Tätare kontakter mellan Finland och Archangelsk 

FEI-delegationen mottogs traditionellt med salt och bröd. FEI-delegationen mottogs traditionellt med salt och bröd.

Under minister Paavo Väyrynens exportfrämjande resa fattades ett beslut att arrangera ett seminarium för att kartlägga samarbete inom skogssektorn. Varvsindustrin hoppas på ökad samproduktion. Finländska företag ser Ryssland som en strategisk möjlighet, påpekade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen då han öppnade seminariet i Archangelsk den 7 oktober.

”Omkring 600 finländska företag har etablerat sig i Ryssland, och de har inte lämnat landet under den ekonomiska krisen”, påpekade han.

Archangelsk är ett område öster om Vita havet vid Ishavets kust som är ungefär lika stort som Frankrike. Det omfattar även ön Novaja Zemlja. Huvudstaden Archangelsk ligger ungefär i höjd med Uleåborg.

Enligt rysk statistik uppgick regionens handel med Finland i fjol till cirka 100 miljoner euro. Finland exporterar maskiner och apparater och importerar virke, oljeprodukter och fisk. I år sjunker siffran på grund av den ekonomiska krisen och en stagnerande virkesimport.

Samarbetet kunde enligt Väyrynen utvecklas på många sätt. Till exempel regionala aktörer i norra Finland är mycket intresserade av Archangelsk och har redan ett fungerande samarbete.

Ett av de mest lovande initiativen vore samarbete inom varvsindustrin. Även om Ryssland betonar vikten av att sysselsätta de egna varven har finländarna mångsidig erfarenhet av samproduktion under flera årtionden. Ett enda fartyg skulle lyfta handelsutbytet till nya siffror, påpekade Väyrynen. Han betonade vikten av avtal mellan företag för att ge det praktiska ekonomiska samarbetet ett lyft.

”Vi vill gärna samarbeta med Archangelsk”, påpekade STX Finlands verkställande direktör Martin Landtman för de lokala beslutsfattarna. Företaget har högteknologi som kan tillämpas bland annat på flytande gasverk som behövs då utvinningen av gasfältet Shtokman inleds. Archangelsk är en betydande varvsstad när det gäller byggande av såväl militära som civila fartyg.

Guvernören för Archangelskregionen Ilja Michaltjuk betonade att hans administration ställer sig positiv till investeringar. På sommaren trädde det i kraft en regional lag som befriar utländska investerare från regionala och lokala skatter under några år efter investeringen. 

FEI-delegationen besökte flera industriområden, såsom massa- och pappersfabriken i Novodvinsk. I regionen finns det ett intresse för finländsk kompetens på området, särskilt när det gäller hållbar skogsvård. Minister Väyrynen gav löfte om ett expertseminarium om skogsfrågor. Foto: Jari Sinkari FEI-delegationen besökte flera industriområden, såsom massa- och pappersfabriken i Novodvinsk. I regionen finns det ett intresse för finländsk kompetens på området, särskilt när det gäller hållbar skogsvård. Minister Väyrynen gav löfte om ett expertseminarium om skogsfrågor. Foto: Jari Sinkari

Området är rikt på naturtillgångar från olja till diamanter, på skogs- och metallindustri och på utbildad arbetskraft. Trots den stora arealen bor endast en procent av den ryska befolkningen i regionen.

Ett stort bekymmer är att bättre utnyttja naturtillgångarna. Väyrynen lovade att frågan ska ses över vid ett expertseminarium. De lokala representanterna föreslog också att Finland ska upprätta ett konsulat. Enligt Väyrynen finns inga sådana planer i det nuvarande läget, men han lämnade dörren på glänt ifall regionens kontakter med Finland skulle bli avsevärt tätare.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen ledde en resa till Archangelsk för att främja export och internationalisering den 6-8 oktober. I resan deltog representanter för 15 betydande finländska företag och en tjänstemannadelegation.