Rysslands forfrågan gällande fallet om bortförande av barn

Pressmeddelande 144/2009
20.5.2009
 

Utrikesministeriet fick en not från Rysslands ambassad onsdagen den 20.5. gällande returresan till Finland av en finländsk medborgare som år 2008 olovligt bortfördes till Ryssland och hans vårdnadshavare. Ryssland frågar Finland om den anställda vid Finlands generalkonsulat i St. Petersburg skötte sina tjänsteuppgifter då han bistod de ovannämnda finska medborgarna vid deras gränsövergång den 8.5.

 Vidare begär Ryssland en förklaring om de utlåtanden som givits om den konsulatanställdas handlingar, vilka Ryssland anser strida mot Wienkonventionerna om diplomatiska och konsulära förbindelser.

 Utrikesministeriet kommer att svara på Rysslands förfrågan på vederbörligt sätt.

 I enlighet med utrikesministeriets pressmeddelande den 15.5. agerade den anställda vid Finlands generalkonsulat i St. Petersburg efter eget omdöme. Den anställda styrdes av oro för barnets intresse och av vårdnadshavarens situation och han såg inget annat alternativ för att lösa den svåra situationen.

Finland iakttar Wienkonventionerna om diplomatiska och konsulära förbindelser. Den anställda vid generalkonsulatet återvänder inte till stationeringsorten i St. Petersburg.

 Närmare upplysningar: chefen för enheten för konsulära ärenden Pasi Tuominen, tfn 09 1605 5739, 040 578 8185.