Perhekysymyksiä käsiteltiin Moskovan-suurlähetystön pyöreässä pöydässä

Pyöreää pöytää Moskovan-suurlähetystössä järjestettiin 16. kesäkuuta venäläismedialle pyöreän pöydän tilaisuus, jossa käsiteltiin ajankohtaisia suomalais-venäläisiä perhekysymyksiä. Esillä olivat mm. huoltajuuskiistat ja suomalainen huostaanottokäytäntö. Venäläistoimittajat saivat rautaisannoksen tietoa suomalaisesta lainsäädännöstä.

Suomen puolelta pyöreään pöytään osallistuivat suurlähettiläs Matti Anttonen, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee, sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Lotta Silvennoinen ja ulkoministeriön konsuliasiainyksikön päällikkö Pasi Tuominen. Sillanaukee ja Silvennoinen tarjosivat venäläistoimittajille perinpohjaisen määrän tietoa siitä, miten Suomen viranomaiset toimivat huoltajuuskiista- ja huostaanottokysymyksissä.

Suurlähettiläs Anttonen kiinnitti huomiota Suomen ja Venäjän väliseen vilkkaaseen vuorovaikutuksen, jonka osa on muuttaminen maasta toiseen ja suomalais-venäläiset seka-avioliitot. Kun vuorovaikutus lisääntyy, ilmenee sen myötä myös silloin tällöin ongelmia.

Venäläisten joukkoviestimien edustajia pyöreään pöytään saapui lähes 30, joukossa mm. sellaisia Venäjän johtavia joukkotiedotusvälineitä kuin uutistoimistot Itar-Tass ja RIA Novosti, televisiokanavat Russia Today, REN ja TvTsentr, Venäjän kolmanneksi suurin päivälehti Moskovski Komsomolets ja laajalevikkinen viikkolehti Mir Novostei.

Ymmärryksen lisäämiseksi

Pyöreään pöytään osallistui myös Venäjän viestintäliiton Media-Sojuzin varapuheenjohtaja, Venäjän kansalaiskamarin jäsen Jelena Zelinskaja. Hänen mukaansa tiedon puute on ollut hankaluutena  Suomessa asuvien suomalais-venäläisten perheitten ongelmien käsittelyssä Venäjän mediassa:

”Tämä tilaisuus on omiaan lisäämään toimittajien ymmärrystä näistä asioista”, hän sanoi.

Suomalais-venäläisten perheitten pulmien nostaminen esiin venäläisissä joukkoviestimissä on hänen mielestään saanut venäläiset havahtumaan ja tarkastelemaan myös Venäjällä asuvien perheitten vaikeuksia.

Ulkomaille muuttaneita venäläisiä Zelinskaja kehotti noudattamaan sen maan lakeja, jossa asuvat.