Minister Väyrynen: Ekonomiskt samarbete ska betonas i närområdessamarbetet

Pressmeddelande 140/2010
4.5.2010

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen. Kuva: Eero Kuosmanen. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen anser att närområdessamarbetet mellan Finland och Ryssland måste fokusera mer på ekonomiskt samarbete utöver de traditionella sektorerna i vår föränderliga omvärld.

”Under de senaste åren har vi öppnat dörrar för närområdessamarbete även i andra regioner än i de närmaste områdena, till exempel i regioner med finsk-ugrisk befolkning längre borta i Ryssland. Särskilt finansiering för små företagsprojekt kan beviljas till dessa områden”, konstaterade ministern i ett tal vid ett seminarium om frivilligorganisationers närområdessamarbete i Helsingfors tisdagen den 4 maj.

Vid sidan av en kraftigare betoning på ekonomiska projekt anser Väyrynen att det är viktigt att bevara mångfalden i samarbetet och att vidareutveckla traditionella sektorer såsom miljö-, social- och hälsovårdsprojekt där frivilligorganisationer spelar en särskilt central roll.

”När staten fokuserar på ekonomisk verksamhet betonas frivilligorganisationers roll inom social- och hälsovårdssektorn och utbildningssektorn. Därför kan vi även överväga att öka frivilligorganisationernas andel av finansieringen”, konstaterade Väyrynen.

Ministern betonade i sitt tal att närområdessamarbetet är ett jämlikt partnerskap mellan länderna och att det ska vara möjligt att motivera samarbetet ur båda ländernas synvinkel.

”Närområdessamarbetet har två slags nationella motiv för Finland: Det kan åstadkomma positiv utveckling i närområdena, vilket skapar samhällelig stabilitet i regionen och en grund för positiv ekonomisk utveckling. Å andra sidan kan samarbetet avvärja hot mot Finland, till exempel genom att förebygga spridning av smittsamma sjukdomar”, påpekade Väyrynen.

Ministern hoppades också att gränsområdesprogrammen (ENPI CBC) som startas inom EU och det finländska bilaterala närområdessamarbetet ska komplettera varandra väl.

Närmare upplysningar: ministerns pressattaché Hanna Saarni, tfn 09 1605 5358 eller 0400 739 824

Minister Väyrynen talade vid ett seminarium om frivilligorganisationers närområdessamarbete i Helsingfors. Foto: Eero Kuosmanen.Minister Väyrynen talade vid ett seminarium om frivilligorganisationers närområdessamarbete i Helsingfors. Foto: Eero Kuosmanen.