Minister Väyrynen och president Minnihanov önskar mera kontakter och samarbete mellan Finland och Tatarstan

"Vi är intresserade av allt hos er”, konstaterade Tatarstans president Rustam Minnihanov när han på torsdagen träffade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen. I synnerhet har man i Tatarstan lagt märke till högteknologin, innovationerna, energieffektiviteten och utbildningssystemet av hög kvalitet i Finland.

Minister Väyrynen och president Minnihanov framförde båda önskemålet om att snart få en direkt flygförbindelse mellan Helsingfors och Kazan för att underlätta handelssamarbetet och det ekonomiska samarbetet samt turismen. Tack vare produktionen och raffineringen av olja och gas samt den kemiska industrin är Tatarstan en av Rysslands starka tillväxtregioner. I Tatarstans huvudstad Kazan ordnas Universiaderna 2013 och 2018 är staden en av VM-fotbollens värdstäder.

Foto: Eero Kuosmanen

Minister Väyrynen besökte Kazan med en företagsdelegation i februari 2010 och igen i november samma år i samband med president Halonens statsbesök. "Besöken har fungerat som en stark impuls för utvecklandet av våra förbindelser. Det finns utrymme för en ytterligare förstärkning av vårt framgångsrika samarbete, därför kom vi hit med en stor delegation”, konstaterade president Minnihanov som reste till Finland med över 50 företrädare för republikens förvaltning, näringsliv och utbildningssektor.

Samarbetet mellan Finland och Tatarstan har utvecklats allt sedan 1990-talet, bland annat inom ramen för den regionala arbetsgrupp som underlyder den finsk-ryska ekonomiska samarbetskommissionen. Både minister Väyrynen och president Minnihanov gav sitt stöd till arbetsgruppens verksamhet. "De regionala arbetsgruppernas arbete har varit bästa sortens partnerskap”, konstaterade minister Väyrynen. "Med hjälp av dem har vi fått värdefulla direkta kontakter till näringslivet och förvaltningen. Vi har ett alldeles särskilt förhållande med Tatarstan och det finska tatarsamfundet har också haft en betydande roll för att skapa detta förhållande.”