300 år sedan slaget vid Poltava

Matti Klinge och Max Engman svarade på publikens frågor. Vi måste behärska vår historia och inte bli behärskad av den, sade Finlands och Sveriges ambassadörer i Ukraina vid ett vetenskapligt seminarium som behandlade betydelsen av slaget vid Poltava den 10-11 juni. Slaget markerar enligt många forskare Sveriges fall som stormakt för 300 år sedan. Det skapade ett underlag för händelserna hundra år senare då Finland och Sverige skildes åt, och hänger därför också samman med det finsk-svenska märkesåret som firas i år. Ländernas politik har knappast någonsin varit så nära varann som nu, sade Finlands ambassadör Christer Michelsson.

Vilken var bakgrunden till det stora nordiska krigets utbrott för 300 år sedan? Hur såg relationerna Sverige/Finland och Ryssland ut? Hur lyckades Karl XII övertyga befolkningen att dra ut i krig? Var egentligen segern vid Poltava en triumf för Ryssland? Sådana frågeställningar diskuterades av svenska och finländska forskare under det vetenskapliga seminariet med temat ”The Poltava Battle - Perceptions Over Time" som anordnades i Kiev och Poltava den 10 respektive 11 juni.

Från Finland deltog professor Matti Klinge och professor Max Engman. Professorerna Kristian Gerner och Lubomir Durovic, assisterande professor Elisabeth Löfstrand och doktor Peter Ericsson deltog ifrån svensk sida.

 I Poltava ingick seminariet i en internationell vetenskaplig konferens som anordnades den 11-12 juni. Dessa dagar fick publiken förutom till svenska och finska perspektiv även lyssna till ukrainska och ryska. Arkeologiska resultat från slagfältet, arméernas konstruktion, synen på den ukrainska hetmanen Mazepa, som under slaget var allierad med Karl XII, diskuterades.

Vad gäller försök att kartlägga slaget uppmärksammades den svenska officeren Carl Bennedichs resultat från 1900-talets början liksom historikern och författaren Peter Englunds roll i den nutida forskningen. Behovet av ökat internationellt samarbete betonades.

Slaget vid Poltava för 300 år sedan har påverkat Sverige och Finland i hög grad. Det markerar Sveriges fall som stormakt och är ett led i Sverige och Finlands historia mot utvecklandet av dagens moderna stater, vilkas politik knappast någonsin har varit så nära varann som nu. Både den svenske och den finske ambassadören påpekade vikten av att känna till och behärska historien och att inte bli behärskad av den.

 Publiken, som främst bestod av historiker och studerande från Ukraina och Ryssland, ställde frågor i synnerhet om situationen i Nordeuropa vid den tiden. Efter seminariet fick publiken ett exemplar var av Peter Englunds bok ”Poltava”.

300-årsjubileet av slaget vid Poltava firas i staden på olika sätt den 27 juni. Gäster väntas bland annat från Finland och Sverige.