Statsrådet godkände förslag till EU-program för gränsområdessamarbete mellan Finland och Ryssland

Pressmeddelande 219/2008
13.6.2008

Statsrådet godkände den 12 juni ett förslag till program för gränsområdessamarbete mellan Finland och Ryssland för 2007-2013. Förslaget läggs fram för Europeiska kommissionen. Programmen finansieras delvis av komponenten för gränssamarbete inom det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, ENPI-CBC.

Programmen är "Karelia", som i Finland omfattar Norra Österbotten, Kajanaland och Norra Karelen och som så kallade angränsande områden Lappland och Norra Savolax; "Sydöstra Finland - Ryssland", som i Finland omfattar Södra Karelen, Södra Savolax och Kymmenedalen och som angränsande områden Norra Savolax, Päijänne-Tavastland och Östra Nyland samt "Kolarctic", som i Finland omfattar Lappland och som angränsande område Norra Österbotten. Programmet Kolarctic omfattar också områden i Sverige och Norge.

Programförslagen har förberetts i samarbete mellan regional- och centralförvaltningsmyndigheterna i Finland och Ryssland och i programmet Kolarctic även med motsvarande myndigheter i Sverige och Norge utifrån regionernas gemensamma behov.

Allmänna mål för programmen är att främja ekonomisk och social utveckling, att möta gemensamma utmaningar, att göra gränserna effektiva och säkra och att främja direkta kontakter mellan medborgare.

Programmen finansieras av EU, deltagarländerna och självfinansiering inom enskilda projekt. EU-finansieringen för samtliga tre program uppgår totalt till cirka 87 miljoner euro och den nationella finländska finansieringen beräknas uppgå till cirka 37 miljoner euro.

Till förvaltningsmyndighet för programmen har de medverkande länderna och regionerna utsett Norra Österbottens förbund i programmet Karelia, Södra Karelens förbund i programmet Sydöstra Finland - Ryssland och Lapplands förbund i programmet Kolarctic.

Programadministrationen bygger på likvärdighet mellan de medverkande länderna och regionerna. En gemensam uppföljningskommitté väljer projekten som ska finansieras. Uppföljningskommittén fattar beslut på basis av förslag från en urvalskommitté som representerar regionala och lokala organisationer.

ENPI-CBC-programmen ersätter tidigare finansieringsprogram som genomförts vid EU:s yttre gränser, däribland programmet Tacis, som riktat sig till Ryssland, och motsvarande Interregprogram, som genomförts i EU-länder.

Programmen läggs fram för Europeiska kommissionen efter att deltagarländerna, också Ryssland, godkänt dem. Avsikten är att starta programmen under 2008. Utrikesministeriet ansvarar för den finländska nationella samordningen av alla ENPI-program. Också arbets- och näringsministeriet deltar i samordningen av ENPI-CBC-programmen.

Närmare upplysningar: konsultativa tjänstemannen Petri Haapalainen, arbets- och näringsministeriet, tfn 040 592 2667, och utrikessekreterare Kim Kuivalainen, utrikesministeriet, tfn 040 724 7137