Utvecklingsminister Heidi Hautala till hiv/aids-möte i Moskva

Pressmeddelande 255/2011
6.10.2011

Utvecklingsminister Heidi Hautala deltar den 10–11 oktober i ett internationellt forum i Moskva om infektionssjukdomar i Östeuropa och Centralasien. Forumet som behandlar det sjätte millenniemålet (MDG 6 – hiv/aids, tuberkulos och andra infektionssjukdomar) är sammankallat på initiativ av president Medvedev. Minister Hautala talar vid plenum om Finlands erfarenheter av att bekämpa och behandla hiv och aids, och om möjligheterna att inom utvecklingspolitiken hindra spridningen av sjudomarna. Forumet arrangeras av FN:s hiv/aids-program UNAIDS, The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, Världsbanken och Rysslands finansministerium.

Under besöket träffar Hautala också Rysslands vice utrikesminister Gatilov och representanter för medborgarorganisationerna Memorial, SOVA, Network of Women Living with AIDS med flera.

Ryssland har under senare år betydligt ökat sitt utvecklingssamarbete, särskilt i Centralasien. Betoningen i arbetet har legat på hälsovård och på strukturer för att hindra spridningen av infektionssjukdomar. En statlig myndighet för att koordinera det internationella utvecklingssamarbetet håller som bäst på att grundas i Ryssland.

För ytterligare information: rådgivare Heli Mikkola, tfn 09 1605 6065, och ministerns pressattaché Milma Kettunen, tfn 09 1605 6356, e-post: fö[email protected]