Första ekonomiska forumet Finland-Kina-Ryssland

Arbets- och näringsministeriet
Meddelande 282/2008
21.10.2008

Finland är värd för det första ekonomiska forumet Finland-Kina-Ryssland, som äger rum i Helsingfors 30–31 oktober 2008. Huvudteman för forumet är modernt skogsbruk, energi och miljö samt transport och logistik.

Finlands arbets- och näringsministerium arrangerar forumet tillsammans med Kinas handelsministerium och Rysslands ministerium för ekonomisk utveckling. Värdar för forumet är näringsminister Mauri Pekkarinen och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen. Under den inledande plenarsessionen talar bland annat Elvira Nabiullina, Rysslands minister för ekonomisk utveckling och Qiu Hong, vice minister vid Kinas handelsministerium.

MÅlsättningen för det ekonomiska forumet är att utveckla dialogen mellan finländska, ryska och kinesiska företag och tjänstemän i syfte att utveckla handeln, det ekonomiska samarbetet och investeringarna. 

Ansedda experter frÅn de olika länderna presenterar pÅ Forumets Round Table-möten den nationella politiken och de nationella strategierna inom sektorerna och aktuella utvecklingsprojekt. Inom skogsbrukssektorn presenteras bl.a. Finlands nya skogspolitik, Kinas skogsindustripolitik och Rysslands utvecklingsstrategi för skogsbruket och möjligheterna till samarbete mellan länderna bedöms. Teman för transport- och logistiksektorn är bl.a. de ryska hamnarnas roll vid internationella varutransporter, logistikutvecklingsarbetet i Kina och utvecklingen av de kommande sjöfartsförbindelserna i Finland.

I frÅga om energi- och miljöpolitiken redogörs för teknologins utmaningar och möjligheter under tiden efter Kyotoavtalet, prioriteringarna i utvecklingen av Rysslands bränsle- och energiindustri samt nuläget beträffande energianvändningen i Kina. Dessutom behandlas bland annat det kinesiska projektet ”Eco-Province”, energisparande och modern avfallshantering.

I slutet av forumet fÅr deltagarna höra visionärernas synpunkter pÅ framtiden för samarbetet mellan länderna inom de sektorer som har behandlats pÅ forumet. Som visionärer uppträder Pekka Sutela, chef för Finlands Banks forskningsinstitut för transitionsekonomier, Kinas ambassadör i Finland Ma Keqing och professor Ruslan Grinberg, chef för ekonomiska institutet vid Ryska Vetenskapsakademin.

I evenemanget deltar cirka 300 representanter för näringslivet och förvaltningen samt beslutsfattare pÅ hög nivÅ. Efter forumet fÅr deltagarna möjlighet att bekanta sig med sÅdana finländska företag eller objekt i Helsingfors omnejd som representerar evenemangets centrala teman.

Ytterligare upplysningar: direktör Henrik Räihä, arbets- och näringsministeriet, tfn 010 606 3617, specialsakkunnig Merja Lättilä, arbets- och näringsministeriet 010 606 2123