Suomalaisyritysten haasteita Venäjällä: Byrokratia ja korruptio

Pietarin Team Finland on seurannut ja tukenut monia suomalaisyrityksiä markkinoillepääsyn eri vaiheissa. Tämä artikkeli on viides osa juttusarjassa, jossa käsitellään Venäjän markkinoilla toimimisen erityishaasteita sekä suurimpia eroja Suomen liiketoimintaympäristöön verrattuna.

Byrokratia ja korruptio – älä sorru lahjomaan

Kaikki asiat on hoidettavissa laillisesti. Tällöin prosessi on hidas ja päätökset tehdään yleensä määrä-rajan viimeisenä päivänä. Rinnalle on tullut nopeutettu, niin sanottu yksityinen vaihtoehto, joka paikallisen mittapuun mukaan on myös laillinen: palvelusta saa kirjanpitoon kuitin, samat virkamiehet tai heidän lähipiirinsä hoitavat lupaprosessit nopeasti firmojensa tarjoamien palvelujen kautta.

Paikalliset viranomaiset myös helposti ohjaavat läntisen investoijan ”oikean” tavarantoimittajan luo tai pyytävät toimimaan paikallisen "konsultin" kautta. Esimerkiksi hankittaessa palovaroittimia tai sprinklereitä palotarkastaja kertoo kaupungin ainoan hyväksyttävän palovaroittimien toimittajan.

Byrokratia hidastaa hankkeita ja vaikeuttaa kustannusten ennakointia. Viralliset asiat hoituvat viranomaiskeinoin ja jos eivät hoidu, niin kyse on muusta kun byrokratiasta.

Sortuminen lahjomaan on virheistä suurin, sillä paikalliset toimijat muistavat sen kyllä ja kierre syntyy nopeasti.

Suomalaiset yritykset Venäjällä empivät ottaa yhteyttä viranomaisiin, joiden tehtävänä on puuttua korruptioon ja kaupanesteisiin. Varhainen ongelmien nostaminen esille myös viranomaisten kanssa voi estää tilanteiden kärjistymistä.

Säädösympäristön muutos on tuonut mukanaan uusia huomionarvoisia asioita. Esimerkiksi työlupabyrokratia on monimutkaistunut, kun Venäjä otti käyttöön aiempien testien lisäksi kieli- ja historiatestit. Kieli- ja historiatesti vaaditaan vuoden lupaan, ns. erityisasiantuntijoiden ja avainhenkilöiden pitkään kolmen vuoden työlupaan ei vaadita kieli- tai historiatestiä, mikäli vuosipalkka ylittää määritellyn summan.

Lue myös:

Tie Venäjän markkinoille on usein kivinen, mutta useimmat sudenkuopat pystyy välttämään oikean asenteen, hyvän valmistautumisen ja asiantuntijoiden avulla.

Toimintaympäristön muutos vuosina 2014–2015 on tuonut mukanaan haasteita paitsi markkinoilla toimiville, myös etabloitumista suunnitteleville yrityksille.

Kansainvälistymistä suunniteltaessa hyvä ensiaskel on ottaa yhteyttä paikallisen ely-keskuksen kansainvälistymispalveluihin.

Venäjä-hankkeiden rahoittaminen on ollut aina haasteellista, joten jo investointisuunnitelmia tehtäessä on hyödyllistä ottaa yhteyttä potentiaalisiin rahoittajatahoihin sekä yrityksen kansainvälistymisessä auttaviin julkisrahoitteisiin Team Finland -toimijoihin (http://palvelut.team.finland.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)).

kauppa