att han är övertygad om att WTO-medlemskapet kommer att gagna både Ryssland och EU.

Enligt Rysslands WTO-chefsförhandlare Maxim Medvedkov kommer Rysslands WTO-medlemskap att gagna både Ryssland och EU. Foto: UMEnligt Rysslands WTO-chefsförhandlare Maxim Medvedkov kommer Rysslands WTO-medlemskap att gagna både Ryssland och EU. Foto: UM

Medvedkov påminde åhörarna om att slutrakan på de 18 år långa förhandlingarna inte var utan hinder på hemmaplan. I Ryssland finns de som anser att WTO-medlemskapet är bra för landet och med också de som anser att man inte borde ha rusat in i det. Man vill inte lämna den egna industrin oskyddad. Medvedkov försäkrade ändå att Ryssland som medlem kommer att agera i enlighet med reglerna. ”Vi kommer inte att bete oss som den ryska björnen.” Ryssland och EU har också många gemensamma strategiska intressen, tillade han.

När Medvedkov talade om hur Ryssland kommer att dra nytta av WTO-medlemskapet, konstaterade han att det kommer att bidra till att diversifiera landets ekonomiska struktur. En större genomskinlighet kommer också att gynna alla parter.

Medvedkov meddelade att Ryssland är färdigt att fortsätta förhandlingarna om ett nytt avtal med EU men påpekade att tullunionen mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan medför en nu dimension till lösningen av de ekonomiska frågorna i avtalet. Medvedkov trodde att avtalet i vilket fall som helst blir temporärt eftersom integrationen i världsekonomin går i den riktningen att följande steg gott kan vara ett mera omfattande eurasiatiskt avtal.

Redo för nästa maratonlopp

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb beskrev Rysslands 18-åriga WTO-förhandlingar som ett maratonlopp där Ryssland och EU korsade mållinjen samtidigt, men dopingtesten kvarstår ännu, följer alla reglerna?

Rysslands WTO-medlemskap är ett steg i en lång process, påminde minister Stubb i sitt anförande. Foto: UMRysslands WTO-medlemskap är ett steg i en lång process, påminde minister Stubb i sitt anförande. Foto: UM

För Finland är Rysslands medlemskap i WTO ett viktigt steg i en rad betydelsefulla handelspolitiska avtal med grannen i öst. För de finländska exportörerna är de sänkta importtullarna den mest konkreta fördelen med medlemskapet. Även lägre exporttullar hör till de viktigaste resultaten. I samband med förhandlingarna fick man också till stånd ett avtal om avgifter för flyg över Sibirien, konstaterade Stubb. I det stora hela kan man se Rysslands WTO-medlemskap som en stor fördel både för Finlands BNP, export och sysselsättning, tillade han.

Stubb påminde om att medlemskapet är ett steg i en lång process där Ryssland redan gjort flera betydande framsteg i att förnya sin ekonomi. Inte heller efter den 22 augusti kommer alla förändringar att ske i ett svep, men minister Stubb uttryckte sin förhoppning om att Ryssland inte ska undergräva de positiva effekterna av medlemskapet genom nya begränsande åtgärder.

Nu kan nästa maraton börja. ”Om 18 år vill jag att EU och Ryssland ska utgöra ett frihandelsområde”, summerade Stubb.

Alla kan göra mer

Under paneldiskussionen konstaterade Stefano Fresi, internationell chef för Bacardi-Martini, att Ryssland som medlem i WTO måste fortsätta främja förutsättningarna för nya investeringar. Det finns fortfarande en mängd faktorer i landets administrativa praxis och i lagstiftningen som skadar affärsverksamheten. Fortums VD Tapio Kuula tillade att de mest centrala utmaningarna för utländska investerare är rättsystemet, byråkratin och korruptionen. Att harmonisera tekniska standarder och förenkla förfarandena gällande viseringar och arbetstillstånd är exempel på konkreta reformbehov i Ryssland, konstaterade Kuula.

Kuula påminde också om att strömmen inte bara rinner i ena riktningen. EU måste också lyssna uppmärksamt på de ryska företagens problem. Första vice ordförande i AEB, Roger Munnings, trodde att Ryssland kommer att framskrida beslutsamt med de ekonomiska reformerna. Han påpekade att till exempel ägarstyrningen utvecklats enormt i Ryssland. Man ska ändå inte ha för höga förväntningar under den första tiden.

Severstals VD Aleksej Mordasjov påminde företagarna om att de också själva måste vara aktiva. Dialogen med beslutsfattarna om prioriteter och var som behöver utvecklas är viktig. Chefen för utrikesministeriets handelspolitiska avdelning Matti Anttonen uppmanade EU-länderna och de ryska företagen att söka nya möjligheter i servicesektorn, som har stort potential.

 Webbutsändning från seminariet(Länk till en annan webbplats.)

WTO