Koronavirustilanne Venäjällä - Tietoa matkailijoille

Koronavirustilanne Venäjällä - Tietoa matkailijoille

Tietoja Venäjän koronavirustilanteesta ja itärajan rajaliikenteen rajoittamisesta päivitetään tälle sivulle
Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista (avautuu uuteen ikkunaan) ja noudattamaan erityistä varovaisuutta ulkomailla ollessa.

Yleisiä ohjeita

1. Seuraa viranomaistiedotteita

2. Tee matkustusilmoitus

Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Matkustusilmoituksen voit täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

3. Huolehdi hygieniastasi ja vähennä lähikontakteja

  • Pese kätesi saippualla huolellisesti ja säännöllisesti
  • Vältä kasvojen koskettelua erityisesti suun, nenän ja silmien alueella
  • Vältä osallistumista suuriin yleisötapahtumiin ja liikkumista ruuhkaisissa paikoissa
HYVÄ TIETÄÄ

Venäjälle matkustavien on hyvä varautua viranomaisten erityisjärjestelyihin. Koronavirusepidemian vuoksi Venäjä on rajoittanut lentoyhteyksiä Eurooppaan sekä on sulkenut maarajansa lähes kaikkiin maihin. Finnair on ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki lentonsa Venäjälle. Nopeatkin viranomaistoimenpiteet ovat mahdollisia. Matkasuunnittelussaan on hyvä varautua lento- ja junavuorojen peruutuksiin.

Suomen ja Venäjän välisessä Allegro-junassa mitataan satunnaisesti matkustajien lämpötilaa. Lisäksi lentoasemilla ja maarajoilla suoritetaan matkustajien lämpötilan seurantaa. Matkustajat, joilla havaitaan kohonnutta ruumiinlämpöä, voidaan ohjata sairaanhoitoon tai karanteeniin.

Moskovassa kaikki Šeremetjevon lentoasemalle Euroopasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä saapuvat matkustajat määrätään 14 vuorokauden kotikaranteeniin. 

Peitariin saapuville kotikaranteeni on suositus. Murmanskin alueella kotikaranteenivelvollisuus koskee sellaisia Suomesta saapuvia henkilöitä, joilla on pysyvä oleskelulupa Venäjälle. 

Mahdollisiin karanteenitoimenpiteisiin kannattaa varautua huomioimalla esimerkiksi omien reseptilääkkeiden ja käteisvarojen riittävyys.

Tilanneseuranta

17.3. // Peruutuksia liikenneyhteyksiin

Allegro- ja Tolstoi- junat perutaan toistaiseksi, koska Suomen ja Venäjän välinen raja menee kiinni koronatilanteen takia. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat keskiviikkoon 18.3. asti, jolloin viimeinen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee klo 19.00, ja Pietarista Helsinkiin klo 20.30.

Helsingin ja Moskovan välillä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Moskovasta Helsinkiin on tiistaina kello 23.10 ja viimeinen lähtö Helsingistä Moskovaan keskiviikkona 18.3. kello 17.44.

VR kertoo, että peruttuihin Allegro- ja Tolstoi-juniin lipun ostaneille asiakkaille korvataan lipun hinta kokonaisuudessaan. VR:ltä lipun ostaneet asiakkaat voivat hakea korvausta VR:n verkkosivuilla olevan peruutuslomakkeen kautta: https://lomakkeet.vr.fi/fi/peruuta-junalippu(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

16.3. // Moskovan kotikaranteenivaatimus ulotettiin myös Suomesta saapuviin

Moskovassa viime viikolla voimaan astunut 14 vuorokauden kotikaranteenivaatimus riskimaista saapuville matkailijoille on ulotettu koskemaan nyt myös Suomesta ja kaikista muistakin Euroopan valtioista Moskovaan saapuvia henkilöitä. Lentoteitse Moskovaan saapuvat matkustajat saavat karanteenimääräyksen Šeremetjevon lentoasemalla. Karanteeni koskee myös samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Lähde venäjäksi. (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

16.3. // Venäjä sulkee Valko-Venäjän vastaisen rajansa

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi Venäjä on tiedottanut sulkevansa Valko-Venäjän vastaisen maarajan henkilöliikenteen. Maanantaista alkaen myös Georgia on keskeyttänyt henkilöliikenteen Venäjän vastaisella maarajallaan.

14.3. // Lentoja perutaan ja maarajoja suljetaan

Finnair on ilmoittanut keskeyttävänsä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) kaikki lentonsa Venäjälle 16.-31.3.

Venäjä keskeyttää ulkomaalaisten maahantulon Puolan ja Norjan vastaisilla maarajoilla. Rajanylityskieltoa ei sovelleta Valko-Venäjän kansalaisiin, virallisten delegaatioiden jäseniin tai niihin, joilla on pysyvä oleskelulupa Venäjälle. Hallituksen valmistelema määräys astuu voimaan 15.3. alkaen. Lähde venäjäksi.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Jo aiemmin asetettu korkean riskin maista Moskovaan palaavien asukkaiden 14 vuorokauden kotikaranteenimääräys on ulotettu nyt myös perheenjäseniin. Työnantajia on velvoitettu varmistamaan, että kotikaranteenin alaiset työntekijät eivät ilmesty työpaikoilleen.

