Pääministerin Venäjä-foorumi luotasi tulevaisuutta

Järjestyksessään toinen pääministerin johtama Venäjä-foorumi keräsi 15. maaliskuuta koolle runsaat kaksisataa Venäjä-asioiden parissa työskentelevää vaikuttajaa, asiantuntijaa ja ammattilaista.

Kuva: Eero Kuosmanen.

Tämänkertaisen foorumin teemalla Venäjä ja Suomi 2020 haluttiin herättää eteenpäin katsovaa keskustelua siitä, millaisia toimia ja politiikkaa tarvitaan, jotta Suomi on valmiina ja voi aktiivisesti vaikuttaa keskipitkän aikavälin kehityskulkuihin Venäjällä, omissa Venäjä-suhteissamme sekä EU:n ja Venäjän kanssakäymisessä. Foorumia varten ulkoministeriö kokosi pääministeri Mari Kiviniemen pyynnöstä myös väliarvion valtioneuvoston Venäjä-toimintaohjelman tähänastisesta toteutumisesta.

Avauspuheenvuorossaan pääministeri Mari Kiviniemi totesi Suomen ja Venäjän suhteiden olevan tällä hetkellä ennätysvilkkaat ja monipuoliset. Venäjä tulee jatkossakin säilymään Suomelle tärkeänä, mutta toisaalta kilpailu Venäjällä kiristyy kumppanimaiden kesken. Tämä edellyttää Kiviniemen mukaan Suomelta panostamista Venäjä-osaamiseen ja vahvaa Venäjä-politiikkaa niin kahdenvälisesti kuin EU:n sisälläkin. Valtioneuvoston Venäjä-toimintaohjelma on osaltaan tarjonnut tähän välineitä jäntevöittämällä ja vahvistamalla Suomen Venäjä-politiikkaa sekä parantamalla valtionhallinnon eri toimijoiden välistä koordinaatiota.

Foorumin ohjelmassa oli kaksi paneelikeskustelua, joista ensimmäisen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen johtaman paneelin aiheena oli, miltä näyttää modernisoituva Venäjä 2020. Paneelin osallistuivat professori Kari Liuhto Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta, Koneen Venäjän-maajohtaja Maaret Heiskari, Nofear-community.comin Pekka Viljakainen sekä toimitusjohtaja Jukka Hienonen SRV:stä. Paneelissa esiin nousivat erityisesti Venäjän modernisaatiokehityksen haasteet ja mahdollisuudet sekä sen asettamat vaatimukset suomalaiselle Venäjä-osaamiselle.

Toisessa, ulkoministeri Alexander Stubbin johtamassa paneelissa käsiteltiin teemaa raja matalammaksi ja liikenne sujuvammaksi. Siihen osallistuivat toimittaja Susanna Niinivaara, johtaja Pasi Sahlberg CIMO:sta, VR Groupin toimitusjohtaja Mikael Aro sekä itäisen tullipiirin päällikkö Tommi Kivilaakso. Panelistit käsittelivät keskustelussa muun muassa mahdollisen viisumivapauden vaikutuksia rajaliikenteeseen sekä sen vaatimia panostuksia rajan infrastruktuuriin, tavaraliikenteen tulevaisuudennäkymiä, matkailua sekä opiskelijoiden ja tutkijoiden liikkuvuuden edellytyksiä. Venäjä-osaamisen ja -tuntemuksen merkitys nousi näkyvästi esiin tässäkin keskustelussa. Foorumin kokoavan loppupuheenvuoron käytti valtiosihteeri Mika Rossi valtioneuvoston kansliasta.

Venäjä-foorumi perustettiin vuonna 2009 tukemaan valtioneuvoston Venäjä-toimintaohjelman toteuttamista. Foorumin tarkoituksena on jakaa näkemyksiä ja käytännön ideoita tieteen, talouden, järjestöjen ja hallinnon välillä Venäjään liittyvissä kysymyksissä. Ensimmäinen Venäjä-foorumi järjestettiin syksyllä 2009, jolloin teemana oli talous ja Suomen Venäjä-osaaminen.