Generalkonsulatet i S:t Petersburg invigdes

Invigningen av Finlands största representation, generalkonsulatet i S:t Petersburg, firades onsdagen den 24 november. Republikens president Tarja Halonen invigde den nya byggnaden och hälsningstal hölls av miljöminister Jan-Erik Enestam, representanten för Rysslands president i nordvästra Ryssland Ilja Klebanov och S:t Petersburgs guvernör Valentina Matvijenko. I talen betonades den nya eran för Finlands representation i S:t Petersburg och de historiska banden mellan Finland och S:t Petersburg.

Tack vare den stora visumavdelningen är generalkonsulatet Finlands största diplomatiska representation i utlandet. Avdelningen beviljar flera visum än Finlands alla övriga representationer tillsammans; i fjol beviljades 230 000 visum. Även i de nya och större lokalerna var det liv och rörelse i onsdags, då folk som sökte visum för resor vid årsskiftet väntade på sin tur.

Den nya byggnaden erbjuder goda arbetsutrymmen för personalen och den förutspåddes bli en livlig mötesplats för finländare och invånarna i S:t Petersburg. Guvernör Matvijenko gratulerade "oss alla med anledning av slutförandet av projektet".

Priset på den nya konsulatsbyggnaden uppskattas till 18 miljoner euro.

Över 100 inbjudna gäster från Finland och nordvästra Ryssland deltog i invigningen. För musiken svarade den finska Kamus-kvartetten. Avslutningsvis skålades under generalkonsul Kauko Jämséns ledning för det nya generalkonsulatet och samarbetet mellan Finland och Ryssland. Den högtidliga stämningen förhöjdes av ljusen i Preobrazhenskaja-kyrkan, som är granne till generalkonsulatet.

Visumkunder i generalkonsulatets väntrum. De inbjudna gästerna gjorde en kort rundvandring för att bekanta sig med byggnaden. Särskilt visumavdelningens verksamhet väckte intresse. Trots den pågående festen var kundservicen i full gång och tjänstemännen hade fullt upp med de 1 700 ansökningar som inlämnats på måndag och tisdagens 1 400 ansökningar.

Särskilt tack fick vid sidan av många andra saker den finländska moderna konst som förevisas i generalkonsulatets utrymmen. Kända konstnärsnamn som är företrädda i generalkonsulatet är bland annat Rafael Wardi, Pekka Jylhä, Jorma Hautala, Christine Candolin, Senja Vellonen, Markus Rissanen och Niko Luoma. President Halonens tal vid invigningen(Länk till en annan webbplats.)

Pressmeddelande om invigningen

Ryssland