Venäjän opetusministeriö suositteli keskeyttämään koulujen lähiopetus ja siirtymään etäopetukseen. Suositus koskee koko Venäjää.

13.3. // Pietari ja Leningradin alue kohottivat valmiustilaansa

Pietarissa on viranomaisten toimesta kohotettu valmiustasoa. Valmiustason kohotuksen myötä kaikille riskivaltioista (*) Pietariin saapuville henkilöille suositellaan 14 vuorokauden kotikaranteenia. Yli tuhannen ihmisen tapahtumille asetetaan väliaikainen kielto, joka on voimassa huhtikuun loppuun.  Myös Leningradin alue julkaisi vastaavat määräykset Pietarin kanssa, poikkeuksena tapahtumat, joissa tapahtumien rajana on 300 henkilöä. Leningradin alue ei ole asettanut toimilleen takarajaa. 
* Kiina, Etelä-korea, Italia, Iran, Ranska, Saksa, Espanja. 

12.3. // Murmanskiin saapuvat velvoitetaan kotikaranteeniin

Korkean riskin valtioista sekä Suomesta ja Norjasta Murmanskiin saapuvat matkailijat velvoitetaan jäämään 14 vuorokauden kotikaranteeniin. Vaatimus koskee viranomaistietojen mukaan vain Venäjän kansalaisia. Lähde Venäjäksi. (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

11.3. // Viranomaiset rajoittavat lentoliikennettä ja yleisötapahtumia

Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsija rajoittaa lentoja Venäjältä Italiaan, Saksaan, Espanjaan ja Ranskaan 13.3. alkaen. Aiemmin vastaava rajoitus on tehty koskien lentoja Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Iraniin. Venäläiset ja muut lentoyhtiöt ovat myös peruneet merkittävän osan lennoista Pohjois-Italiaan. Toistaiseksi päätös ei koske Aeroflotin lentoja Šeremetjevolta Berliiniin, Müncheniin, Frankfurtiin, Madridiin, Barcelonaan ja Pariisiin.  Myös Pulkovolta lennetään Pariisiin, Barcelonaan, Müncheniin ja Berliinin. Lähde venäjäksi.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Venäjän viranomaiset ovat suositelleet federaatio- ja aluehallintoja perumaan kaikki suuret yleisötapahtumat. 

10.3. // Rautatieliikenne Mongoliaan keskeytetty

Venäjän ja Mongolian välinen rautateiden henkilöliikenne on keskeytetty 10.3. alkaen. Liikennöintinsä on keskeyttänyt Moskovan ja Ulan Batorin väliä kulkeva Mongolian rautateiden juna numero 5/6 sekä juna 305/306. Perutuille vuoroille  ostetut liput voi palauttaa korvauksetta. Tarkempaa tietoa saa Venäjän rautateiden palvelunumerosta 8 800 775 0000 (Venäjältä soittaessa) ja +7 499 605 2000 (ulkomailta soittaessa). Lähde venäjäksi. (Linkki toiselle verkkosivustolle)

10.3. // Moskova perui suuret yleisötapahtumat

Moskova on perunut kuukauden ajalta kaikki julkiset yleisötapahtumat, joiden osallistujamäärä ylittää 5000 henkilöä. Kielto astui voimaan 10.3. Kielto peruu useita lähiviikoille kaavailtuja suuria ulkoilmatapahtumia. Urheilu- ja konserttitapahtumien yleisömääriä tullaan kiellon aikana rajoittamaan. Lähde venäjäksi.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

5.3. // Moskova kohotti valmiustilaansa

Moskovaan matkustavia Suomen kansalaisia kehotetaan huomioimaan 5.3.2020 julkaistu Moskovan pormestarin määräys korotetusta valmiustilasta.

Kaikilla, jotka matkustavat Moskovaan sellaisilta alueilta, joilla on todettu koronavirustartuntoja, on velvollisuus ilmoittaa paikallisviranomaisille saapumisestaan maahan ja soittaa lääkäri kotiin, jos oireita ilmenee.

Venäjän viranomaisten määrittämiltä alueilta, joilla on esiintynyt koronavirusta (mm. Kiina, Etelä-Korea, Saksa, Espanja, Italia ja Ranska) Moskovaan saapuvat voidaan asettaa kahden viikon kotikaranteeniin. Aiheesta tarkemmin täältä.  (avautuu uuteen ikkunaan)

Puhelinnumerot

  • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
  • Ambulanssi: 103 
  • Moskovan koronavirusneuvonta: +7 495 870 4509 (8-21)
  • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Sosiaalinen media

Suomen edustustot Venäjällä tiedottavat koronavirustilanteesta myös Facebook-sivuillaan.