Finsk-ryskt skogstoppmöte sökte nya samarbetsformer

Pressmeddelande 274/2009
25.10.2009

Det tredje finsk-ryska skogstoppmötet ägde rum i S:t Petersburg den 25 oktober. Mer än 100 finländska och närmare 200 ryska företrädare för skogssektorn sammanträdde under ledning av statsminister Matti Vanhanen och Rysslands premiärminister Vladimir Putin för att diskutera det finsk-ryska skogssamarbetets nuläge och framtidsutsikter.

I toppmötet deltog från Finland förutom statsminister Vanhanen även utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, näringsminister Mauri Pekkarinen, jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila och trafikminister Anu Vehviläinen.

De finländska och ryska parterna sammanfattade skogstoppmötet i en promemoria.

Deltagarna i det tredje finsk-ryska skogstoppmötet konstaterade följande efter att ha behandlat aktuella frågor som rör samarbete inom skogssektorn:

Efter det andra finsk-ryska skogstoppmötet 2004 har de ekonomiska förbindelserna vidareutvecklats till nytta för båda parterna. Samarbetet fokuserar på att söka nya branscher och samarbetsformer som kan göra de ekonomiska förbindelserna mångsidigare. Eftersom den ryska exporten domineras av råvaror är den alltför beroende av globala konjunkturer och uppmuntras att söka nya samarbetsmodeller.

Den finländska parten noterade beslut som ryska myndigheter fattat på federationsnivå och regional nivå. Sådana är bland annat att skapa en gynnsam investeringsatmosfär för skogssektorn, att ge förmåner till investerare som genomför prioriterade investeringsprojekt inom skogsutnyttjande, att avskaffa importtullar på träförädlingsutrustning och exporttullar på alla träförädlingsprodukter och att avskaffa mervärdesskatten på skogsutrustning som inte tillverkas i Ryssland.

Den ryska parten sade sig vara redo att utvidga de nuvarande förmånerna för finländska investerare som genomför prioriterade projekt inom Ryska federationen att gälla alla investeringsavtalsbaserade investeringsprojekt.

Den finländska och ryska skogssektorn har i flera årtionden haft ett omfattande samarbete i syfte att utveckla och effektivera den nordliga barrskogssektorn. Finländska skogsindustriföretag har investerat närmare en miljard euro i Ryssland. Det handlar främst om projekt med en hög förädlingsnivå på råvaror bland annat inom sågvaru- och kartongproduktion. Det finns goda möjligheter att öka investeringarna.

Den finländska parten anser att förutsättningarna för skogsinvesteringar i Ryssland måste vidareutvecklas. Det gäller bland annat villkor för skogsuthyrning, obehindrad handel med virkes- och pappersprodukter, skogslagstiftning och –förvaltning samt hållbar och intensiv skogsbehandling. För att investeringssituationen ska kunna förbättras förutsätts dessutom att ryska staten deltar i skapandet av en skogsinfrastruktur, bland annat genom att förbättra transportleder för skogsprodukter (skogsvägar, allmänna vägar, järnvägar, sjötransport). För finländska investerare är ett enklare tillståndsförfarande viktigt.

Parterna anser att skogstoppmöten ska ordnas minst vart tredje år turvis i Ryssland och Finland i syfte att vidareutveckla samarbetet.

Den ryska parten betonar att en begränsning av råvirkesexporten inte är ett självändamål för Ryssland, utan att orsakerna är behoven att ändra skogsindustrins struktur, förbättra effektiviteten och fördjupa förädlingen av skogstillgångar i Ryssland.

Parterna enades om att utveckla det handelsekonomiska och vetenskaplig-tekniska samarbetet inom skogssektorn på villkor som gynnar båda, däribland:

- att utveckla informationsutbyte och forskning om utvecklingen av skogslagstiftningen;

- att utveckla och tillämpa de nyaste teknologierna, däribland bioenergi;

- att skapa och producera nya träförädlingsprodukter, bland annat genom att utnyttja bio- och nanoteknologi;

- att grundutbilda och fortbilda forskare, ingenjörer och anställda inom skogssektorn och att grunda forskningscentrum;

- att påverka den allmänna opinionen för att trygga skogarnas biodiversitet och främja hållbar skogsanvändning i våra länder;

- att delta i skogsdebatt på hög nivå, såsom i de finländska beslutsfattarnas skogsakademi.

En skogsarbetsgrupp som är underställd den finsk-ryska ekonomiska samarbetskommissionen främjar och följer upp genomförandet av dessa samarbetsförslag.

Närmare upplysningar: Mikko Kivikoski, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5621 eller 040 742 2306, Tatu Torniainen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09 1605 2404